NCERT Solution - Constitutional Design Class 9 Notes | EduRev

Teaching: NCERT Solution - Constitutional Design Class 9 Notes | EduRev

The document NCERT Solution - Constitutional Design Class 9 Notes | EduRev is a part of the Teaching Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Teaching at this link: Teaching

Q1. Here are some false statements. Identify the mistake in each case and rewrite these correctly based on what you have read in this chapter.
(a) Leaders of the freedom movement had an open mind about whether the country should be democratic or not after independence.
(b) Members of the Constituent Assembly of India held the same views on all provisions of the Constitution.
(c) A country that has a constitution must be a democracy.
(d) Constitution cannot be amended because it is the supreme law of a country.

Ans:
(a) Leaders of the freedom movement had a consensus that the country should be a democratic nation after independence.
(b) Members of the Constituent Assembly of India held the same views on the basic principles of the constitution.
(c) A country that is a democracy must have a constitution.
(d) A constitution can be amended.


Q2. Which of these was the most salient underlying conflict in the making of a democratic constitution in South Africa?
(a) Between South Africa and its neighbours
(b) Between men and women
(c) Between the white majority and the black minority
(d) Between the coloured minority and the black majority

Ans: (c) Between the white majority and the black minority
The most salient underlying conflict in the making of a democratic constitution in South Africa was between the white minority and the black majority.

Q3. Which of these is a provision that a democratic constitution does not have?
(a) Powers of the head of the state
(b) Name of the head of the state
(c) Powers of the legislature
(d) Name of the country

Ans: (b) Name of the head of the state

Explanation: The democratic constitution does not have the name of the head of the state as the head of the state is elected by the citizen of the country. The head of the state changes after every certain period of time hence there is a provision that a democratic constitution does not have the name of the head of the state.


Q4. Match the following leaders with their roles in the making of the Constitution

Ans:


Q5. Read again the extracts from Nehru's speech “Tryst with Destiny” and answer the following:
(a) Why did Nehru use the expression “not wholly or in full measure” in the first sentence?
(b) What pledge did he want the makers of the Indian Constitution to take?
(c) “The ambition of the greatest man of our generation has been to wipe every tear from every eye”. Who was he referring to?

Ans:

(a) Nehru used the term ‘not wholly or in full measure’ because according to him, the task they had undertaken was not complete.
(b) The pledge that he wanted the makers of the Indian Constitution to take was to dedicate their lives to the service of India, the Indian people and humanity at large.
(c) He is referring to Mahatma Gandhi


Q6. Here are some of the guiding values of the Constitution and its meaning. Rewrite them by matching them correctly.

Ans:


Q7. A friend from Nepal has written you a letter describing the political situation there. Many political parties are opposing the rule of the king. Some of them say that the existing constitution given by the monarch can be amended to allow more powers to elected representatives. Others are demanding a new Constituent Assembly to write a republican constitution. Reply to your friend giving your opinions on the subject.
Ans:

(Your address)
April 05, 2018
(address) Nepal
Dear Rohan,
Hope you find my letter in the best of your health and happiness. I am regularly following up with the news and information you shared about the political situation and circumstances in your country.
In my opinion, the second option is best. Making small amendments does not shift whole power in the hands of representatives. This does not make total responsibility on elected representatives what will happen in next year. So, a new and well-drafted constitution is the right choice.
Hope your leaders make a wise decision.
Regards to elders and love to youngsters.
With love
(ABC)


Q8. Here are different opinions about what made India a democracy. How much importance would you give to each of these factors?
(a) Democracy in India is a gift of the British rulers. We received training to work with representative legislative institutions under British rule.
(b) Freedom struggle challenged the colonial exploitation and denial of different freedoms to Indians. Free India could not be anything but democratic.
(c) We are lucky to have leaders who had democratic convictions. The denial of democracy in several other newly independent countries shows the important role of these leaders.

Ans:
(a) 

  • Representation in British India was an achievement of the Indian freedom fighters who struggled for it and also, these institutions were not democratic in nature as it lacked accountability, universal adult franchise, etc. 
  • Democracy in India is an achievement of the leaders of the Indian independence movement, the Constituent Assembly and the people of India.

(b) 

  • Freedom struggle does challenge colonial exploitation, but it does not ensure a path to democracy. 
  • Countries such as Ghana had struggled against colonial exploitation, but the country did not remain a democracy.

(c) 

  • Leaders of independent countries have a much larger impact and stake in forming democratic institutions. 
  • Nkrumah from Ghana was a leading freedom fighter and instituted democratic reforms within his country, yet he changed his path and eroded the democratic values of the office of President.


Q9. Read the following extract from a conduct book for ‘married women’, published in 1912. ‘God has made the female species delicate and fragile, both physically and emotionally, pitiably incapable of self-defence. They are destined thus by God to remain in male protection − of father, husband and son − all their lives. Women should, therefore, not despair, but feel obliged that they can dedicate themselves to the service of men’. Do you think the values expressed in this para reflected the values underlying our constitution? Or does this go against the constitutional values?
Ans: The given paragraph reflects patriarchal values. It promotes the idea of inequality of genders. This is contrary to the spirit of equality promoted by the constitution.

Q10. Read the following statements about a constitution. Give reasons why each of these is true or not true.
(a) The authority of the rules of the constitution is the same as that of any other law.
(b) Constitution lays down how different organs of the government will be formed.
(c) Rights of citizens and limits on the power of the government are laid down in the constitution.
(d) A constitution is about institutions, not about values.

Ans:
(a) True

  • The constitution is the supreme law of a country. It is the foundation of a democratic entity. 
  • The rules laid down in the constitution are the basis on which all the other laws are framed. 
  • Hence, it follows that the constitutional rules have the same authority, perhaps even greater, like any other law of the country.

(b) True

  • The constitution lays down the framework for government formation. It defines in detail the composition and functions of the different organs of government, namely the executive, the judiciary and the legislature.

(c) True

  • The constitution lays down the fundamental rights of every citizen of the country. These rights are enforceable in a court of law. 
  • By defining the structure and functions of the different organs of government and by making them independent in their own spheres, yet keeping each organ under check by the other organs, the constitution ensures that there are proper limits to the powers exercised by the government.

(d) Not True

  • A constitution lays down the composition and functions of the different institutions of government, thereby providing the framework and laws for the working of these institutions. 
  • However, providing such laws and frameworks, it is strongly guided by democratic principles and values. 
  • Hence, a constitution is as much about values as it is about the institutions based on these values.
The document NCERT Solution - Constitutional Design Class 9 Notes | EduRev is a part of the Teaching Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Teaching at this link: Teaching
64 videos|289 docs|116 tests

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Objective type Questions

,

NCERT Solution - Constitutional Design Class 9 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

,

Summary

,

NCERT Solution - Constitutional Design Class 9 Notes | EduRev

,

past year papers

,

NCERT Solution - Constitutional Design Class 9 Notes | EduRev

,

pdf

,

ppt

,

Exam

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

Sample Paper

,

study material

;