Class 5  >  Mathematics for Class 5: NCERT  >  NCERT Solutions: Does It Look the Same

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Document Description: NCERT Solutions: Does It Look the Same for Class 5 2022 is part of Mathematics for Class 5: NCERT preparation. The notes and questions for NCERT Solutions: Does It Look the Same have been prepared according to the Class 5 exam syllabus. Information about NCERT Solutions: Does It Look the Same covers topics like and NCERT Solutions: Does It Look the Same Example, for Class 5 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for NCERT Solutions: Does It Look the Same.

Introduction of NCERT Solutions: Does It Look the Same in English is available as part of our Mathematics for Class 5: NCERT for Class 5 & NCERT Solutions: Does It Look the Same in Hindi for Mathematics for Class 5: NCERT course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 5 Exam by signing up for free. Class 5: NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

NCERT Solution, Does It Look the Same, class 5, Mathematis
 

1. Find out which letters in the English alphabet looks the same after a turn.

Ans. The letters in English alphabet which look the same after a turn are H, I, N, O, S, X and Z. 

 

2. Which of these English words reads the same on half a turn?

ZOOM, MOW, SWIMS, SIS, NOON

Ans. The English words MOW, SWIMS, SIS AND NOON read the same on half a turn.

 

3. Give half a turn to the numbers from 0 to 9. Find which of them stills look the same.

Ans. The numbers 0, 1 and 8 look the same after giving a turn to them.

 

4. Think of all 2, 3 and 4 digit numbers which look the same on half a turn.

Ans. All 2, 3 and 4 digit numbers which look the same on half a turn are:

2-digit numbers: 11, 88

3-digit numbers: 101, 111, 181, 808, 818, 888

4-digit numbers: 1001, 1111, 1881, 8008, 8118, 8888

 

5. Which among the following pictures will look the same on half a turn?

Ans. The following pictures will look the same on half a turn.

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

6. Have you ever seen a windmill? What is it used for?

Ans. Yes, I have seen a windmill. It is a mill turned by the wind. In it the wind turns a set of vanes mounted on a horizontal shaft, the rotation of which transmitted by gearing to working machinery. It is used for grinding corn, pumping water, street light and powering light industry.

7.  Does you windmill look the same on NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 of a turn?

Ans. Yes, the windmill look the same on NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5of a turn.

 

8. Does it look the same on half a turn? Discuss.

Ans. Since NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5of a turn +NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5of a turn means half of a turn. So it looks the same on half a turn also.

 

9. Does the fan look the same on NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5turn?

Ans. Yes, the fan looks the same on NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5turn.

10. Draw what the following shapes would look like on  NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 turn and half a turn.

 

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Which of the above shapes do not look the same on   NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 turn? Which shapes do not look the same on   1/2   a turn?

 

Ans. 

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

Shapes (a), (c) and (d) do not look the same on NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5turn. Shape (a) does not look the same on NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 a turn.

 

11. Which fan will look the same on a NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 turn?

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

Ans. 

Fan (a) will look the same on a NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5turn.

 

12. Look at the following shapes. Draw how they will look on NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 and NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5  turn.

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Ans. The required shapes are drawn as under:

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

13. Look at the following shapes —

 a) Find out which of these figures look the same on  NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5    turn. Mark them with NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

b) Which are the ones that will not look the same after  NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5  turn? Mark them with  NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 .

c) Try and change the shapes below in such a way that they look the same on  NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 turn.

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

(c)Given shapes are changed as under so that the may look the same on NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 turn.

 

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

14.  Draw some shapes which will look the same after NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 turn.

Ans.  The following shapes will look the same after NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5turn.

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

15. Draw some shapes which will look the same after NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 turn.

Ans. The following shapes will look the same after NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5turn.

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

The document NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 is a part of the Class 5 Course Mathematics for Class 5: NCERT.
All you need of Class 5 at this link: Class 5

Related Searches

Free

,

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

,

MCQs

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

ppt

,

pdf

,

Viva Questions

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Extra Questions

,

past year papers

,

study material

,

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

,

NCERT Solutions: Does It Look the Same Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

,

Important questions

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

;