NCERT Solution (Ex 1.1) - Chapter 1: Rational Number, Maths, Class 8 Notes - Class 8

Class 8: NCERT Solution (Ex 1.1) - Chapter 1: Rational Number, Maths, Class 8 Notes - Class 8

The document NCERT Solution (Ex 1.1) - Chapter 1: Rational Number, Maths, Class 8 Notes - Class 8 is a part of Class 8 category.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Exercise 1.1 (Rational Number)

Question 1:
Using appropriate properties find:

Answer:

(i)


 [Using associative property]


[Using associative property]

(II)


[Using associative property]

 
[Using distributive property]

Question 2:
Write the additive inverse of each of the following:
(i) 2/8
(ii) -5/9
(iii) -6/-5
(iv) 2/-9
(v) 19/-6

Answer 2:
We know that additive inverse of a rational number

 

(i) Additive inverse of 2/8 is -2/8
(ii) Additive inverse of -5/9 is 5/9
(iii) Additive inverse of  -6/-5 is -6/5
(iv) Additive inverse of 2/-9 is 2/9
(v) Additive inverse of19/-6  is 19/6

Question 3:
Verify that -(-x)= x for:
(i)x= 11/15
(ii)x= 13/17

Answer 3:
(i) Putting x= 11/15  in  -(-x) =x

Hence, verified.

(ii)

Hence, verified.

Question 4:
Find the multiplicative inverse of the following:

Answer 4:
We know that multiplicative inverse of a rational number 

 (i) Multiplicative inverse of  - 13 is -1/13

(ii) Multiplicative inverse of -13/19 is -19/13

(iii) Multiplicative inverse of 1/5 is 5

(iv) Multiplicative inverse of 

(v) Multiplicative inverse of

(vi) Multiplicative inverse of -1 is 1/-1

Question 5:
Name the property under multiplication used in each of the following:

Answer 5:
(i) 1 is the multiplicative identity.
(ii) Commutative property.
(iii) Multiplicative Inverse property.

Question 6:
Multiply 6/13 by the reciprocal of -7/
16
Answer 6:
The reciprocal of -7/16 is -16/7
According to the question,

Question 7:
Tell what property allows you to compute

Answer 7:
By using associative property of multiplication, a x (b x c) = (a x b) x c.

Question 8:
Is 8/9 the multiplicative inverse of  
 Why or why not?

 

Answer 8:
Since multiplicative inverse of a rational number a is

Therefore, 

But its product must be positive 1.
Therefore, 8/9 is not the multiplicative inverse of 

Question 9:
Is 0.3 the multiplicative inverse of 
Why or why not?

Answer 9:
Since multiplicative inverse of a rational number a is

Therefore, 

Therefore, Yes 0.3 is the multiplicative inverse of  

Question 10:
Write:
(i) The rational number that does not have a reciprocal.
(ii) The rational numbers that are equal to their reciprocals.
(iii) The rational number that is equal to its negative.

Answer 10:
(i) 0
(ii) 1 and -1
(iii) 0

The document NCERT Solution (Ex 1.1) - Chapter 1: Rational Number, Maths, Class 8 Notes - Class 8 is a part of Class 8 category.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Maths

,

Maths

,

practice quizzes

,

Exam

,

MCQs

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 8 Notes - Class 8

,

Important questions

,

study material

,

NCERT Solution (Ex 1.1) - Chapter 1: Rational Number

,

NCERT Solution (Ex 1.1) - Chapter 1: Rational Number

,

Maths

,

Semester Notes

,

Free

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Extra Questions

,

ppt

,

Summary

,

Class 8 Notes - Class 8

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

,

NCERT Solution (Ex 1.1) - Chapter 1: Rational Number

,

Class 8 Notes - Class 8

;