NCERT Solution - Transportation in Animals & Plants Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Created by: Praveen Kumar

Class 7 : NCERT Solution - Transportation in Animals & Plants Class 7 Notes | EduRev

The document NCERT Solution - Transportation in Animals & Plants Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Transportation in Animals and Plants - NCERT Solutions

Question: 1 - Match structures given in Column I with functions given in Column II.

Column I

Column II

Stomata

Absorption of water

Xylem

Transpiration

Root hairs

Transport of food

Phloem

Transport of water

Answer -

Column I

Column II

Stomata

Transpiration

XyJem

Transport of water

Root hairs

Absorption of water

Phloem

Transport of food


2 - Fill in the blanks.

(i) The blood from the heart is transported to all parts of the body by the ………….

Answer: Arteries.

(ii) Haemoglobin is present in ………….cells.

Answer: Red Blood

(iii) Arteries and veins are joined by a network of …………

Answer: Capillaries

(iv) The rhythmic expansion and contraction of the heart is called…………..

Answer: Heart Beat

(v) The main excretory product in human beings is ………………

Answer: Urea

(vi) Sweat contains water and …………….

Answer: Salts

(vii) Kidneys eliminate the waste materials in the liquid form called …………..

Answer: Urine

(viii) Water reaches great heights in the trees because of suction pull caused by ………..

Answer: Transpiration

Question: 3 - Choose the correct options:

(a) In plants, water is transported through

(i) Xylem

(ii) Phloem

(iii) Stomata

(iv) Root hair

Answer: (i) Xylem

(b) Water absorption through roots can be increased by keeping the plants

(i) in the shade

(ii) in dim light

(iii) under the fan

(iv) covered with a polythene bag

Answer: (iii) Under the fan

Question: 4 - Why is transport of materials necessary in a plant or in an animal? Explain.

Answer: (i) Transport of materials in a plant or in a animal is necessary for carrying out metabolic activities.
(ii) Transportation of materials help in the supply of nutrients and energy to each every parts of animals and plants need energy which they get from the transported materials.
(iii) Also, the waste materials produced during metabolic activities are toxic and hence need to be removed from the body by transportation.

Question: 5 - What will happen if there are no platelets in the blood?

Answer: Platelets are responsible for clotting of blood. If there are no platelets, the blood would not clot in case of an injury. This will lead to excess blood loss and finally in death of the person.

Question: 6 - What are stomata? Give two functions of stomata.

Answer: The numerous pores on the surface of leaf are called stomata. Transpiration and exchange of gases (carbon dioxide and oxygen) are some of the functions of stomata.

Question: 7 - Does transpiration serve any useful function in the plants? Explain.

Answer: Transpiration serves important functions in plants. Transpiration creates the transpiration pull; which is responsible for the rise of water to great heights in tall plants and other trees.

Question: 8 - What are the components of blood?

Answer: The main components of blood are: Plasma, Blood Cells and Platelets.

Question: 9 - Why is blood needed by all the parts of a body?

Answer: Blood acts as a carrier of various substances. Every part of the body needs certain substances to perform its functions. Additionally, every part creates some waste products. Blood is needed by all parts of the body so that various substances can be supplied to them and waste can be removed from them.

Question: 10 - What makes the blood look red?

Answer: Blood is red because of the presence of a pigment; called haemoglobin.

Question: 11 - Describe the function of the heart.

Answer: The heart is a pumping organ which pumps the blood. The heart pumps the deoxygenated blood to the lungs; for oxygenation. Moreover, the heart pumps the oxygenated blood to different parts of the body.

Question: 12 - Why is it necessary to excrete waste products?

Answer: Waste products can prove lethal if not removed in time. Hence, it is necessary to excrete the waste products.

Question: 13 - Draw a diagram of the human excretory system and label the various parts

Answer-

NCERT Solution - Transportation in Animals & Plants Class 7 Notes | EduRev

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

NCERT Solution - Transportation in Animals & Plants Class 7 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

Free

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

Exam

,

past year papers

,

Summary

,

MCQs

,

Extra Questions

,

study material

,

Sample Paper

,

NCERT Solution - Transportation in Animals & Plants Class 7 Notes | EduRev

,

Important questions

,

NCERT Solution - Transportation in Animals & Plants Class 7 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

;