NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

Accountancy Class 12

Created by: Nipun Tuteja

Commerce : NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

The document NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev is a part of the Commerce Course Accountancy Class 12.
All you need of Commerce at this link: Commerce
Page No. : 241
Numerical Questions :
Question 1 : Calculate Inventory Turnover Ratio from the data given below: NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

*Since the very first item is Inventory in the beginning, so this item should be Inventory at the end.
Answer : 

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

Question 2 : A trading firm’s average inventory is Rs 20,000 (cost). If the inventory turnover ratio is 8 times and the firm sells goods at a profit of 20% on sale, ascertain the profit of the firm. 
Answer : 

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

Let Sale Price be Rs 100
Then Profit is Rs 20
Hence, the Cost of Revenue from Operations = Rs 100 − Rs 20 = Rs 80
If the Cost of Revenue from Operations is Rs 80, then Revenue from Operations = 100
If the Cost of Revenue from Operations is Rs 1, then Revenue from Operations = 100/80
NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

Question 3 : You are able to collect the following information about a company for two years: 

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev
Calculate Inventory Turnover Ratio and Trade Receivables Turnover Ratio if in the year 2015-16 stock in trade increased by Rs 2,00,000. 
Answer : 

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev
Note: It has been assumed that all sales are credit sales 
Page no. 242 
Numericals Questions 
Question 1 : The following Balance Sheet and other information, calculate following ratios:
(i) Debt-Equity Ratio
(ii) Working Capital Turnover Ratio
(iii) Trade Receivables Turnover Ratio

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev
Additional Information: Revenue from Operations Rs. 18,00,000 Calculate:
i) Debt-Equity Ratio
ii) Working Capital Turnover Ratio
iii) Trade Receivables Turnover Ratio
(Debt-Equity Ratio 0.63:1; Working Capital Turnover Ratio 1.39 times; Trade
Receivables Turnover Ratio 2 times)
Answer : 1. Debt-Equity Ratio

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev
Debt = Long Term Borrowings = Rs 12,00,0000
Equity = Share Capital + Reserve and Surplus
= 10,00,000 + 9,00,000
= Rs 19,00,000
2. Working Capital Turnover Ratio

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev
Revenue from Operations = Rs 18, 00,000
Working Capital = Current Assets – Current Liabilities
= 18,00,000 – 5,00,000
= Rs 13,00,000
3. Trade Receivables Turnover Ratio

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev
Net Credit Sales = Rs 18,00,000
Average Trade Receivables = Rs 9,00,000
Notes:
1. Revenue from Operations are assumed to be revenue generated from credit sales.

2. The amount of trade receivables given in the Balance Sheet is assumed to be Average Trade Receivables.

Question 2 : From the following information, calculate the following ratios:
i) Quick Ratio
ii) Inventory Turnover Ratio
iii) Return on Investment
NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev
(Balance in the Statement of Profit & Loss A/c)
Answer :

 NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

Page no. 243
Numerical Questions :
Question 3 : From the following, calculate
(a) Debt Equity Ratio (b) Total Assets to Debt Ratio (c) Proprietary Ratio. 

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

Answer : 

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

Question 4 : Cost of Revenue from Operations is Rs 1,50,000. Operating expenses are Rs 60,000. Revenue from Operations is Rs 2,50,000. Calculate Operating Ratio. 

Answer :

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

Question 5 : The following is the summerised transactions and Statement of Profit and Loss Account for the year ending March 31, 2007 and the Balance Sheet as on the basis of following information, calculate:
(i) Gross Profit Ratio (ii) Current Ratio (iii) Acid Test Ratio (iv) Inventory Turnover Ratio (v) Fixed Assets Turnover Ratio
NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

Answer :  

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev
Average Inventory = 15,000*
*Note: Since values for inventory in the beginning and inventory at the end is not given, the amount of inventory is assumed to be average inventory.
NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

Question 6 : From the following information calculate Gross Profit Ratio, Inventory Turnover Ratio and Trade Receivables Turnover Ratio. 
NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev
Answer : 

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev
Note: In the solution, Trade Receivables are assumed as the Average Trade Receivables. 

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!
124 videos|152 docs|43 tests

Complete Syllabus of Commerce

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

Objective type Questions

,

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

,

pdf

,

study material

,

past year papers

,

Sample Paper

,

ppt

,

Extra Questions

,

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

NCERT Solution (Part - 3) - Accounting Ratios Commerce Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

MCQs

,

Free

,

Exam

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

;