UPSC  >  Science & Technology for UPSC CSE  >  NCERT Solutions: Getting to Know Plants

NCERT Solutions: Getting to Know Plants Notes | Study Science & Technology for UPSC CSE - UPSC

Document Description: NCERT Solutions: Getting to Know Plants for UPSC 2022 is part of Science & Technology for UPSC CSE preparation. The notes and questions for NCERT Solutions: Getting to Know Plants have been prepared according to the UPSC exam syllabus. Information about NCERT Solutions: Getting to Know Plants covers topics like Exercises and NCERT Solutions: Getting to Know Plants Example, for UPSC 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for NCERT Solutions: Getting to Know Plants.

Introduction of NCERT Solutions: Getting to Know Plants in English is available as part of our Science & Technology for UPSC CSE for UPSC & NCERT Solutions: Getting to Know Plants in Hindi for Science & Technology for UPSC CSE course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for UPSC Exam by signing up for free. UPSC: NCERT Solutions: Getting to Know Plants Notes | Study Science & Technology for UPSC CSE - UPSC
Table of contents
Exercises
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Exercises

Q1. Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

(a) Stem absorbs water and minerals from the soil.
Ans: Roots absorb water and minerals from the soil.

(b) Leaves hold the plant upright.
Ans: Stem hold the plant upright.

(c) Roots conduct water to the leaves.
Ans: Stem conduct water to the leaves.

(d) The number of petals and sepals in a flower is always equal.
Ans: The number of petals and sepals in a flower may not be always equal.

(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together.
Ans: If the sepals of a flower are joined together, its petals are separate and not joined
together.

(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal.
Ans: If the petals of a flower are joined together, then the pistil may or may not be joined to the petal.


Q2. Draw (a) a leaf, (b) a taproot and (c) a flower, you have studied for Table 7.3.
Ans:

NCERT Solutions: Getting to Know Plants Notes | Study Science & Technology for UPSC CSE - UPSC
NCERT Solutions: Getting to Know Plants Notes | Study Science & Technology for UPSC CSE - UPSC
NCERT Solutions: Getting to Know Plants Notes | Study Science & Technology for UPSC CSE - UPSC


Q3. Can you find a plant in your house or in your neighborhood, which has a long but a weak stem? Write its name. In which category would you classify it?
Ans: Money Plant has a long but weak stem. It is a climber.


Q4. What is the function of a stem in a plant? 
Ans: Following are the functions of stem in a plant: 

  • It holds the branches, leaves, flowers and fruits.
  • The stem transports water and minerals from roots to the upper parts.
  • It also transports the prepared food from leaves to other parts.

Q5. Which of the following leaves have reticulate venation?
Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania), China rose 
Ans: Tulsi, Coriander (Dhania) and China rose.


Q6. If a plant has fibrous root, what type of venation do its leaves likely to have?
Ans: Parallel venation.


Q7. If a plant has leaves with reticulate venation, what kind of roots will it have? 
Ans: Taproot.


Q8. Is it possible for you to recognize the leaves without seeing them? How?
Ans: Yes, We can identify the type of leaves by looking at its roots. Plants having leaves with reticulate venation have tap roots while plants having leaves with parallel venation have fibrous roots.


Q9. Write the names of the parts of a flower. 
Ans: The parts of a flower are sepals, petals, stamens and pistil.


Q10. Which of the following plants have you seen? Of those that you have seen, which of them have flowers?  
Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, pipal, shisham, banyan, mango, Jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut 
Ans: I have seen all these plants. Plants with flower are
Chilli, Tomato, Tulsi, Mango, Lemon, Jamun, Guava, Pomegranate, Papaya, Banana


Q11. Name the part of the plant which produces its food. Name this process. 
Ans: Leaves produce food through a process called as Photosynthesis.


Q12. In which part of a flower, you are likely to find the ovary? 
Ans: Ovary is located in the lowermost and swollen part of the pistil of flower.

Q13. Name two flowers, each with joined and separated sepals.
Ans: Plants with joined sepals : Datura and Tomato flower.
Plants with separated sepals : Lotus and Rose.

The document NCERT Solutions: Getting to Know Plants Notes | Study Science & Technology for UPSC CSE - UPSC is a part of the UPSC Course Science & Technology for UPSC CSE.
All you need of UPSC at this link: UPSC
86 videos|349 docs|235 tests
Download as PDF

How to Prepare for UPSC

Read our guide to prepare for UPSC which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

study material

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

pdf

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

,

Summary

,

NCERT Solutions: Getting to Know Plants Notes | Study Science & Technology for UPSC CSE - UPSC

,

ppt

,

video lectures

,

Free

,

Exam

,

NCERT Solutions: Getting to Know Plants Notes | Study Science & Technology for UPSC CSE - UPSC

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

NCERT Solutions: Getting to Know Plants Notes | Study Science & Technology for UPSC CSE - UPSC

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

;