NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev

Mathematics (Maths) Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev

The document NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Mathematics (Maths) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

EXERCISE 1.1

NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev

Ques 1: Fill in the blanks: 
(a) 1 lakh = ______ten thousand
(b) 1 million = ______hundred thousand 
(c) 1 crore = ______ten lakh 
(d) 1 crore = ______million 
(e) 1 million = ______lakh 
Ans: 
(a) 10
(b) 10
(c) 10
(d) 10
(e) 10

Ques 2: Place commas correctly and write the numerals:
(a) Seventy-three lakh seventy-five thousand three hundred seven. 
(b) Nine crore five lakh forty-one. 
(c) Seven crore fifty-two lakh twenty-one thousand three hundred two. 
(d) Fifty-eight million four hundred twenty-three thousand two hundred two.
(e) Twenty-three lakh thirty thousand ten. 
Ans: 
(a) 73,75,307
(b) 9,05,00,041
(c) 7,52,21,302
(d) 58,423,202
(e) 23,30,010

Ques 3: Insert commas suitable and write the names according to Indian system of numeration:
(a) 87595762 
(b) 8546283
(c) 99900046 
(d) 98432701
Ans: 
(a) 8,75,95,762: Eight crore seventy-five lakh ninety-five thousand seven hundred sixty-two.
(b) 85,46,283: Eight-five lakh forty-six thousand two hundred eighty-three.
(c) 9,99,00,046: Nine crore ninety-nine lakh forty-six.
(d) 9,84,32,701: Nine crore eighty-four lakh thirty-two thousand seven hundred one.

Ques 4: Insert commas suitable and write the names according to International system of numeration: 
(a) 78921092 
(b) 7452283 
(c) 99985102
(d) 48049831
Ans: 
(a) 78,921,092: Seventy-eight million nine hundred twenty-one thousand ninety-two.
(b) 7,452,483: Seven million four hundred fifty-two thousand two hundred eighty-three.
(c) 99,985,102: Ninety-nine million nine hundred eighty-five thousand one hundred two.
(d) 48,049,831: Forty-eight million forty-nine thousand eight hundred thirty-one.


EXERCISE 1.2

NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev

Ques 1: A book exhibition was held for four days in a school. The number of tickets sold at the counter on the first, second, third and final day was respectively 1094, 1812, 2050 and 2751. Find the total number of tickets sold on all the four days. 
Ans: Number of tickets sold on first day = 1,094
Number of tickets sold on second day = 1,812
Number of tickets sold on third day = 2,050
Number of tickets sold on fourth day = 2,751
Total tickets sold = 7,707
Therefore, 7,707 tickets were sold on all the four days.

Ques 2: Shekhar is a famous cricket player. He has so far scored 6980 runs in test matches. He wishes to complete 10,000 runs. How many more runs does he need? 
Ans: Total runs scored by Shekhar = 6,980
Number of run he wishes to complete = 10,000
Number of runs he needs
= Total runs he wishes to get - Runs Scored
= 10,000 - 6,980
= 3020

Ques 3: In an election, the successful candidate registered 5,77,500 votes and his nearest rival secured 3,48,700 votes. By what margin did the successful candidate win the election?
Ans: Number of votes secured by successful candidates = 5,77,500
Number of votes secured by his nearest rival = 3,48,700
Margin by which candidate wins
= Successful candidate votes - Rival votes
= 5,77,500 - 3, 48,700 = 2,28,800

Ques 4: Kirti Bookstore sold books worth Rs 2,85,891 in the first week of June and books worth Rs 4,00,768 in the second week of the month. How much was the sale for the two weeks together? In which week was the sale greater and by how much? 
Ans: Books sold in first week = 2,85,891
Books sold in second week = 4,00,768
Total books sold = 6,86,659
Since 4,00,768,> 2,85,891
Therefore, Sale of the second week is greater than that of the first week.
Books sold in second week = 4,00,768
Books sold in first week = 2,85,891
Difference in sales of week 1 and week 2 = 4,00,768 - 2,85,891
= 1,14,877

Ques 5: Find the difference between the greatest and the least number that can be written using the digits 6, 2, 7, 4, 3 each only once.
Ans: Greatest five-digit number using digits 6,2,7,4,3 = 76432
Smallest five-digit number using digits 6,2,7,4,3 = 23467
Difference = 52965
Therefore, the difference is 52965.

Ques 6: A machine, on an average, manufactures 2,825 screws a day. How many screws did it produce in the month of January 2006? 
Ans: Number of screws manufactured in one day = 2,825
Number of days in the month of January (31 days) = 2,825 x 31 = 87,575
Therefore, the machine produced 87,575 screws in the month of January.

Ques 7: A merchant had Rs 78,592 with her. She placed an order for purchasing 40 radio sets at Rs 1,200 each. How much money will remain with her after the purchase?
Ans: Cost of one radio = Rs 1200
Cost of 40 radios = 1200 x 40 = Rs 48,000
Now, Total money with merchant = Rs 78,592
Money spent by her = Rs 48,000
Money left with her = Rs 30,592
Therefore, Rs 30,592 will remain with her after the purchase.

Ques 8: A student multiplied 7236 by 65 instead of multiplying by 56. By how much was his answer greater than the correct answer? 
Ans: Wrong answer = 7236 x 65

NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev
Correct answer = 7236 x 56 

NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev
Difference in answers = 470340 – 405216 = 65,124.

Ques 9: To stitch a shirt 2 m 15 cm cloth is needed. Out of 40 m cloth, how many shirts can be stitched and how much cloth will remain? 
Ans: Cloth required to stitch one shirt = 2 m 15 cm = (2 x 100) cm + 15 cm = 215 cm
Length of cloth = 40 m = 40 x 100 cm = 4000 cm
Number of shirts that can be stitched = 4000/215

NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev

Therefore, 18 shirts can be stitched and 130 cm (1 m 30 cm) cloth will remain.

Ques 10: Medicine is packed in boxes, each weighing 4 kg 500 g. How many such boxes can be loaded in a can which cannot carry beyond 800 kg? 
Ans: The weight of one box = 4 kg 500 g = 4 x 1000 g + 500 g = 4500 g
Maximum load can be loaded in van = 800 kg = 800 x 1000 g = 800000 g
Number of boxes = 800000/4500

NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev

Therefore, 177 boxes can be loaded.

Ques 11: The distance between the school and the house of a student’s house is 1 km 875 m. Every day she walks both ways. Find the total distance covered by her in six days. 
Ans: Distance between school and home = 1.875 km
Distance between home and school = + 1.875 km
Total distance covered in one day = 3.750 km
Distance covered in six days = 3.750 x 6 = 22.500 km.
Therefore, 22 km 500 m distance covered in six days.

Ques 12: A vessel has 4 liters and 500 ml of curd. In how many glasses each of 25 ml capacity, can it be filled? 
Ans: Capacity of curd in a vessel = 4 litres 500 ml = 4 x 1000 ml + 500 ml = 4500 ml
Capacity of one glass = 25 ml
Number of glasses can be filled = 4500/25 

NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev
Therefore, 180 glasses can be filled by curd.

EXERCISE 1.3

NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev

Ques 1: Estimate each of the following using general rule: 
(a) 730 + 998
(b) 796 – 314 
(c) 12,904 + 2,888
(d) 28,292 – 21,496
Ans: 
(a) 730 round off to 700

998 round off to 1000
Estimated sum = 1700
(b) 796 round off to 800
314 round off to 300
Estimated sum = 500
(c) 12904 round off to 13000
2888 round off to 3000
Estimated sum = 16000
(d) 28292 round off to 28000
21496 round off to 21000
Estimated difference = 7000

Ques 2: Give a rough estimate (by rounding off to nearest hundreds) and also a closer estimate (by rounding off to nearest tens):
(a) 439 + 334 + 4317 
(b) 1,08,737 – 47,599
(c) 8325 – 491
(d) 4,89,348 – 48,365 
Ans: 
(a) 439 round off to 400
334 round off to 300
4317 round off to 4300
Estimated sum = 5000
(b) 108737 round off to 108700
47599 round off to 47600
Estimated difference = 61100
(c) 8325 round off to 8300
491 round off to 500
Estimated difference = 7800
(d) 489348 round off to 489300
48365 round off to 48400
Estimated difference = 440900

Ques 3: Estimate the following products using general rule: 
(a) 578 x 161
(b) 5281 x 3491
(c) 1291 x 592
(d) 9250 x 29 
Ans: 
(a) 578 x 161
578 round off to 600
161 round off to 200
The estimated product = 600 x 200 = 1,20,000
(b) 5281 x 3491
5281 round of to 5,000
3491 round off to 3,500
The estimated product = 5,000 x 3,500 = 1,75,00,000
(c) 1291 x 592
1291 round off to 1300
592 round off to 600
The estimated product = 1300 x 600 = 7,80,000
(d) 9250 x 29
9250 round off to 10,000
29 round off to 30
The estimated product = 10,000 x 30 = 3,00,000

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

video lectures

,

Extra Questions

,

Exam

,

past year papers

,

NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Summary

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev

,

pdf

,

study material

,

Free

,

NCERT Solution - Knowing Your Number Class 6 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

Viva Questions

,

ppt

,

Semester Notes

;