NCERT Solution - Physical Features of India Class 9 Notes | EduRev

NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12)

UPSC : NCERT Solution - Physical Features of India Class 9 Notes | EduRev

The document NCERT Solution - Physical Features of India Class 9 Notes | EduRev is a part of the UPSC Course NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12).
All you need of UPSC at this link: UPSC

I. Choose the right answer from the four alternatives given below.

Q1. A landmass bound by sea on three sides is referred to as
(a) Coast
(b) Island
(c) Peninsula
(d) None of the above
Ans:
(c) Peninsula
NCERT Solution - Physical Features of India Class 9 Notes | EduRevA Peninsula

Q2. Mountain ranges in the eastern part of India forming its boundary with Myanmar are collectivity called
(a) Himachal
(b) Uttarakhand
(c) Purvachal
(d) None of the above
Ans:
(c) Purvachal

Q3. The western coastal strip, south of Goa is referred to as
(a) Coromandel
(b) Konkan
(c) Kannad
(d) Northern Circar
Ans:
(c) Kannad

Q4. The highest peak in the Eastern Ghats is
(a) Anai Mudi
(b) Kanchenjunga
(c) Mahendragiri
(d) Khasi
Ans:
(c) Mahendragiri


II. Answer the following questions briefly.

Q1. What is the bhabar?
Ans:
Bhabar is a narrow belt of the Ganga plain covered with pebbles that lies along the foothills of the Shivalik.

Q2. Name the three major divisions of the Himalayas from north to south.
Ans:

(a) The Greater Himalayas or Himadri (Inner Himalayas)
(b) Himachal or Lesser Himalayas (Middle Himalayas)
(c) The Shiwaliks (Outer Himalayas)

Q3. Which plateau lies between the Aravali and the Vindhyan ranges?
Ans
Malwa plateau lies between the Aravali and the Vindhyan range.

Q4. Name the island group of India having coral origin.
Ans:
Lakshadweep islands are the island group having coral origin.


III. Distinguish between
Q1. Bhangar and Khadar

Ans: 

NCERT Solution - Physical Features of India Class 9 Notes | EduRev


Q2. The Western Ghats and the Eastern Ghats
Ans:

NCERT Solution - Physical Features of India Class 9 Notes | EduRev


IV. Long Answer Type Questions

Q1. Which are the major physiographic divisions of India? Contrast the relief of the Himalayan region with that of the Peninsular plateau.
Ans:
The major physiographic divisions of India are:
(i) The Himalayan Mountains
(ii) The Northern Plains
(iii) The Peninsular Plateau
(iv) The Indian Desert
(v) The Coastal Plains
(vi) The Islands

NCERT Solution - Physical Features of India Class 9 Notes | EduRev


Q2. Give an account of the Northern Plains of India.
Ans:

  • The Northern Plains have been formed from the alluvium that the mountain rivers deposited here.
  • It led to the soil turning fertile on the surface for growing a rich harvest of a variety of crops. This also resulted in the development of the Indus River Valley Civilisation.
  • The rich soil was further aided by a favourable climate and constant water supply from the rivers. Between the mouths of the Indus and the Ganga-Brahmaputra, the North Indian Plain covers a distance of 3200 km.
  • It is 300 to 150 km wide in some places.
  • The North Indian Plains have the Indus river system in the west and the Ganga- Brahmaputra river system in the east.
  • The first includes Jhelum, Chenab, Ravi, Beas, Satluj. The Indus flows into the Arabian Sea.
  • The second includes Ganga, its tributaries and the Brahmaputra which combine as Meghna as they drain into the Bay of Bengal.
  • They form the world’s largest and fastest-growing delta.
  • The difference in relief has led the North Indian Plains to be divided into four zones:
    (i) Bhabhar
    (ii) Tarai
    (iii) Bangar
    (iv) Khadar


Q3. Write short notes on the following.
(a) The Indian Desert
Ans:

  • The Indian desert lies to the west of the Aravali hills. It is an uneven sandy plain covered with sand dunes.

NCERT Solution - Physical Features of India Class 9 Notes | EduRev

  • Barchans (crescent-shaped sand dunes) cover a larger part of the desert. Near the Indo-Pakistan border, longitudinal sand dunes are more common.
  • It has an arid climate with scarce vegetation and rainfall below 150 mm per year.
  • Rivers/streams appear only during the rainy season and soon afterwards disappear in the sand. They do not have enough water to reach the sea. River Luni is the only large river in this area.

(b) The Central Highlands
Ans: 

  • The Part of the Peninsular plateau lying north of the Narmada river is called Central Highlands. These highlands are made up of hard igneous and metamorphic rocks.
  • It is bordered by the Aravali range to the northwest. The Central Highlands include Malwa plateau to the west and Chotanagpur plateau to the east.
  • The Central Highlands are wider in the west and become narrow eastwards. The eastward extension of the Malwa plateau is locally called Bundelkhand and Baghelkhand. Chotanagpur plateau in the east is drained by the Damodar river, a southern tributary of the Ganga river.

(c) The Island groups of India
Ans. India has two groups of islands, namely:
(i) Lakshadweep Islands
(ii) Andaman and Nicobar islands group
Lakshadweep Islands

  • These island groups are located in the Arabian Sea Le., west of Malabar coast of Kerala.
  • These islands are of coral origin formed by deposition of the dead remains.
  • The total area of islands is 32 sq km. In Lakshadweep, administrative headquarters is in Kavaratti islands.
  • They have a wide diversity of flora and fauna. The Pitti Island, an uninhabited island, has a bird sanctuary.

Andaman and Nicobar Island

  • These islands are located in the Bay of Bengal are the raised portion of the submerged mountain ranges projecting out of the seawater.
  • Large in size and are more numerous. Some of them are of volcanic origin.
    Example: Barren island the only active volcano.
  • These islands are of strategic importance as it lies very close to south-east Asia.
  • The capital city is Port Blair.
  • Experience equatorial climate and has thick forest cover.


V. Map-Based Question

Q1. On an outline map of India show the following.
(a) Mountain and hill ranges — the Karakoram, the Zaskar, the Patkai Bum, the Jaintia, the Vindhya range, the Aravali and the Cardamom hills.
(b) Peaks— K2, Kanchenjunga, Nanga Parbat and Anai Mudi.
(c) Plateaus— Chotanagpur and Malwa
(d) The Indian Desert, Western Ghats, Lakshadweep Islands.
Ans:

NCERT Solution - Physical Features of India Class 9 Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Important questions

,

ppt

,

NCERT Solution - Physical Features of India Class 9 Notes | EduRev

,

NCERT Solution - Physical Features of India Class 9 Notes | EduRev

,

Summary

,

Semester Notes

,

past year papers

,

mock tests for examination

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

practice quizzes

,

video lectures

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

,

Free

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

NCERT Solution - Physical Features of India Class 9 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

pdf

;