NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev

English Marigold Class 5

Class 5 : NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev

The document NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev is a part of the Class 5 Course English Marigold Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5

Reading is Fun
Q 1. In which season is ice-cream popular?
Ans. Ice-cream is popular in summer season.

Q 2. Who feels joyful on seeing the Ice-Cream Man?
Ans. The speaker feels joyful on seeing the Ice-Cream Man.

Q 3. Name the different flavours of ice-cream the Ice cream Man has in his cart.
Ans. The Ice-cream Man has vanilla, chocolate and strawberry flavours of ice-cream in his cart.

Q 4. What are the two things that the Ice-Cream man is selling?
Ans. The Ice-cream Man is selling ice-cream and chilled drinks from the bottles of frosty-fizz 

Q 5. What is the ice-cream cart compared to in the poem?
Ans: 
The ice-cream has been compared to a flower bed in the poem.

 

Let's Write 

Having an ice cream on a hot summer day is exciting and enjoyable

Q 1. Write about some of the exciting and enjoyable things that one can do in the winter season.
Ans. In winter season, we can eat hot sandwiches and sip hot tea or coffee. We can also sit around a fire and eat popcorn, rewaris and peanuts.

Q 2. List as many summer activities as you can.
Ans. Swimming, tracking going for picnic in the evening, drawing sketches/painting, reading story books, playing video games and cricket.

Q 3. Now group these activities into indoor and outdoor activities.
Ans. 
Indoor activities: Playing indoor games, drawing/painting, reading story books.
Outdoor activities: Swimming, tracking, playing cricket, going for picnic.

 

Say Aloud 

Q. Circle the words where you get a zzzzz sound. One is done for you

NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev


 Price Prize maze face
 rice rise blaze fizz
 lazy lacy busy racy
 raise rays race ace
 chase this these frosty

Ans:

NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev


Let's Listen

Q 1. Listen and tell the sounds that these words in the poem produce.
(a) cart _______
(b) drinks_______

Can you make these sounds?
Ans. 

Hint: All the students have to read the words loudly and make note of the sounds that the words make.

Q 2. What are some of the different sounds you hear when the Ice-cream man comes?
Ans. I hear sound of ringing a bell.
I hear Ice-cream man’s cries loudly.
I hear the joyful shouting of the children.
Hint: This is a sample answer. Students are advised to write the answer based on the student’s experience and observations

 

Find out and write a report.
Q 1.  Here is a report on Uncle Lal’s farm

Father took me to visit Uncle Lal’s diary farm. I saw all of Uncle Lal’s cows. He has fifty cows. They eat grass in the big green farms. In the evening the farmers bring them to the barn to be milked. Uncle Lal sells his milk in the city. 

When writing a report, remember to do these things.
(a) Think of a good title. Write it correctly.
(b) Keep to your subject.
(c) Tell things in the right order.
(d) Make your paper look neat
Ans.
Hint: This is a sample answer. Students are advised to write the answer based on their own experiences and observations.

Q 2. In groups of four, write a report on different brands of ice-cream available in your area.
You may use the following clues.
(i) Start with a short introduction which contains the topic.
(ii) Then list the ice-cream brands available in your area.
(iii) Next, say which are the common flavours of ice-cream in each of the brands.
(iv) Under each brand, find out which flavours are being sold the most. Also find out their prices.
(v) Finally, write which do you think is the most popular ice-cream.
Ans. Our group visited three ice-cream parlours in our area. Mother Dairy sells three flavours, namely Mango Duiet, Vanilla and Chocoa Bar. Kwality Walls offers Orange Bar, Twister and Choco Feat. Amul has Rashberry, Cocola Bar and Surprise Bar. Prices range from Rs. 15 to Rs. 25. We tasted all of them. In my opinion, mother dairy sold by vanilla is the most popular.
Hint: This is a sample answer. Students are advised to write the answer based on their own experiences and observations.

Word Building
Q 1. Colour the boxes that have rhyming words 
NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev
Ans.
NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev

Q 2. What do the following words describe in the poem?
(a) Joyful ____
(b) Little, ____
(c) Round, ____
Ans.
(a)  Joyful sight,
(b) Little, cart,
(c) Round, umbrella

 

Q 3. What are the describing words used in the poem for the following?
(a) _______ mounds
(b) _______ flavour
(c) ______ cluster
Ans. 
(a) Cooling, brown and white mounds.
(b) Vanilla, chocolate, strawberry flavour.
(c) Thick cluster


Fun Time
Q 1. Colour the boxes with the colours of the flavours mentioned in each.
NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev
Ans.
NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev 

Q 2. Draw and colour your dream ice-cream. Describe it using interesting words – the colours, the flavours, the size, how it looks, tastes, feels etc.
Ans. Here is the ice-cream of my dreams. It is a huge bar and looks like a rocket. It has layers of colours, white and chocolate. It is creamy with generous sprinkling of nuts. It has exotic taste, a mixture of several flavours in one.

NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRevHint: This is a sample answer. Students are advised to write the answer based on their own preferences and observations.

Q 3. Have you ever eaten kulfi, the ice-cream from North India? 
The following sentences describe how it is served but they are not in the correct order. Write the correct number before each sentence.

Column IColumn II
 NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRevHe scoops out the kulfi on a plate.
  NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRevThen he pours some sweet syrup over it and serves it.
 NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRevThe kulfiwala takes the kulfi mould out of the pitcher.
 NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRevHe arranges some falooda around it.

 

Ans. Correct order is as following:

Column I
Column II
 NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev The kulfiwala takes the kulfi mould out of the pitcher.
 NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev He scoops out the kulfi on a plate.
NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev He arranges some falooda around it.
 NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN, Class 5, English Class 5 Notes | EduRev Then he pours some sweet syrup over it and serves it.
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 5

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

study material

,

Sample Paper

,

MCQs

,

video lectures

,

Semester Notes

,

NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN

,

Viva Questions

,

Exam

,

English Class 5 Notes | EduRev

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Summary

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN

,

NCERT Solution - Poem 1 : ICE CREAM MAN

,

Class 5

,

Extra Questions

,

past year papers

,

Class 5

,

Class 5

,

practice quizzes

,

English Class 5 Notes | EduRev

,

pdf

,

Free

,

Important questions

,

English Class 5 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

;