NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Class 6 : NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRev

The document NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Q1. Do you find that all living beings need the same kind of food?
Ans: No, all living beings do not need the same kind of food. Some animals eat plants as food and are called herbivores. Some animals feed on other animals and are called carnivores. Some eat food from plant sources as well as animals, and such living beings are called omnivores.

NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRevLiving Beings and their Food

Q2. Name five plants and their parts that we eat.
Ans:

 Plant Edible Part
 Radish Root
 Potato Stem
 Spinach Leaves
 Mango Fruit
 Groundnut Seeds


Q3. Match the items given in column A with that in column B.

NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRev

Ans:

 Column A Column B
Milk, curd, paneer, gheeAre all animals products
Spinach, cauliflower, carrotAre vegetables 
Lions and tigersEat other animals
HerbivoresEat plants and plant products


Q4. Fill up the blanks with the words given below: (Herbivore, plant, milk, sugarcane, carnivore)
(a) Tiger is a ______ because it eats only meat.
Ans: Carnivore
(b) Deer eats only plant product and so, is called ______.
Ans: Herbivore
(c) Parrot eats only ______ products.
Ans: Plant
(d) The ______ that we drink, comes from cows, buffaloes and goats is an animal product.
Ans: Milk
(e) We get sugar from ______ .
Ans: Sugarcane


Extra Questions

Choose the correct answer (MCQs)

Q1. Which of the following is a carnivore?
(a) Tiger
(b) Cow
(c) Deer
(d) Elephant
Ans: (a) Tiger

Q2. Which of the following is herbivore?
(a) Lion
(b) Cow
(c) Tiger
(d) Sparrow
Ans: (b) Cow

Q3. Which of the following is an omnivore?
(a) Tiger
(b) Deer
(c) Monkey
(d) Elephant
Ans: (c) Monkey

Q4. Which of the following is example of scavenger?
(a) Tiger and lion
(b) Cow and sheep
(c) Crow and vulture
(d) None of these.
Ans: (c) Crow and Vulture

Q5. Which of the following is a root vegetable?
(a) Potato
(b) Carrot
(c) Onion
(d) Cucumber
Ans: (b) Carrot

Q6. Which part of spinach do we eat?
(a) Root
(b) Stem
(c) Leaves
(d) Fruit
Ans: (c) Leaves

Q7. Which part of sugarcane do we eat?
(a) Root
(b) Stem
(c) Leaves
(d) Seed
Ans: (b) Stem

Q8. Which part of mangoes do we eat?
(a) Fruit
(b) Stem
(c) Leaves
(d) Root.
Ans: (a) Fruit

Q9. Which of the following is obtained from animals?
(a) Honey
(b) Pigeon-pea
(c) Lentil
(d) Chick-pea
Ans: (a) Honey

Q10. Which of the following animals give eggs?
(a) Hen and Duck
(b) Cow and buffalo
(c) Tiger and Lion
(d) Goat and rabbit
Ans: (a) Hen and Duck


Answer the Following Questions

Q1. Name the products obtained from milk?
Ans: Cheese, butter, sweets, curd, etc.

NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRevDairy Products

Q2. Name five food items that we get from plants?
Ans: Cereals, pulses, fruits, vegetables, and oil.

Q3. Why are spices used in our food?
Ans:
Spices add flavour to the food hence making it tasty.

NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRevSpices

Q4. Write the name of two plants that give us oil?
Ans:
Mustard and groundnut.

Q5. What do you mean by herbivores?
Ans: 
Animals that eat only plants are known as herbivores.

NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRevHerbivores

Q6. What do you mean by omnivores?
Ans: Animals that eat both plants and flesh of animals are known as omnivores.

NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRevBear: Omnivores

Q7. What do you mean by carnivores?
Ans: 
Animals that eat only the flesh of other animals are known as carnivores.

NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRevCheetah: Carnivore

Q8. What do you mean by autotrophs?
Ans: Organisms that produce their own food are known as autotrophs. Example: Plants prepare their food by the process of photosynthesis.

Q9. What do you mean by heterotrophs?
Ans: Heterotrophs are organisms that consume plant and animal matter. They are also known as consumers.
Example: Humans.

Q10. What do you mean by scavengers?
Ans: 
Scavengers are animals that consume dead organisms. They play an important role in the ecosystem.
Example: vulture.
NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRevVulture: Scavenger

Q11. Why should we eat cooked food?
Ans: 
The process of cooking kills harmful germs of food and enhances its taste. It is easily digested by our bodies. That is why we should prefer eating cooked food.

Q12. Define the term ingredients?
Ans: The materials that are needed to prepare a particular type of dish are called ingredients.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Sample Paper

,

NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

pdf

,

Viva Questions

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Free

,

Exam

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

ppt

,

mock tests for examination

,

NCERT Solution - Where does it Come from? Class 6 Notes | EduRev

,

video lectures

,

study material

,

past year papers

;