NCERT Solutions -Reaching Grandmother House Class 4 Notes | EduRev

EVS for Class 4

Created by: Yashina Kapoor

Class 4 : NCERT Solutions -Reaching Grandmother House Class 4 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions -Reaching Grandmother House Class 4 Notes | EduRev is a part of the Class 4 Course EVS for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4

Page No 62:

Question 1: Omana travelled by different kinds of transport after she got down from the train. Can you remember what these were?
Answer:After getting down from the train, Omana travelled first by an auto-rickshaw, then by a bus and finally on a boat.

Question 2: On which vehicles have you travelled?
Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interact actively with their surroundings and share their experience. Keeping this in mind, it is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 3: Which ride did you enjoy the most?

Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interact actively with their surroundings and share their experience. Keeping this in mind, it is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 4: Omana left Ahmedabad on 16 May. How many hours did it take for her to reach Ammumma’s place?
Answer: Omana boarded the train with her family on 16 May at 11:35 am from Ahmedabad. They deboarded the train at 11:30 pm on 17 May at Kottayam station. At night, they went to Valliyamma‘s house and started for Ammumma‘s village in the morning. They reached Ammumma‘s place in the evening at around 7:00 pm. Thus, the total time taken by them was nearly 2 days and 8 hours.

Question 5: Have you ever been on a long journey? Where did you go?
• Name the different kinds of transport that you used during the journey.
• How long did your journey take?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interact actively with their surroundings and share their experience. Keeping this in mind, it is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 63:

Question 1: Omana’s Appa bought tickets for the train and the bus. Can you think of other means of transport for which we need to buy tickets?
Answer: The means of transport for which we need to buy tickets are aeroplane and ship.

Question 2: Sometimes we need to buy tickets to enter a place. Can you think of such places?
Answer: We need to buy tickets to enter cinema halls, circuses, museums and exhibitions.

Question 3: Look at this picture of a railway ticket. Find the following information on the ticket and circle them with different colours:
NCERT Solutions -Reaching Grandmother House Class 4 Notes | EduRev
I. The train number

II. The date of the start of the journey

III. The berth number

IV. The fare (the cost of the ticket).

Answer:
NCERT Solutions -Reaching Grandmother House Class 4 Notes | EduRev

I. The train number − 9037

II. The date of the start of the journey − 24-12-2006

III. The berth numbers − 21, 22, 23

IV. The fare (the cost of the ticket) − Rs 2578


Page No 65:

Question 1: Circle the names of all the stations in the table that are mentioned in Omana’s diary.
NCERT Solutions -Reaching Grandmother House Class 4 Notes | EduRev

Answer:

The names of the stations that are mentioned in Omana’s diary are: Gandhidham, Ahmedabad, Valsad, Madgoan, Udupi, Kozhikode and Kottayam.
NCERT Solutions -Reaching Grandmother House Class 4 Notes | EduRev

Question 2: From which station did the train start?
Answer: The train started from Gandhidham station.

Question 3: How many minutes did the train stop at Ahmedabad station?
Answer: The train stopped for 20 minutes at Ahmedabad station.

Question 4: On which day of the journey did the train reach Madgaon?
Answer: The train reached Madgaon on the second day of the journey.

Question 5: Sunil and Ann got off at Kozhikode station. Omana got off at Kottayam station. How many hours does the train take to reach Kottayam from Kozhikode?
Answer: The train took six hours to reach Kottayam from Kozhikode.

Question 6: What is the distance that the train travelled over the whole route?
Answer: The distance travelled by the train over whole route from Gandhidham to Nagarcoil is 2649 kilometres.

Question 7: How many kilometres did Omana travel by train?
Answer: Omana boarded the train from the Ahmedabad station and deboarded at the Kottayam station. Total distance travelled by her = 2418 km – 301 km = 2117 kilometres.

Question 8: Would you like to keep a diary? Take a notebook or a diary. Every day for a week, write about what you did. Also write your thoughts and feelings. Share your diary with your friends.
Answer:

Disclaimer:
The purpose of this section is to make the students share more about them. Keeping this in mind, it is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 4

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Objective type Questions

,

NCERT Solutions -Reaching Grandmother House Class 4 Notes | EduRev

,

Important questions

,

practice quizzes

,

pdf

,

Sample Paper

,

Exam

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

MCQs

,

Viva Questions

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Free

,

Semester Notes

,

NCERT Solutions -Reaching Grandmother House Class 4 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions -Reaching Grandmother House Class 4 Notes | EduRev

,

ppt

,

Extra Questions

;