NCERT Solutions -The Tiny Teacher Class 7 Notes | EduRev

English An Alien Hand Class 7

Created by: Gunjan Lakhani

Class 7 : NCERT Solutions -The Tiny Teacher Class 7 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions -The Tiny Teacher Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course English An Alien Hand Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

NCERT Solutions for Class 7, English 

Chapter 1: The Tiny Teacher, An Alien Hand
Q 1 :
 The story of an ant's life sounds almost untrue.
 The italicized phrase means 

(i) highly exaggerated.
(ii) to remarkable to be true.
(iii) not based on facts.
 Answer :

The italicized phrase means too remarkable to be true.

Q 2 :
 Complete the following sentences.
 (i) An ant is the smallest,  -------
 (ii) We know a number of facts about an ant's life because, -------
 Answer :

(i) An ant is the smallest, the commonest and the wisest insect.
(ii) We know a number of facts about an ant's life because people have kept ants as pets and have watched their daily behaviour closely.

Q 3 :
In what ways is an ant's life peaceful?
Answer :

An ant's life is peaceful because each ant does its share of work intelligently and bravely, and never fights with other members of the group.

Comprehension Check

Q 1 :
How long does it take for a grub to become a complete ant?
Answer :

After two or three weeks, a grub becomes a cocoon. After another three weeks, the cocoon breaks and a complete ant appears.

Q 2 :
Why do the worker ants carry the grubs about?
Answer :

The worker ants carry the grubs about daily for airing, exercise and sunshine.

Q 3 :
What jobs are new ants trained for?
Answer :

The new ants are trained as workers, soldiers, builders, cleaners, etc.

Q 4 :
Name some other creatures that live in anthills.
Answer :

Some other creatures that live in anthills are beetles, lesser breeds of ants and the greenfly.

Q 5 :
Mention three things we can learn from the 'tiny teacher'. Give reasons for choosing these items.
Answer :

Three things we can learn from the 'tiny teacher' are sense of duty and discipline, cleanliness and loyalty to the land where they live. These are the qualities that most humans lack.

Exercise

Q 2 :
Complete the following poem with words from the box below. Then recite the poem.
Soldiers live in barracks
And birds in -------,
Much like a snake that rests
In a -------. No horse is able

 To sleep except in a -------.
And a dog lives well,
Mind you, only in a -------.
To say 'hi' to an ant, if you will,
You may have to climb an -------.

Hole, Kennel, Nests, anthill, stable


Answer :
Soldiers live in barracks
And birds in nests,
Much like a snake that rests
In a hole. No horse is able
To sleep except in a stable.
And a dog lives well,
Mind you, only in a kennel.
To say 'hi' to an ant, if you will,
You may have to climb an anthill.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

NCERT Solutions -The Tiny Teacher Class 7 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Summary

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

study material

,

Semester Notes

,

NCERT Solutions -The Tiny Teacher Class 7 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

NCERT Solutions -The Tiny Teacher Class 7 Notes | EduRev

,

Exam

,

Free

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Viva Questions

;