NCERT Solutions - Cell - Structure and Functions, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Class 8 Science by VP Classes

Class 8 : NCERT Solutions - Cell - Structure and Functions, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Cell - Structure and Functions, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Class 8 Science by VP Classes.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

NCERT TEXTBOOK QUESTIONS SOLVED
 

Q. 1. Indicate whether the following statements are True (T) or False (F).
(a) Unicellular organisms have one-celled body. 
(b) Muscle cells are branched. 
(c) The basic living unit of an organism is an organ.
(d) Amoeba has irregular shape. 
Ans.
(a) True (b) True
(c) False (d) True.
 

Q. 2. Make a sketch of the human nerve cell. What function do nerve cells perform?
Ans.

NCERT Solutions - Cell - Structure and Functions, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

                                  Fig. 8.4 Nerve cell.

Function: (i) Nerve cells help in the transfer of messages from various body parts to brain and from brain to various parts of the body.

(ii) They help also in the coordination of the functions of the organs of the body.


Q. 3. Write short notes on the following: (a) Cytoplasm (b) Nucleus of a cell.  
Ans. (a) Cytoplasm:
It is a jellylike substance which is present between nucleus and cell membrane. There are various other organelles present in the cytoplasm. It is made up of carbohydrates, proteins and water.
(b) Nucleus of a Cell: Nucleus is spherical, dense structure situated commonly in the centre of the cell. Nuclear membrane separates the nucleus from cytoplasm. It contains genetic materials like RNA and DNA. Nuclear membrane allows the transfer of materials in the nucleus and cytoplasm. It also contains the threadlike structures called chromosomes which are genetic material. Nucleus controls the various functions of the cell.


Q. 4. Which part of the cell contains organelles?
Ans. Cytoplasm.

 

Q. 5. Make sketches of animal and plant cell. State three differences between them.
Ans.

NCERT Solutions - Cell - Structure and Functions, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Differences:

Plant Cell

Animal Cell

(i) Cell wall is present.

(i) Cell wall is absent.

(ii) Chloroplast is present.

(ii) Chloroplast is absent.

(iii) It has no centrosome.

(iii) Centrosome is present   the nucleus near  the nucleus

(iv) Vacuoles are large or may  be single and large as in an  onion cell.

(iv) Vacuoles are much smaller  as in cheek cells.

 


Q. 6. State the difference between eukaryotes and prokaryotes.
Ans.
Eukaryotes have a well designed nucleus and organelles covered with membranes while prokaryotes do not have a well designed nuclear membrane.
 

Q. 7. Where are chromosomes found in a cell? State their function.
Ans
. Chromosomes are situated in the nucleus of a cell. They carry characteristics of parent cells to the daughter cells.


Q. 8. ‘Cells are the basic structural units of living organisms’. Explain.
Ans.
Many cell units form many tissues and tissues form an organ. The organs combine to form a complete body. In this way, cell is the structural unit of an organism. Cells perform all the basic functions of an organism. So they are also functional unit of living beings.
 

Q. 9. Explain why chloroplasts are found only in plant cells.
Ans.
Photosynthesis is the main process in plants. Photosynthesis takes place in presence of chlorophyll which is found in chloroplasts. So chloroplasts are found only in plant cells.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Extra Questions

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions - Cell - Structure and Functions

,

Science

,

Sample Paper

,

past year papers

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Science

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Objective type Questions

,

Free

,

NCERT Solutions - Cell - Structure and Functions

,

Exam

,

Semester Notes

,

Summary

,

study material

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

ppt

,

mock tests for examination

,

pdf

,

Important questions

,

Viva Questions

,

Science

,

video lectures

,

NCERT Solutions - Cell - Structure and Functions

,

Previous Year Questions with Solutions

;