NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev

Mathematics (Maths) Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Mathematics (Maths) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Question 1: There are 20 girls and 15 boys in a class.
(a) What is the ratio of number of girls to the number of boys?
(b) What is the ratio of number of girls to the total number of students in the class?
Answer 1:
(a) The ratio of girls to that of boys = 20/15 = 4/3 = 4:3
(b) The ratio of girls to total students = NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev


Question 2: Out of 30 students in a class, 6 like football, 12 like cricket and remaining like tennis. Find the ratio of
(a) Number of students liking football to number of students liking tennis.
(b) Number of students liking cricket to total number of students.
Answer 2:
Total number of students = 30
Number of students who like football = 6
Number of students who like cricket = 12
Thus number of students who like tennis = 30 – 6 – 12 = 12
(a) The ratio of students liking football that of tennis = 6/12 = 1/2 = 1:2
(b) The ratio of students like cricket to that of total students = 12/30 = 2/5 = 2.5


Question 3: See the figure and find the ratio of
NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
(a) Number of triangles to the number of circles inside the rectangle.
(b) Number of squares to all the figures inside the rectangle.
(c) Number of circles to all the figures inside the rectangle.
Answer 3:
(a) Ratio of number of triangle to that of circles = 3/2 = 3:2
(b) Ratio of number of squares to all figures = 2/7 = 2:7
(c) Ratio of number of circles to all figures = 2/7 = 2:7


Question 4: Distances travelled by Hamid and Akhtar in an hour are 9 km and 12 km. Find the ratio of speed of Hamid to the speed of Akhtar.
Answer 4:
We know that, Speed =  NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
Speed of Hamid = 9km/1h = 9 km/h
Speed of Akhtar 12km/1h  = 12 km/h
Ratio of speed of Hamid to that of speed of Akhtar NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev


Question 5: Fill in the following blanks:
NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
[Are these equivalent ratios?]
Answer 5:
NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
Yes, these are equivalent ratios.

Question 6: Find the ratio of the following:
(a) 81 to 108 
(b) 98 to 63
(c) 33 km to 121 km 
(d) 30 minutes to 45 minutes
Answer 6:
(a) Ratio of 81 to 108 NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
(b) Ratio of 98 to 63 NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
(c) Ratio of 33 km to 121 km NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
(d) Ratio of 30 minutes to 45 minutes NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev


Question 7: Find the ratio of the following:
(a) 30 minutes to 1.5 hours 
(b) 40 cm to 1.5 m
(c) 55 paise to Re 1 
(d) 500 mL to 2 litres
Answer 7:
(a) 30 minutes to 1.5 hour
1.5 hours = 1.5 x 60 = 90 minutes    [∵ 1 hour = 60 minutes]
Now, ratio of 30 minutes to 1.5 hour = 30 minutes: 1.5 hour
⇒   30 minutes: 90 minutes NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev

(b) 40 cm to 1.5 m
1.5 m = 1.5 x 100 cm = 150 cm    [∵ 1 m = 100 cm]
Now. ratio of 40 cm to 1.5 m = 40 cm : 1.5 m

NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev

(c) 55 paise to Re. 1
Rs 1 = 100 paise
Now, ratio of 55 paise to Rs1 = 55 paise : 100 paise

NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev

(d) 500 ml to 2 litters
2 litres = 2 x 1000 ml = 2000 ml [∵1 litre = 1000 ml]
Now, ratio of 500 ml to 2 litres = 500 m l : 2 litres

NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev


Question 8: In a year, Seema earns Rs 1, 50, 000 and saves Rs 50, 000. Find the ratio of
(a) Money that Seema earns to the money she saves.
(b) Money that she saves to the money she spends.
Answer 8:
Total earning = Rs 1,50,000 and Saving = Rs 50,000
∵ Money spent = Rs 1,50,000 - Rs 50,000 = Rs 1,00,000
(a) Ratio of money earned to money saved NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
(b) Ratio of money saved to money spend = NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev


Question 9: There are 102 teachers in a school of 3300 students. Find the ratio of the number of teachers to the number of students.
Answer 9: 
Ratio of number of teachers to that of students  NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev


Question 10: In a college, out of 4320 students, 2300 are girls. Find the ratio of
(a) Number of girls to the total number of students.
(b) Number of boys to the number of girls.
(c) Number of boys to the total number of students.
Answer 10:
Total number of students in school = 4320
Number of girls = 2300
Therefore, number of boys = 4320 - 2300 = 2020
(a) Ratio of girls to total number of students  NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
(b) Ratio of boys to that of girls NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
(c) Ratio of boys to total number of students  NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev


Question 11: Out of 1800 students in a school, 750 opted basketball, 800 opted cricket and remaining opted table tennis. If a student can opt only one game, find the ratio of
(a) Number of students who opted basketball to the number of students who opted table tennis.
(b) Number of students who opted cricket to the number of students opting basketball.
(c) Number of students who opted basketball to the total number of students.
Answer 11:
Total number of students = 1800
Number of students opted basketball = 750
Number of students opted cricket = 800
Therefore, number of students opted tennis = 1800 - (750 + 800) = 250
(a) Ratio of students opted basketball to that of opted table tennis  NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
(b) Ratio of students opted cricket to students opted basketball NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
(c) Ratio of students opted basketball to total no. of students NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev


Question 12: Cost of a dozen pens is Rs 180 and cost of 8 ball pens is Rs 56. Find the ratio of the cost of a pen to the cost of a ball pen.
Answer 12:
Cost of a dozen pens (12 pens) = Rs 180
∴ Cost of l pen = 180/2 = Rs 15
Cost of 8 ball pens = Rs 56
∴ Cost of l ball pen = 56/8 = Rs 7
Ratio of cost of one pen to that of one ball pen = 15/7 = 15 : 7


Question 13: Consider the statement: Ratio of breadth and length of a hall is 2 : 5. Complete the following table that shows some possible breadths and lengths of the hall.

Breadth of the hall (in metres)

10

?

40

Length of the hall (in metres)

25

50

?

Answer 13:

Ratio of breadth to length = 2 : 5 = 2/5

∴ Other equivalent ratios are NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev

Thus, 

Breadth of the hall (in meters)

10

20

40

Length of the hall (in meters)

25

50

100


Question 14: Divide 20 pens between Sheela and Sangeeta in the ratio of 3:2.
Answer 14:
Ratio between Sheela and Sangeeta = 3 : 2
Total these terms = 3 + 2 = 5
Therefore, the part of Sheela = 3/5 of the total pens
and the part of Sangeeta = 2/5 of total pens

NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev


Question 15: Mother wants to divide Rs 36 between her daughters Shreya and Bhoomika in the ratio of their ages. If age of Shreya is 15 years and age of Bhoomika is 12 years, find how much Shreya and Bhoomika will get.
Answer 15: 
Ratio of the age of Shreya to that of Bhoomika NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
Thus, Rs 36 divide between Shreya and Bhoomika in the ratio of 5 : 4.
Shreya gets NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
Bhoomika gets NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev


Question 16: Present age of father is 42 years and that of his son is 14 years. Find the ratio of
(a) Present age of father to the present age of son.
(b) Age of the father to the age of son, when son was 12 years old.
(c) Age of father after 10 years to the age of son after 10 years.
(d) Age of father to the age of son when father was 30 years old.
Answer 16
(a) Ratio of father’ s present age to that of son NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
(b) When son was 12 years, i.e., 2 years ago, then father was (42 - 2) = 40
Therefore, the ratio of their ages NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
(c) Age of father after 10 years = 42 + 10 = 52 years  
Age of son after 10 years = 14 + 10 = 24 years
Therefore, ratio of their ages NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev
(d) When father was 30 years old,
i.e., 12 years ago, then son was (14 - 12) = 2 years old
Therefore, the ratio of their ages  NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

MCQs

,

Important questions

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

pdf

,

NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

Free

,

ppt

,

Exam

,

NCERT Solutions(Part - 1) - Ratio and Proportion Class 6 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

past year papers

,

Summary

,

Objective type Questions

,

study material

;