Class 7  >  Mathematics (Maths) Class 7  >  NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Document Description: NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 for Class 7 2022 is part of Mathematics (Maths) Class 7 preparation. The notes and questions for NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 have been prepared according to the Class 7 exam syllabus. Information about NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 covers topics like and NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Example, for Class 7 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1.

Introduction of NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 in English is available as part of our Mathematics (Maths) Class 7 for Class 7 & NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 in Hindi for Mathematics (Maths) Class 7 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 7 Exam by signing up for free. Class 7: NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Exercise 15.1 

Question 1: 

Identify the nets which can be used to make cubes (cut out copies of the nets and try it): 

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Answer 1: 

Cube’s nets are (ii), (iii), (iv) and (vi).

Question 2: 

Dice are cubes with dots on each face. Opposite faces of a die always have a total of seven dots on them. 

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Here are two nets to make dice (cubes); the numbers inserted in each square indicate the number of dots in that box. 

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7 

Insert suitable numbers in the blanks, remembering that the number on the opposite faces should total to 7. 

Answer 2: 

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Question 3: 

Can this be a net for a die? Explain your answer. 

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Answer 3: 

No, this cannot be a net for a die.

Because one pair of opposite faces will have 1 and 4 on them and another pair of opposite faces will have 3 and 6 on them whose total is not equal to 7.

Question 4: 

Here is an incomplete net for making a cube. Complete it in at least two different ways. Remember that a cube has six faces. How many faces are there in the net here? (Give two separate diagrams. If you like, you may use a squared sheet for easy manipulation.) 

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Answer 4: 

There three faces are given:

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Question 5: 

Match the nets with appropriate solids:

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7    NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7   NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7   NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7   NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Answer 5:

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Exercise 15.2 

Question 1: Use isometric dot paper and make an isometric sketch for each one of the given shapes: 

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Answer 1: 

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Question 2: 

The dimensions of a cuboid are 5 cm, 3 cm and 2 cm. Draw three different isometric sketches of this cuboid. 

Answer 2: 

The dimensions of given cuboid are 5 cm, 3 cm and 2 cm:

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Three different isometric sketches are:

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Question 3: 

Three cubes each with 2 cm edge are placed side by side to form a cuboid. Sketch an oblique or isometric sketch of this cuboid. 

Answer 3: 

Oblique sketch:

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Isometric sketch 

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Question 4: 

Make an oblique sketch for each one of the given isometric shapes: 

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Answer 4: 

Oblique sketches:

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Question 5:

Give 

(i) an oblique sketch and (ii) an isometric sketch for each of the following: 

(a) A cuboid of dimensions 5 cm, 3 cm and 2 cm. (Is your sketch unique?) 

(b) A cube with an edge 4 cm long. 

Answer 5: 

(a) A cuboid of dimensions 5 cm, 3 cm and 2 cm. 

(i) Oblique sketch

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

(ii) Isometric sketch

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

(b) A cube with an edge 4 cm long.

(i) Oblique sketch

  NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

(ii) Isometric sketch
NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Question 6: 

An isometric sheet is attached at the end of the book. You could try to make on it some cubes or cuboids of dimensions specified by your friend. 

Answer 6: 

Cubes and cuboids shapes on isometric sheet given below:

  NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

You can also draw more shapes of cubes and cuboids.

The document NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7 is a part of the Class 7 Course Mathematics (Maths) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

ppt

,

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

,

Exam

,

pdf

,

Sample Paper

,

Summary

,

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

,

Free

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

video lectures

,

NCERT Solutions: Visualising Solid Shapes- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

,

past year papers

,

Viva Questions

,

study material

,

Important questions

;