NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev

Mathematics (Maths) Class 7

Created by: Praveen Kumar

Class 7 : NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Mathematics (Maths) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Exercise 3.1
Ques 1: Find the range of heights of any ten students of your class. 
Ans:

S. No.

Name of students

Height (in feet)

1.

Gunjan

4.2

2.

Aditi

4.5

3.

Nikhil

5

4.

Akhil

5.1

5.

Riya

5.2

6.

Akshat

5.3

7.

Abhishek

5.1

8.

Mayank

4.7

9.

Rahul

4.9

10.

Ayush

4.5

Range = Highest height – Lowest height
= 5.3 – 4.2
= 1.1 feet

Ques 2: Organize the following marks in a class assessment, in a tabular form:
4, 6, 7, 5, 3, 5, 4, 5, 2, 6, 2, 5, 1, 9, 6, 5, 8, 4, 6, 7. 
(i) Which number is the highest? 
(ii) Which number of the lowest? 
(iii) What is the range of the numbers? 
(iv) Find the arithmetic mean
Ans:

S. No.

MarksTally marks

Frequency (No. of students)

1.

1I

1

2.

2II

2

3.

3I

1

4.

4III

3

5.

5NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev

5

6.

6IIII

4

7.

7II

2

8.

8I

1

9.

9I

1

(i) The highest number is 9.
(ii) The lowest number is 1.
(iii) The range of the data is 9 - 1 = 8
(iv) Arithmetic mean
=  NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev 
= 100/20 = 5

Ques 3: Find the mean of the first five whole numbers. 
Ans: The first five whole numbers are 0, 1, 2, 3 and 4.
Therefore,
Mean of first five whole numbers

NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev

Thus, the mean of first five whole numbers is 5.

Ques 4: A cricketer scores the following runs in eight innings: 58, 76, 40, 35, 46, 45, 0, 100 Find the mean score. 
Ans: Number of innings = 8
NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
= 400/8 = 50
Thus, the mean score is 50.

Ques 5: Following table shows the points of each player scored in four games: 

Player

Game 1

Game 2

Game 3

Game 4

A

14

16

10

10

B

0

8

6

4

C

8

11

Did not play

13

Now answer the following questions: 
(i) Find the mean to determine A’s average number of points scored per game. 
(ii) To find the mean number of points per game for C, would you divide the total points by 3 or 47? Why? 
(iii) B played in all the four games. How would you find the mean? 
(iv) Who is the best performer? 
Ans: 
(i) NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
(ii) We should divide the total points by 3 because player C played only three games.
(iii) Player B played in all the four games.
NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
(iv) To find the best performer, we should know the mean of all players.
NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
Therefore, on comparing means of all players, player A is the best performer.

Ques 6: The marks (out of 100) obtained by a group of students in a science test are 85, 76, 90, 85, 39, 48, 56, 95, 81 and 75. 
Find the: 
(i) The highest and the lowest marks obtained by the students. 
(ii) Range of the marks obtained. 
(iii) Mean marks obtained by the group. 
Ans: (i) Highest marks obtained by the student = 95
Lowest marks obtained by the student = 39
(ii) Range of marks = Highest marks – Lowest marks
= 95 – 39
= 56
(iii)NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
Thus, the mean marks obtained by the group of students is 73.

Ques 7: The enrolment in a school during six consecutive years was as follows: 1555, 1670, 1750, 2013, 2540, 2820 Find the mean enrolment of the school for this period. 
Ans: 

NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev

Thus, the mean enrolment of the school is 2,058.

Ques 8: The rainfall (in mm) in a city on 7 days of a certain week was recorded as follows: 

Day

Mon

Tue

Wed

Thur

Fri

Sat

Sun

Rainfall (in mm)

0.0

12.2

2.1

0.0

20.5

5.5

1.0

(i) Find the range of the rainfall in the above data. 
(ii) Find the mean rainfall for the week. 
(iii) On how many days was the rainfall less than the mean rainfall? 
Ans: (i) The range of the rainfall = Highest rainfall – Lowest rainfall
= 20.5 – 0.0 = 20.5 mm
(ii)  NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
(iii) 5 days. i.e., Monday, Wednesday, Thursday, Saturday and Sunday rainfalls were less than the mean rainfall.

Ques 9: The height of 10 girls were measured in cm and the results are as follows: 135, 150, 139, 128, 151, 132, 146, 149, 143, 141 
(i) What is the height of the tallest girl? 
(ii) What is the height of the shortest girl? 
(iii) What is the range of data? 
(iv) What is the mean height of the girls? 
(v) How many girls have heights more than the mean height? 
Ans: (i) The height of the tallest girl = 151 cm
(ii) The height of the shortest girl = 128 cm
(iii) The range of the data = Highest height – Lowest height
= 151 – 128 = 23 cm
(iv) NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
(v) Five girls, i.e., 150, 151, 146, 149, 143 have heights (in cm) more than the mean height.

Exercise 3.2 
Ques 1: The scores in mathematics test (out of 25) of students is as follows: 
19, 25, 23, 20, 9, 20, 15, 10, 5, 16, 25, 20, 24, 12, 20 
Find the mode and median of this data. Are they same? 
Ans: Arranging the given data in ascending order,
5, 9, 10, 12, 15, 16, 19, 20, 20, 20, 20, 23, 24, 25, 25
Mode is the observation occurred the highest number of times.
Therefore, Mode = 20
Median is the middle observation = 20
Yes, Mode and Median are same of given observation

Ques 2: The runs scored in a cricket match by 11 players is as follows: 
6, 15, 120, 50, 100, 80, 10, 15, 8, 10, 15 
Find the mean, mode and median of this data. Are the three same? 
Ans: Arranging the given data in ascending order, 6, 8, 10, 10, 15, 15, 15, 50, 80, 100, 120

NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev
= 429/11 = 39
Mode is the observation occurred the highest number of times = 15
Median is the middle observation = 15
Therefore, Mode and Median is 15. No, the mean, median and mode are not same.

Ques 3: The weight (in kg) of 15 students of a class are: 
38, 42, 35, 37, 45, 50, 32, 43, 43, 40, 36, 38, 43, 38, 47 
(i) Find the mode and median of this data. 
(ii) Is there more than one mode? 
Ans: Arranging the given data in ascending order,
32, 35, 36, 37, 38, 38, 38, 40, 42, 43, 43, 43, 45, 47, 50
(i) Mode is the observation occurred the highest number of times.
Therefore, Mode = 38 and 43
Median is the middle observation = 40
(ii) Yes, there are 2 modes.

Ques 4: Find the mode and median of the data: 
13, 16, 12, 14, 19, 12, 14, 13, 14. 
Ans: Arranging the given data in ascending order,
12, 12, 13, 13, 14, 14, 14, 16, 19
Mode is the observation occurred the highest number of times = 14
Median is the middle observation = 14

Ques 5: Tell whether the statement is true or false: 
(i) The mode is always one of the numbers in a data. 
(ii) The mean is one of the numbers in a data. 
(iii) The median is always one of the numbers in a data. 
(iv) The data 6, 4, 3, 8, 9, 12, 13, 9 has mean 9. 
Ans: (i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) False

210 videos|109 docs|45 tests

Up next >

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Sample Paper

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

study material

,

NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev

,

video lectures

,

NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

ppt

,

practice quizzes

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

Extra Questions

,

past year papers

,

Free

,

Viva Questions

,

Important questions

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

pdf

,

NCERT Solutions(Part - 1) - Data Handling Class 7 Notes | EduRev

;