NCERT Solutions: Fibre to Fabric Notes | Study Science Class 7 - Class 7

Class 7: NCERT Solutions: Fibre to Fabric Notes | Study Science Class 7 - Class 7

The document NCERT Solutions: Fibre to Fabric Notes | Study Science Class 7 - Class 7 is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Excercise

Q1. You must be familiar with the following nursery rhymes:
(i) ‘Baa baa black sheep, have you any wool.’
(ii) ‘Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.’
Answer the following:
(a) Which parts of the black sheep have wool?
(b) What is meant by the white fleece of the lamb?
Ans: (a) The hairy skin i.e. fleece of the black sheep has wool.
(b) White fleece means the white coloured hair of the lamb.The complete process from fleece from sheep to yarn of woolThe complete process from fleece from sheep to yarn of wool
Q2. The silkworm is (a) a caterpillar, (b) a larva. 
Choose the correct option.
(i) a
(ii) b
(iii) both a and b
(iv) neither a nor b

Ans: Correct Answer is Option (iii)


Q3. Which of the following does not yield wool?
(i) Yak
(ii) Camel
(iii) Goat  
(iv) Woolly dog

Ans: Correct Answer is Option (iv)


Q4. What is meant by the following terms?

(i) Rearing
Ans: Rearing: It means taking care of herds of animals which includes feeding, grazing, breeding, etc. for economical purposes like meat and other useful products.       

(ii) Shearing
Ans: Shearing: The removal of the fleece of the sheep along with a thin layer of skin from its body is called shearing.         
(iii) Sericulture

Ans: Sericulture: The rearing of silkworms to obtain silk economically is called sericulture.

Q5. Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them.
Shearing, __________, sorting, __________, __________, _________.
Ans: Shearing, scouring, sorting, burrs picking, dying, rolling

Q6. Make sketches of the two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk.
Ans: The two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk:

  • The spinning of the cocoon of silk threads around the caterpillar.NCERT Solutions: Fibre to Fabric Notes | Study Science Class 7 - Class 7
  • Changing the caterpillar into a pupa.


Q7. Out of the following, which are the two terms related to silk production?

  • Sericulture 
  • Floriculture 
  • Moriculture 
  • Apiculture 
  • Silviculture

Hints: 
(i) Silk production involves the cultivation of mulberry leaves and rearing silkworms.
(ii) Scientific name of mulberry is Morus alba.
Ans: Sericulture and moriculture

 

Q8. Match the words of Column I with those given in Column II:
NCERT Solutions: Fibre to Fabric Notes | Study Science Class 7 - Class 7
Ans:
NCERT Solutions: Fibre to Fabric Notes | Study Science Class 7 - Class 7


Q9. Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in the blank spaces with letters that complete the words.
Down:

1D: Thorough washing
2D: Animal fibre
3D: Long thread-like structure
Across:
1A: Keeps warm
2A: Its leaves are eaten by silkworms
3A: Hatches from the egg of a moth
NCERT Solutions: Fibre to Fabric Notes | Study Science Class 7 - Class 7

Ans:

NCERT Solutions: Fibre to Fabric Notes | Study Science Class 7 - Class 7

The document NCERT Solutions: Fibre to Fabric Notes | Study Science Class 7 - Class 7 is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
161 videos|234 docs|54 tests

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

study material

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

,

NCERT Solutions: Fibre to Fabric Notes | Study Science Class 7 - Class 7

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Free

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

video lectures

,

Exam

,

Important questions

,

past year papers

,

NCERT Solutions: Fibre to Fabric Notes | Study Science Class 7 - Class 7

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Summary

,

NCERT Solutions: Fibre to Fabric Notes | Study Science Class 7 - Class 7

,

pdf

;