NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Class 6: NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

The document NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Mathematics (Maths) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Exercise 8.1

Question 1: Write the following numbers in the given table.
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
Answer 1: 
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Question 2: Write the following decimals in the place value table.
(a) 19.4 
(b) 0.3
(c) 10.6 
(d) 205.9
Answer 2:
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Question 3: Write each of the following as decimals:
(a) Seven-tenths 
(b) Two tens and nine-tenths
(c) Fourteen point six 
(d) One hundred and two ones
(e) Six hundred point eight
Answer 3:
(a) seven-tenths = 7/10 = 0.7
(b) 2 tens and 9-tenths NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
(c) Fourteen point six = 14.6
(d) One hundred and 2-ones = 100 + 2 x 1 = 100 + 2 = 102
(e) Six hundred point eight = 600.8

Question 4: Write each of the following as decimals:
(a) 5/10
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
(e) 88/10
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
(g) 3/2
(h) 2/5
(i) 12/5
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
Answer 4:
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6= 8 + 0.8 = 8.8
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Question 5: Write the following decimals as fractions. Reduce the fractions to lowest terms.
(a) 0.6 
(b) 2.5 
(c) 1.0 
(d) 3.8
(e) 13.7 
(f) 21.2 
(g) 6.4
Answer 5:

NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Question 6: Express the following as cm using decimals.
(a) 2 mm 
(b) 30 mm
(c) 116 mm 
(d) 4 cm 2 mm
(e) 162 mm 
(f) 83 mm
Answer 6:

NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Question 7: Between which two whole numbers on the number line are the given lie? Which of these whole numbers is nearer the number?
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

(a) 0.8 
(b) 5.1 
(c) 2.6
(d) 6.4 
(e) 9.1 
(f) 4.9
Answer 7: 
(a) From 0 to 1, 0.8 is nearest to 1.
(b) From 5 to 6, 5.1 is nearest to 5.
(c) From 2 to 3, 2.6 is nearest to 3.
(d) From 6 to 7, 6.4 is nearest to 6.
(e) From 9 to 10, 9.1 is nearest to 9.
(f) From 4 to 5, 4.9 is nearest to 5.

Question 8: Show the following numbers on the number line: 
(a) 0.2 
(b) 1.9 
(c) 1.1 
(d) 2.5
Answer 8:

NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Question 9: Write the decimal number represented by the points A, B, C, D on the given number line.

NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
Answer 9: 
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Question 10: 
(a) The length of Ramesh’s notebook is 9 cm and 5 mm. What will be its length in cm? 
(b) The length of a young gram plant is 65 mm. Express its length in cm.
Answer 10: 
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Exercise 8.2

Question 1: Complete the table with the help of these boxes and use decimals to write the number.
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
Answer 1: 
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Question 2: Write the numbers given in the following place value table in decimal form. 
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
Answer 2:

(a) NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
= 0 + 0 + 3 + 0.2 + 0.05 + 0 = 3.25
(b) 1 x 100 + 0 x 10 + 2 x 1 + 6 x (1/10) + 3 x 1/100 + 0 x (1/1000)
= 1 + 0 + 2 + 0.6 + 0.03 + 0 = 102.63
(c) 0 x 100 + 3 x 10 + 0 x 1 + 0 x (1/10) + 2 x 1/100 + 5 x (1/1000)
= 0 + 30 + 0 + 0 + 0.02 + 0.005 = 30.025
(d) 2 x 100 + 1 x 10 + 1 x 1 + 9 x 1/10 + 0 x 1/100 + 2 x (1/1000)
= 200 + 10 + 1 + 0.9 + 0 + 0.002 = 211.902
(e) 0 x 100 + 1 x 10 + 2 x 1 + 2 x 1/10 + 4 x 1/100 + 1 x (1/1000)
= 0 + 10 + 2 + 0.2 + 0.04 + 0.001 = 12.241

Question 3: Write the following decimals in the place value table: 
(a) 0.29 
(b) 2.08 
(c) 19.60 
(d) 148.32 
(e) 200.812
Answer 3: 
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Question 4: Write each of the following as decimals: 
(a) NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
(b) 137 + (5/100)
(c) NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
(d) NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
(e) NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
Answer 4: 
(a) 20 + 9 + 0.4 + 0.01 = 29.41
(b) 137 + 0.05 = 137.05
(c) 0.7 + 0.06 + 0.004 = 0.764
(d) 23 + 0.2 + 0.006 = 23.206
(e) 700 + 20 + 5 + 0.09 = 725.09

Question 5: Write each of the following decimals in words: 
(a) 0.03 
(b) 1.20 
(c) 108.56 
(d) 10.07 
(e) 0.032 
(f) 5.008
Answer 5:
(a) Zero point zero three
(b) One point two zero
(c) One hundred and eight point five six
(d) Ten point zero seven
(e) Zero point zero three two
(f) Five point zero zero eight

Question 6: Between which two numbers in tenths place on the number line does each of the given number lie? 
(a) 0.06 
(b) 0.45
(c) 0.19 
(d) 0.66 
(e) 0.92 
(f) 0.57 

Answer 6: (a) 0.60 lies between 0 and 0.1 in tenths place
(b) 0.45 lies between 0.4 and 0.5 in tenths place
(c) 0.19 lies between 0.1 and 0.2 in tenths place
(d) 0.66 lies between 0.6 and 0.7 in tenths place
(e) 0.92 lies between 0.9 and 1.0 in tenths place
(f) 0.57 lies between 0.5 and 0.6 in tenths place

Question 7: Write as fractions in lowest terms: 
(a) 0.60 
(b) 0.05 
(c) 0.75 
(d) 0.18 
(e) 0.25 
(f) 0.125 
(g) 0.066
Answer 7:
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

The document NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Mathematics (Maths) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Related Searches

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

Summary

,

past year papers

,

Semester Notes

,

pdf

,

ppt

,

study material

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

,

Exam

,

NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

,

Important questions

,

NCERT Solutions: Decimals- 1 Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

,

video lectures

,

Free

;