NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12)

Created by: Sushil Kumar

Class 11 : NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev is a part of the Class 11 Course NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12).
All you need of Class 11 at this link: Class 11

Ques 1: What are macromolecules? Give examples.
Ans 1: Macromolecules are large complex molecules that occur in colloidal state in intercellular fluid. They are formed by the polymerization of low molecular weight micromolecules. Polysaccharides, proteins, and nucleic acids are common examples of macromolecules.

Ques 2: Illustrate a glycosidic, peptide and a phospho-diester bond.
Ans 2: (a) Glycosidic bond is formed normally between carbon atoms, 1 and 4, of neighbouring monosaccharide units.

NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

(b)Peptide bond is a covalent bond that joins the two amino acids by – NH – CO linkage.

NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

(c)Phosphodiester bond is a strong covalent bond between phosphate and two sugar groups. Such bonds form the sugar phosphate backbone of nucleic acids.

NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

 

Ques 3: What is meant by tertiary structure of proteins?
Ans 3: The helical polypeptide chain undergoes coiling and folding to form a complex three dimensional shape referred to as tertiary structure of proteins. These coils and folds are arranged to hide the non-polar amino acid chains and to expose the polar side chains. The tertiary structure is held together by the weak bonds formed between various parts of the polypeptide chain.


Ques 4: Find and write down structures of 10 interesting small molecular weight biomolecules. Find if there is any industry which manufactures the compounds by isolation. Find out who are the buyers.
Ans 4:
(a)

NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev
NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev
NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev
NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev
NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev
NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev
NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev
NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev
NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

(b)

Compound
Manufacturer
Buyer

1. Starch products
Kosha Impex (P) Ltd.
Research laboratories, educational institutes, and other industries, which use biomolecules as a precursor for making other products.

2. Liquid glucose
Marudhar apparels.

3. Various enzymes such as amylase, protease, cellulase
Map (India) Ltd.

Ques 5: Proteins have primary structure. If you are given a method to know which amino acid is at either of the two terminal (ends) of a protein, can you connect this information to purity or homogeneity of a protein?
Ans 5: Yes, if we are given a method to know the sequence of proteins, we can connect this information to the purity of a protein. It is known that an accurate sequence of a certain amino acid is very important for the functioning of a protein. If there is any change in the sequence, it would alter its structure, thereby altering the function. If we are provided with a method to know the sequence of an unknown protein, then using this information, we can determine its structure and compare it with any of the known correct protein sequence. Any change in the sequence can be linked to the purity or homogeneity of a protein. For example, any one change in the sequence of haemoglobin can alter the normal haemoglobin structure to an abnormal structure that can cause sickle cell anaemia. 


Ques 6: Find out and make a list of proteins used as therapeutic agents. Find other applications of proteins (e.g., cosmetics, etc.)
Ans 6: Proteins used as therapeutic agents are as follows:
1. Thrombin and fibrinogen – They help in blood clotting.
2.Antigen (antibody) – It helps in blood transfusion.
3.Insulin – It helps in maintaining blood glucose level in the body.
4.Renin – It helps in osmoregulation. Proteins are also commonly used in the manufacture of cosmetics, toxins, and as biological buffers.


Ques 7: Explain the composition of triglyceride.
Ans 7: Triglyceride is a glyceride, which is formed from a single molecule of glycerol, esterified with three fatty acids. It is mainly present in vegetable oils and animal fat.

NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

Structure of triglyceride: The general chemical formula of triglyceride is 

NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

Where R1, R2, and R3 are fatty acids. These three fatty acids can be same or different.


Ques 8: Can you describe what happens when milk is converted into curd or yoghurt from your understanding of proteins?
Ans 8: Proteins are macromolecules formed by the polymerization of amino acids. Structurally, proteins are divided into four levels.  
(a)Primary structure – It is the linear sequence of amino acids in a polypeptide chain.

(b) Secondary structure– The polypeptide chain is coiled to form a three-dimensional structure.

(c) Tertiary structure– The helical polypeptide chain is further coiled and folded to form a complex structure.

(d) Quaternary structure– More than one polypeptide chains assemble to form the quaternary structure. Milk has many globular proteins. When milk is converted into curd or yoghurt, these complex proteins get denatured, thus converting globular proteins into fibrous proteins. Therefore, by the process of denaturation, the secondary and tertiary structures of proteins are destroyed.


Ques 9: Can you attempt building models of biomolecules using commercially available atomic models (Ball and Stick models).
Ans 9: Ball and stick models are 3-D molecular models that can be used to describe the structure of biomolecules. In ball and stick model, the atoms are represented as balls whereas the bonds that hold the atoms are represented by the sticks. Double and triple bonds are represented by springs that form curved connections between the balls. The size and colour of various atoms are different and are depicted by the relative size of the balls.

NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

It is the most fundamental and common model of representing biomolecular structures. In the above ball and stick model of D-glucose, the oxygen atoms are represented by red balls, hydrogen atoms by blue balls, while carbon atoms are represented by grey balls. 


Ques 10: Attempt titrating an amino acid against a weak base and discover the number of dissociating (ionizable) functional groups in the amino acid.
Ans 10: Titrating a neutral or basic amino acid against a weak base will dissociate only one functional group, whereas titration between acidic amino acid and a weak acid will dissociate two or more functional groups.

Ques 11: Draw the structure of the amino acid, alanine.
Ans 11: Structure of alanine

NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

Ques 12: What are gums made of? Is Fevicol different?
Ans 12: Gums are hetero-polysaccharides. They are made from two or more different types of monosaccharides. On the other hand, fevicol is polyvinyl alcohol (PVA) glue. It is not a polysaccharide.


Ques 13: Find out a qualitative test for proteins, fats and oils, amino acids and test any fruit juice, saliva, sweat and urine for them.
Ans 13: (a)Test for protein

Biuret’s test – If Biuret’s reagent is added to protein, then the colour of the reagent changes from light blue to purple.
(b)Test for fats and oils: Grease or solubility test
(c)Test for amino acids:
Ninhydrin test – If Ninhydrin reagent is added to the solution, then the colourless solution changes to pink, blue, or purple, depending on the amino acid. 

Amino acid
Item
Name of the test
Procedure
Result
Inference

1.
Fruit juice
Biuret’s test

Fruit juice + Biuret’s reagent
Colour changes from light blue to purple
Protein is present.

Grease test
To a brown paper, add a few drops of fruit juice.
No translucent spot
Fats and oils are absent or are in negligible amounts.

Ninhydrin test
Fruit juice + Ninhydrin reagent + boil for 5 minutes
Colourless solution changes to pink, blue, or purple colour
Amino acids are present.


2.

Saliva
Biuret’s test

Saliva + Biuret’s reagent
Colour changes from light blue to purple
Proteins are present.

Grease test
On a brown paper, add a drop of saliva.
No translucent spot
Fats/oils are absent.

Ninhydrin test
Saliva + Ninhydrin reagent + boil for 5 minutes
Colourless solution changes to pink, blue, or purple colour
Amino acids are present.


3.
Sweat
Biuret’s test

Sweat + Biuret’s reagent
No colour change
Proteins are absent.

Solubility test
Sweat + Water
Oily appearance
Fats/oil may be present.

Ninhydrin test
Sweat + Ninhydrin reagent + boil for 5 minutes
No colour change, solution remains colourless
Amino acids are absent.


4.
Urine
Biuret’s test

Few drops of urine + Biuret’s reagent
Colour changes from light blue to purple
Proteins are present.

Solubility test
Few drops of urine + Water
Little bit of oily appearance
Fats may or may not be present.

Ninhydrin test

Few drops of urine + Ninhydrin reagent + boil for 5 minutes
Colourless solution changes to pink, blue, or purple colour depending on the type of amino acid
Amino acids are present.


Ques 14: Find out how much cellulose is made by all the plants in the biosphere and compare it with how much of paper is manufactured by man and hence what is the consumption of plant material by man annually. What a loss of vegetation.
Ans 14: Approximately, 100 billion tonnes of cellulose are made per year by all the plants in the biosphere and it takes 17 full grown trees to make one ton of paper. Trees are also used to fulfill the other requirements of man such as for timber, food, medicines, etc. Hence, it is difficult to calculate the annual consumption of plant material by man.  


Ques 15: Describe the important properties of enzymes.
Ans 15:
Properties of enzymes

(1) Enzymes are complex macromolecules with high molecular weight.

(2) They catalyze biochemical reactions in a cell. They help in the breakdown of large molecules into smaller molecules or bring together two smaller molecules to form a larger molecule.

(3) Enzymes do not start a reaction. However, they help in accelerating it.

(4) Enzymes affect the rate of biochemical reaction and not the direction.

(5) Most of the enzymes have high turnover number. Turnover number of an enzyme is the number of molecules of a substance that is acted upon by an enzyme per minute. High turnover number of enzymes increases the efficiency of reaction.

(6) Enzymes are specific in action.

(7) Enzymatic activity decreases with increase in temperature.

(8) They show maximum activity at an optimum pH of 6 – 8.

(9) The velocity of enzyme increases with increase in substrate concentration and then, ultimately reaches maximum velocity.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Semester Notes

,

Exam

,

ppt

,

video lectures

,

Viva Questions

,

Free

,

study material

,

Summary

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions - Biomolecules Class 11 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

MCQs

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

;