NCERT Solutions - Lord Ullin’s Daughter Notes | Study English Class 9 - Class 9

Class 9: NCERT Solutions - Lord Ullin’s Daughter Notes | Study English Class 9 - Class 9

The document NCERT Solutions - Lord Ullin’s Daughter Notes | Study English Class 9 - Class 9 is a part of the Class 9 Course English Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

TEXTBOOK QUESTIONS (SOLVED)

Q1. On the basis of your understanding of the poem, answer the following questions by choosing the correct option.

(a) Lord Ullin’s daughter and her lover are trying to _________.
(i) escape the wrath of her father.
(ii) settle in a distant land.
(iii) challenge the storm in the lake.
(iv) prove their love for each other.

Ans : (a) (i) escape the wrath of her father.

(b) The boatman agrees to ferry them across because ___________
(i) he has fallen in love with Lord Ullin’s daughter.
(ii) he wants to avenge Lord Ullin.
(iii) he has lost his love.
(iv) he is sorry for the childlike innocence of the lady.

Ans : (b) (iv) he is sorry for the childlike innocence of the lady.

(c) The mood changes in the poem. It transforms from _____________
(i) happiness to fear.
(ii) anxiety to grief.
(iii) fear to happiness.
(iv) love to pain.

Ans : (c) (ii) anxiety to grief.

(d) The shore of Lochgyle has been referred to as ‘fatal shore!’ The poetic device used here is ____________
(i) metaphor
(ii) simile
(iii) transferred epithet
(iv) onomatopoeia

Ans : (d) (iii)

Q2. In pairs copy and complete the summary of the poem with suitable words/expressions.

A Scottish Chieftain and his beloved were (a) _____ from her wrathful father. As they reached the shores, the (b) _____ told a boatman to (c) _____ them across Lochgyle. He asked him to do it quickly because if (d) _____ found them, they would kill him. The boatman (e) _____ to take them not for the (f) _____ that the Chieftain offered but for his (g) _____. By this time, the storm had (h) _____ and a wild wind had started blowing. The sound of (i) ____ could be heard close at hand. The lady urged the boatman (j) _______ as she did not want to face an angry father.
 The boat left the (k) _______ and as it got caught in the stormy sea, Lord Ullin reached the deadly (l) _______, His anger changed to wailing when he saw his daughter (m) _____ he asked her to return to the shore. But it was (n) ______ as the stormy sea claimed his daughter and her lover.

Ans :

(a) fleeing,
(b) Chieftain,
(c) row,
(d) Lord Ullin’s men,
(e) agreed,
(f) silver pound,
(g) charming lady,
(h) grown furious,
(i) footsteps,
(j) to hurry up,
(k) shores,
(l) shore or lake,
(m) caught in the storm,
(n) in vain


Q3. Why does Lord Ullin’s daughter defy her father and elope with her lover? (Stanza-1)

Ans : Lord Ullin’s daughter falls in love with the Chieftain of Ulva’s island. She wants to marry him. Since her father does not approve of her alliance, she defies him and runs away with her lover.

Q4. Give two characteristics of the boatman who ferries the couple across the sea.

Ans : The boatman was honest and brave.

Q5. “Imagery” refers to something that can be perceived through more than one of the senses. It uses figurative language to help form mental pictures. Campbell used vivid, diverse and powerful imagery to personify the menacing face of nature. Pick out expressions that convey the images of anger in the following stanzas :

Stanza 6 •____________________
Stanza 7 •‘Water-wraith was shrieking’
              •____________________
Stanza 9 •____________________
Stanza 10 •____________________
                •‘Stormy land’
Stanza 13 •____________________
Stanza 14 •____________________

Ans :

Stanza 6  •Waves are raging white
Stanza 7  •‘Water-wraith was shrieking’
                •scowl of heaven
Stanza 9  •raging of the skies
                •stormy sea
Stanza 10  •stormy land
Stanza 13  •stormy water
Stanza 14  •loud waves lashed the shore

Q6. Read the following lines and answer the questions that follow :

“His horsemen hard behind us ride;
 Should they our steps discover,
 Then who will cheer my bonny bride
 When they have slain her lover?”

(a) Who is ‘his’ in line 1? Who does ‘us’ refer to?

Ans : ‘His’ refers to Lord Ullin and ‘us’ refers to the Chieftain and his beloved, Lord Ullin’s daughter.

(b) Explain – ‘cheer my bonny bride’.

Ans : The Chieftain’s worry is that in case he is killed by Lord Ullin, his lonely beloved will have nobody to console and support her.

(c) Why would the lover be slain?
Ans : The lover’s life was in danger because he had eloped with Lord Ullin’s daughter. The angry Lord was chasing him, to kill him.

Q7. “The water-wraith was shrieking.” Is the symbolism in this line a premonition of what happens at the end? Give reasons for your answer. (Stanza 7)

Ans : Water-wraith, the spirit of water, is the symbol of the fury of waves. The noisy waves were crying for blood. And they overtook them ultimately. So their shriek suggests in advance what happens at the end.

Q8. The poet uses words like ‘adown’, ‘rode’, which contain harsh consonants. Why do you think the poet has done this? (Stanza 8)

Ans : The lovers are facing a very hard time. The wind is wild and the soldiers are getting closer. So, in order to create a grim atmosphere, the poet uses words with harsh consonants.

Q9. In Stanza 10, the poet says—
 The boat has left a stormy land,
 A stormy sea before, her, ________.

(a) In both these lines, the word “stormy” assumes different connotations. What are they?

Ans : The land is ‘stormy’ because of the presence of the furious Lord Ullin. The sea is stormy because of the furious waves.

(b) The lady faces a dilemma here. What is it? What choice does she finally make?

Ans : The lady’s dilemma is whether she should choose an angry father on land or face the furious waves. She finally chooses the furious waves as their effect would still be less than her father’s fury.

Q10. “Lord Ullin reached that fatal shore” just as his daughter left it. (Stanza 11).

(a) Why is the shore called fatal?

Ans : The shore is called ‘fatal’ because it took the lives of Lord Ullin’s daughter and her lover.

(b) Why does Lord Ullin’s wrath change into wailing on seeing his daughter?

Ans :Lord Ullin noticed that the storm won’t spare his daughter. He feels helpless and guilty. His anger cools down and he starts moaning for his child.

Q11. “One lovely hand she stretches’d for aid.” Do you think Lord Ullin’s daughter wanted to reach out to her father? (Stanza 12). If yes, why ?

Ans : In the face of imminent death, the lady spread out her hand for help. She was worried about the safety of her lover. She naturally looked to her father for help.

Q12. You are already familiar with the poetic device “alliteration”. The poet makes extensive use of the same throughout the poem. Pick out as many examples of alliteration as you can.

Examples : fast—father’s; horsemen—hard

Ans : Bonny bride; hardy highland wight; the waves are raging white; a stormy sea; the water wild went over his child, left lamenting, loud waves lashed the shore.

Q13. What is the rhyme scheme of the poem?

Ans : Each stanza has four lines. The first line rhymes with the third, while the second line rhymes with the fourth. So the rhyme scheme is ab ab.

The document NCERT Solutions - Lord Ullin’s Daughter Notes | Study English Class 9 - Class 9 is a part of the Class 9 Course English Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Related Searches

past year papers

,

Summary

,

video lectures

,

Sample Paper

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

Semester Notes

,

Free

,

Important questions

,

Exam

,

ppt

,

NCERT Solutions - Lord Ullin’s Daughter Notes | Study English Class 9 - Class 9

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

NCERT Solutions - Lord Ullin’s Daughter Notes | Study English Class 9 - Class 9

,

NCERT Solutions - Lord Ullin’s Daughter Notes | Study English Class 9 - Class 9

,

shortcuts and tricks

,

Extra Questions

,

study material

,

Objective type Questions

,

pdf

;