NCERT Solutions - Vital Villages, Thriving Towns Class 6 Notes | EduRev

NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12)

Created by: Rohini Seth

Class 6 : NCERT Solutions - Vital Villages, Thriving Towns Class 6 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Vital Villages, Thriving Towns Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12).
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Vital Villages Thriving Towns - Exercise

Let’s Recall

Ques 1. Fill in the blanks:

(a) __ was a word used for large landowners in Tamil.

Ans. Vellalar

(b) The gramabhojaka often got his land cultivated by the ______

Ans. slaves and hired workers

(c) Ploughmen were known as  ___ in Tamil.

Ans. uzhavar

NCERT Solutions - Vital Villages, Thriving Towns Class 6 Notes | EduRev

Fig: Uzhavar a Scheme for former in Tamil Nadu

(d) Most grihapatis were ___ landowners

Ans. smaller

Ques 2. Describe the functions of the gramabhojaka. Why do you think he was powerful?

Ans: The functions of gramabhojaka are collection of taxes, functioned as a judge, and sometimes as a policeman.
He was largest landowner also he had slaves and hired workers to cultivate the land therefore, he was powerful.

Ques 3. List the crafts persons who would have been present in both villages and cities.

Ans: The crafts persons who would be present in both villages and cities were goldsmiths, blacksmiths, weavers, basket makers, garland makers, perfumers.

Ques 4. Choose the correct answer:

(a) Ring wells were used for:

1. bathing

2. washing clothes

3. irrigation

4. drainage

Ans. 4. drainage

(b) Punch marked coins were made of:

1. silver

2. gold

3. tin

4. ivory

Ans. 1. silver

(c) Mathura was an important:

1. village

2. port

3. religious centre

4. forested area

Ans. 3. religious centre

(d) Shrenis were associations of:

1. rulers

2. crafts persons

3. farmers

4. herders

Ans. 2. crafts persons


Let’s Discuss

Ques 1. Which of the iron tools shown on page 87 would have been important for agriculture? What would the other tools have been used for?

Ans: The sickle would have been important for agriculture. The axe would have been used to chop wood and clear forests. The tongs would have been used to hold objects by the ironsmiths.

Ques 2. Compare the drainage system in your locality with that of the cities mentioned in the lesson. What similarities and differences do you notice?

Ans:

Today’s drainage system is underground with covered drains. 

NCERT Solutions - Vital Villages, Thriving Towns Class 6 Notes | EduRev

Fig: House Drainage System

The kitchen, bathrooms and toilets are connected with main drain present outside through the help of pipelines. In ancient cities, they had ring well system. The rows of pots, or ceramic rings arranged one on top of the other which had been used as toilets in some cases, and as drains and garbage dumps.

Similarities:
• Drainage system were and are found in individual houses.

• Drainage system is tube-like structure.

Differences:

• Use of rings and pots.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

MCQs

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

,

study material

,

practice quizzes

,

past year papers

,

pdf

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

Free

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Thriving Towns Class 6 Notes | EduRev

,

Thriving Towns Class 6 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions - Vital Villages

,

Exam

,

Summary

,

Thriving Towns Class 6 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

NCERT Solutions - Vital Villages

,

Viva Questions

,

NCERT Solutions - Vital Villages

,

ppt

;