NCERT Solutions - Diversity in Living Organisms, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

Class 9 Science by VP Classes

Class 9 : NCERT Solutions - Diversity in Living Organisms, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Diversity in Living Organisms, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course Class 9 Science by VP Classes.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Q1. Why do we classify organisms?
Ans.
We classify organisms for easier and convenient study of variety of lifeforms.
 

Q2. Give three examples of the range of variations that you see in life-forms around you.
Ans.
(a) Small cat and big cow
(b) Grass and banyan tree
(c) Black crow and green parrot
 

Q3. Which do you think is a more basic characteristic for classifying organisms?
(a) the place where they live.
(b) the kind of cells they are made of. Why?
Ans.
Classification based on the kind of cells they are made of is more basic as there can be wide variations in organisms living in a given place, hence it can’t be basic characteristic of classifying organisms.
 

Q4. What is the primary characteristic on which the main broad division of organisms is made?
Ans.
Nature of cell is the primary characteristic on which the main broad division of organisms is decided.  Based on this criterion life forms can be classified into prokaryotes or eukaryotes.
 

Q5. On what bases are plants and animals put into different categories?
Ans.
Mode of nutrition and presence or absence of cell walls.
 

Q6. Which organisms are called primitive and how are they different from the so-called advanced organisms?
Ans.
Organisms with simple cellular structure and no division of labour are called primitive.
Advanced organisms, like mammals have millions of cells and there are different organs and organ system for different biological functions.
 

Q7. Will advanced organisms be the same as complex organisms? Why?
Ans.
Yes, advanced organisms means greater degree of evolution which leads to more complexity.
 

Q8. What is the criterion for classification of organisms as belonging to kingdom Monera or Protista?
Ans.
It is the presence or absence of a well defined nucleus. Monera has no nuclear membrane, while Protista shows well defined nucleus.
 

Q9. In which kingdom will you place an organism which is single-celled, eukaryotic and photosynthetic?
Ans.
Protista.
 

Q10. In the hierarchy of classification, which grouping will have the smallest number of organisms with a maximum of characteristics in common and which will have the largest number of organisms?
Ans.
In the hierarchy of classification, species will have the smallest number of organisms with a maximum of characteristics in common and kingdom will have the largest number of organisms.
 

Q11. Which division among plants has the simplest organisms?
Ans.
Thallophyta or algae.
 

Q12. How are pteridophytes different from the phanerogams?
Ans.
Pteridophytes have naked embryo and inconspicuous reproductive organ whereas phanerogams have well-differentiated reproductive organs and covered embryo.
 

Q13. How do gymnosperms and angiosperms differ from each other?
Ans.
Seeds are naked in gymnosperms and are covered in angiosperms.
 

Q14. How do porifera animals differ from coelenterate animals?
Ans.
– Animals from Porifera show cellular level of organisation, while those from Coelenterata show tissue level of organisation.
– In Porifera there is no division of labour, while in Coelenterata some division of labour is seen.
– Porifera do not have coelom, while coelenterata have coelom.
 

Q15. How do annelid animals differ from arthropods?
Ans.

Arthropoda Annelida
Exoskeleton present. No skeleton.
Body is segmented into head, thorax and abdomen. Body is segmented into rings.
Sexes are usually separate. Sexes may be united (Hermaphrodite) or separate.

 

Q16. What are the differences between amphibians and reptiles?
Ans.

Amphibia Reptilia
1. Adapted to live in water and land, can breathe by skin in water. Can live in water but need to come to surface to breathe in oxygen.
2. Skin is moist and soft. Skin is hardened.
3. Respiration is either through gills or lungs. Respiration is through lungs.
4. Can jump. Move by crawling.
5. Development is indirect through tadpole stage. Development is direct with no intermediate stage in life cycle

 

Q17. What are the differences between animals belonging to the Aves group and those in the mammalia group?
Ans.

Amphibia Reptilia
1. Body is covered with feathers. Body is covered with hair.
2. Beak is present, teeth absent. Teeth present, beak absent.
3. Forelimbs modified for flying.  Forelimbs modified for various activities.
4. Hollow bones for flying. No hollow bones.
5. Streamlined body. Body is not streamlined, except in whales, dolphins.

 


NCERT Textual Questions Solved

Q1. What are the advantages of classifying organisms?
Ans. Advantages of classification:

– Better categorization of living beings based on common characters.
– Easier study for scientific research.
– Better understanding of human’s relation and dependency on other organisms.
– Helps in cross breeding and genetic engineering for commercial purposes.
 

Q2. How would you choose between two characteristics to be used for developing a hierarchy in classification?
Ans
. Gross character will form the basis of start of the hierarchy and fine character will form the basis of further steps of single hierarchy.
Example:
– Presence of vertebral column in human beings can be taken under vertebrata.
– Presence of four limbs makes them members of Tetrapoda.
– Presence of mammary glands keeps them under mammalia.
 

Q3. Explain the basis for grouping organisms into five kingdoms.
Ans.
Basis of Classification:
(a) Number of cells: unicellular or multicellular.
(b) Complexity of cell structure : Prokaryote & Eukaryote.
(c) Presence or absence of cell wall
(d) Mode of nutrition
(e) Level of organization


Q4. What are the major divisions in the Plantae? What is the basis for these divisions?
Ans.
Major Divisions of Kingdom Plantae:

Division Basis for classification
Thallophyta or Algae Thallus like body, plant body is not differentiated into  roots, stems etc.
Bryophyta Body is divided into leaf and stem, lack vascular tissue.
Pteridophyta Body is divided into root, stem and leaf, lack seeds.
Gymnosperm Seed bearing, naked seeds, lack flowers.
Angiosperm Seed bearing covered seeds, produce flowers.


Q5. How are the criteria for deciding divisions in plants different from the criteria for deciding the subgroups among animals?
Ans.
In plants basic structure of their body is a major criteria based on which Thallophytes are different from Bryophytes. Apart from this absence or presence of seeds is another important criteria. Gymnosperms and angiosperms are further segregated based on if seeds are covered or not. It is clear that it is the morphological character which makes the basis for classification of plants.
In animals classification is based on more minute structural variations. So in place of morphology, cytology forms the basis. Animals are classified based on layers of cells, presence or absence of coelom. Further higher the hierarchy animals are classified based on presence or absence of smaller features, like presence or absence of four legs.


Q6. Explain how animals in Vertebrata are classified into further subgroups.
Ans.
Vertebrata is divided into two superclasses, viz. Pisces and Tetrapoda. Animals of Pisces have streamlined body with fins and tails to assist in swimming. Animals of Tetrapoda have four limbs for locomotion.

Tetrapoda is further classified into following classes:

(a) Amphibia: Are adapted to live in water and on land. Can breathe oxygen through skin when under water.

(b) Reptilia: These are crawling animals. Skin is hard to withstand extreme temperatures.

(c) Aves: Forelimbs are modified into wings to assist in flying. Beak is present. Body is covered with feathers.

(d) Mammalia: Mammary glands present to nurture young ones. Skin is covered with hair. Most of the animals are viviparous.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Exam

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

NCERT Solutions - Diversity in Living Organisms

,

mock tests for examination

,

Class 9 Class 9 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Free

,

past year papers

,

MCQs

,

Science

,

Objective type Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Science

,

Semester Notes

,

Class 9 Class 9 Notes | EduRev

,

Science

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

NCERT Solutions - Diversity in Living Organisms

,

Class 9 Class 9 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions - Diversity in Living Organisms

,

Summary

,

practice quizzes

,

ppt

,

pdf

,

study material

;