NCERT Solutions - How the Dog Found Himself a Master! Class 6 Notes | EduRev

English Class 6 (Honeysuckle)

Class 6 : NCERT Solutions - How the Dog Found Himself a Master! Class 6 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - How the Dog Found Himself a Master! Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course English Class 6 (Honeysuckle).
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Working with Text

A. Discuss these questions in pairs before you write the answers. 

(Refer to that paragraph of the text whose number is given against the question. This applies to the comprehension questions throughout the book.)

Q1. Why did the dog feel the need for a master? (1, 2) 

Ans: The dog felt the need for a master because he was sick and tired of wandering about alone, looking for food and afraid of those who were stronger than him.


Q2. Who did he first choose as his master? Why did he leave that master? (3)

Ans: The dog first chose a big, strong and fierce wolf as his master. Once, The dog saw that the wolf was afraid that the bear would eat them up. Since the dog wanted to serve only the strongest, he left the wolf and asked the bear who was stronger than the wolf to be his master. 

NCERT Solutions - How the Dog Found Himself a Master! Class 6 Notes | EduRev


Q3. Who did he choose next? (3) 

Ans: He chose the bear to be his next master.


Q4. Why did he serve the Lion for a long time? (8)

Ans: He serves the Lion for a long time because he found there was no more powerful and stronger than a lion in the forest and so no one dared to touch the dog or offend him in any way. Therefore, the dog lived happily by serving the lion for a long time. 


Q5. Who did he finally choose as his master and why? (9, 10)

Ans: He finally chose man as his master because one day he realised that the lion was afraid of man. As he wanted to serve someone who was the most powerful and stronger than anyone on earth, he chose man as his master. 


B. A summary of the story is given below. Fill in the blanks to complete it taking appropriate phrases from the box.

a dog

stronger than anyone else

the strongest of all

a wolf

the bear

afraid of man

his own master

a lion

This is the story of —–––––—, who used to be ————— . He decided to find a master —–––––––—— . First he found ————— , but the wolf was afraid of –––————–– . The dog thought that the bear was ———— . After some time the dog met —————— , who seemed the strongest. He stayed with the lion for a long time. One day he realised that the lion was ———— . To this day, the dog remains man’s best friend. 

Ans: This is the story of a dog, who used to be his own master. He decided to find a master stronger than anyone else. First he found a wolf, but the wolf was afraid of the bear. The dog thought that the bear was the strongest of all. After some time the dog met a lion, who seemed the strongest. He stayed with the lion for a long time. One day he realised that the lion was afraid of man. To this day, the dog remains man’s best friend.

NCERT Solutions - How the Dog Found Himself a Master! Class 6 Notes | EduRev


Working with Language

A. Each word in the box given below indicates a large number of… 

For example, ‘a herd of cows’ refers to many cows. 

Complete each of the following phrases with a suitable word from the box.

School, fleet, brood, bundle, bunch, pack, flock, herd

1. a —————––—— of ships 

2. a ——————––— of flowers 

3. a ——————––— of chicks 

4. a ———————–– of cattle 

5. a ———––———— of sticks

6. a ——––————— of sheep

7. a —––—————— of fish

8. a ––——————— of wolves

Ans: 

1. a fleet of ships 

2. a bunch of flowers 

3. a brood of chicks 

4. a herd of cattle 

5. a bundle of sticks

6. a flock of sheep

7. a school of fish

8. a pack of wolves


B. Make nouns from the words given below by adding –ness or –ity. (For some words we need to add just –ty, or –y.)

1. honest ————————— 

2. kind —————————— 

3. cruel —————————— 

4. calm —————————— 

5. sad ——————————— 

6. active ——————————- 

7. creative ———————————–

8. sincere ———————————–

9. cheerful ——————————

10. bitter —————————–—- —

11. sensitive——————————-

12. great ——————————-——

Ans:

1. honesty 

2. kindness 

3. cruelty 

4. calmness 

5. sadness 

6. activity 

7. creativity

8. sincerity

9. cheerfulness

10. bitterness

11. sensitivity

12. greatness


C. Word search

There are twelve words hidden in this table.

Six can be found horizontally and the remaining six vertically.

All of them are describing words like ‘good’, ‘happy’, etc.

The first letters of the words are given below:

Horizontal: H R F F S G

Vertical: A W S F L Q

NCERT Solutions - How the Dog Found Himself a Master! Class 6 Notes | EduRev

Ans:

Horizontal words:

1. Hasty    

2. ready

3. Fierce   

4. Frightened

5. strong     

6. good

Vertical Words:

1. Angry     

2. Worse

3. Surprised     

4. Free

5. Loyal       

6. Quiet

NCERT Solutions - How the Dog Found Himself a Master! Class 6 Notes | EduRev


D. Read the following passage and do the exercises that follow. Then complete the family tree of dogs given on the facing page.

The Dog Family

The dog family is one of the 11 families that make up the Carnivores, a large group of intelligent, flesh-eating, backboned animals. In this group are such varied animals as bears, pandas, raccoons, cats, hyenas, and even seal. The dog or canine family has many wild species like wolves, foxes, coyotes, jackals, and wild dogs.

The dog is the only domesticated member of the canine family though now and then someone tames a wolf, fox or coyote as a pet.

All members of the dog family are descendants of a wolf-like animal which lived about 15 million years ago. From this distant ancestor, the true dogs gradually developed. But nobody knows the exact ancestor of the modern domestic dog.

Several wild dogs look and behave like domestic dogs. The dingo or wild dog of Australia is one of these. It is possible that the dingo was a tamed dog brought to Australia long ago which then ran wild.

Dogs were the first animals tamed by humans — perhaps 20,000 years ago. Tamed dogs were brought from Asia to the New World 5,000 or more years ago. Dogs were first used for hunting.


1. Find the opposites of these words in the text above.

(i) ancestor — — — — — — — — — —

(ii) wild t — m —

(iii) ancient — — — — — —

(iv) near d — — — — — t

(v) suddenly gr — — — — — — —

Ans:

(i) ancestor d e s c e n d e n t

(ii) wild t a m e

(iii) ancient m o d e r n

(iv) near d i s t a n t

(v) suddenly g r a d u a l l y


2. Complete the following sentences.

(i) The dingo is ———————————————————–—————.

(ii) Dogs were the ———————————————————animals tamed by humans. The other animals tamed by humans are —————————————————————————————

(Think and name some other such animals.)

(iii) The New World refers to ———————————–––—————.

Dogs were brought there from —————————–—————.

NCERT Solutions - How the Dog Found Himself a Master! Class 6 Notes | EduRev

Ans:

(i) The dingo is a wild dog.

(ii) Dogs were the first animals tamed by humans. The other animals tamed by humans are cats, horses, elephants, cows, goats, buffaloes, donkeys, etc.

(Think and name some other such animals.)

(iii) The New World refers to America.

Dogs were brought there from Asia.

NCERT Solutions - How the Dog Found Himself a Master! Class 6 Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

study material

,

practice quizzes

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

NCERT Solutions - How the Dog Found Himself a Master! Class 6 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Free

,

Viva Questions

,

Important questions

,

NCERT Solutions - How the Dog Found Himself a Master! Class 6 Notes | EduRev

,

Summary

,

NCERT Solutions - How the Dog Found Himself a Master! Class 6 Notes | EduRev

,

video lectures

,

pdf

,

past year papers

;