NCERT Solutions - Tissues, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

Class 9 Science by Full Circle

Created by: Full Circle

Class 9 : NCERT Solutions - Tissues, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Tissues, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course Class 9 Science by Full Circle.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Q1. What is a tissue?
Ans.
A group of cells that are similar in structure and work together to do a peculiar function is called a tissue.
 

Q2. What is the utility of tissues in multicellular organisms?
Ans.
Tissues provide structural and mechanical strength and show division of labour.
 

Q3. Name the types of simple tissues.
Ans.
The types of simple tissues are parenchyma, collenchyma and sclerenchyma.
 

Q4. Where is apical meristem found?
Ans.
Apical meristem is found at the tip of root or shoot of the plant.
 

Q5. Which tissue makes up the husk of coconut?
Ans.
The husk of coconut is made of sclerenchymatous tissue.
 

Q6. What are the constituents of phloem?
Ans.
Phloem is made up of four types of elements: sieve tubes, companion cells, phloem fibres and phloem parenchyma.
 

Q7. Name the tissue responsible for movement in our body.
Ans
. 1. Muscular tissue,
2. Nervous tissue, combination of both the tissues are responsible for the movement in our body.
 

Q8. What does a neuron look like?
Ans.
A neuron consists of a cell body with a nucleus and cytoplasm, from which long thin hair like parts arise. Each neuron has a single long part called the axon, and many small, short branched parts called dendrite.
An individual nerve cell is called neuron, it may be upto a metre long.

NCERT Solutions - Tissues, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

Q9. Give three features of cardiac muscles.
Ans.
Feature of cardiac muscles
(1) Heart muscles (cardiac muscles) are cylindrical, branched and uninucleated
(2) They are striated muscle fibres.
(3) They are involuntary muscles, cannot be controlled by us.
 

Q10. What are the functions of areolar tissue?
Ans.
Areolar tissue are connective tissues found in animal. It is found between skin and muscles, around blood vessels and nerves and in the bone marrow.
It fills the space inside the organs, supports internal organs and helps in the repair of tissues.

 

NCERT Textual Questions Solved

Q1. Define the term “tissue”.
Ans.
Group of cells that are similar in structure and perform same function is called a tissue.
 

Q2. How many types of elements together make up the xylem tissue? Name them.
Ans.
The xylem is made up of vessels, tracheids, xylem fibres and xylem parenchyma.
 

Q3. How are simple tissues different from complex tissues in plants?
Ans.
Simple tissues are made up of one type of cells which coordinate to perform a common function.
Complex tissues are made up of more than one type of cells. All these coordinate to perform a common function.


Q4. Differentiate between parenchyma, collenchyma and sclerenchyma on the basis of their cell wall.
Ans. Parenchyma: The cells have thin cell walls made up of cellulose.
Collenchyma: The cells have cell walls thickened at the corners due to pectin deposition.
Sclerenchyma: Their walls are thickened due to lignin deposition.
 

Q5. What are the functions of stomata?
Ans.
The outermost layer of the cell is called epidermis and is very porous. These pores are called stomata. These stomata help in transpiration and exchange of gases during photosynthesis and respiration.
 

Q6. Diagrammatically show the difference between the three types of muscle fibres.
Ans. Striated muscles

(1) They are connected to bones (Skeletal muscles).
(2) They are voluntary muscles.
(3) The cells are long, cylindrical, multinucleated and unbranched.

Smooth muscles
(1) They are found in alimentary canal and lungs.
(2) They are involuntary muscles.
(3) They are spindle in shape and have single nucleus.

Cardiac muscles
(1) They are found in heart.
(2) They are involuntary in action.
(3) They are branched and uninucleated.

 

NCERT Solutions - Tissues, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

Q7. What is the specific function of the cardiac muscle?
Ans.
Cardiac muscle show rhythmically contraction and relaxation throughout life and helps in pumping action of heart.
 

Q8. Differentiate between striated, unstriated and cardiac muscles on the basis of their structure and location in the body.
Ans.

 Character Striated Muscles  Unstriated Muscles Cardiac Muscles
1. Shape Cells are long, cylindrical and unbranched. Cells are long with tapering ends and unbranched. Cells are cylindrical in shape and branched.
2. Location  in body In hands, legs and skeletal muscles The wall of stomach, intestine, ureter and bronchi, etc. In the heart.
3. Light and dark bands Present. Absent. Present but less prominent.

 

Q9. Draw a labelled diagram of neuron.
Ans.

NCERT Solutions - Tissues, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

Q10. Name the following:
(a) Tissue that forms the inner lining of our mouth.
(b) Tissue that connect muscle to bone in humans.
(c) Tissue that transports food in plants.
(d) Tissue that stores fat in our body.
(e) Connective tissue with a fluid matrix.
(f) Tissue present in the brain.

Ans. (a) Squamous epithelium
(b) Tendons
(c) Phloem
(d) Adipose tissue
(e) Blood
(f ) Nervous tissue


Q11. Identify the type of tissue in the following: Skin, bark of tree, bone, lining of kidney tubule, vascular bundle.
Ans.
(a) Skin—Striated squamous epithelium
(b) Bark of tree—Cork, protective tissue
(c) Bone—Connective tissue
(d) Lining of kidney tubule—Cuboidal epithelium tissue
(e) Vascular bundle—Conducting tissue or complex permanent tissue.
 

Q12. Name the regions in which parenchyma tissue is present.
Ans.
In the pith of the roots and stems. When it contains chlorophyll, it is called chlorenchyma, found in green leaves. In aquatic plants, parenchyma contains large air cavities which help them to float. Such type of parenchyma is called aerenchyma.
 

Q13. What is the role of epidermis in plants?
Ans.
Cells of epidermis forms a continuous layer without intercellular spaces. It protects all the parts of plants. Epidermis helps in absorption, secretion, transpiration, photosynthesis etc.
 

Q14. How does the cork act as a protective tissue?
Ans.
Cork acts as a protective tissue because its cells are dead and compactly arranged without intercellular spaces. They have deposition of suberin on the walls that make them impervious to gases and water.
 

Q15. Complete the following chart:

NCERT Solutions - Tissues, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

Ans.​

NCERT Solutions - Tissues, Science, Class 9 Class 9 Notes | EduRev

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 9

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Science

,

Exam

,

video lectures

,

Science

,

Previous Year Questions with Solutions

,

NCERT Solutions - Tissues

,

Class 9 Class 9 Notes | EduRev

,

Science

,

Free

,

Class 9 Class 9 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

ppt

,

MCQs

,

pdf

,

Extra Questions

,

Class 9 Class 9 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Important questions

,

NCERT Solutions - Tissues

,

NCERT Solutions - Tissues

,

past year papers

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Summary

;