NCERT Textbook Questions (Part - 1) - The Tsunami Notes | Study English Class 8 - Class 8

Class 8: NCERT Textbook Questions (Part - 1) - The Tsunami Notes | Study English Class 8 - Class 8

The document NCERT Textbook Questions (Part - 1) - The Tsunami Notes | Study English Class 8 - Class 8 is a part of the Class 8 Course English Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Comprehension Check (Page 27) 

Say whether the following are true or false. 

Q1. Ignesious lost his wife, two children, his father-in-law, and his brother-in-law in the tsunami.
 Ans. 
True 

Q2. Sanjeev made it to safety after the tsunami.
 Ans. 
False

Q3. Meghna was saved by a relief helicopter.
 Ans. 
False

Q4. Almas's father realised that a tsunami was going to hit the island.
 Ans. 
True

Q5. Her mother and aunts were washed away with the tree that they were holding on to.
 Ans. 
True

Comprehension Check (Page 28)

Answer the following in a phrase or sentence.

 

Q1. Why did Tilly's family come to Thailand?
 Ans. 
Tilly's family had come to Thailand to celebrate Christmas.

Q2. What were the warning signs that both Tilly and her mother saw?
 Ans. 
Both saw the sea rising and it started to foam and form whirlpools and bubbles.

Q3. Do you think Tilly's mother was alarmed by them?
 Ans. 
No, Tilly's mother was not alarmed by them.

Q4. Where had Tilly seen the sea behaving in the same strange fashion?
 Ans. 
Tilly had seen the strange sea behaviour in a video.

Q5. Where did the Smith family and the others on the beach go to escape from the tsunami?
 Ans. 
They went to the third floor of the hotel and were saved.

Q6. How do you think her geography teacher felt when he heard about what Tilly had done in Phuket?
 Ans. 
She felt very pleased and satisfied.

Comprehension Check (Page 30) 

Answer using a phrase or a sentence.

 

Q1. In the Tsunami 150,000 people died. How many animals died?
 Ans. 
Very few animals died.

Q2. How many people and animals died in Yala National Park?
 Ans. 
Sixty visitors and two animals.

Q3. What do people say about the elephants of Yala National Park?
 Ans. 
People say that the elephants ran from the beach an hour before the Tsunami hit the coast

Q4. What did the dogs in Galle do?
 Ans. 
The dogs in Galle refused to go to the beach for their daily exercise.

Working with the Text (Page 30)

Discuss the following questions in class. Then write your own answers.

Q1. When he felt the earthquake, do you think Ignesious immediately worried about a Tsunami? Give reasons for your answer. Which sentence in the text tells you that the Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck?

Ans. No, Ignesious did not think about the tsunami. He thought that it was just an earthquake. So he took the television off the table and put it on the ground. His family did not have time to discuss and plan their course of action. The following sentence tells about the chaos and confusion. “...two of his children caught hold of the hands of their mother's father and mother's brother, and rushed in the opposite direction.”

Q2. Which words in the list below describe Sanjeev, in your opinion?

NCERT Textbook Questions (Part - 1) - The Tsunami Notes | Study English Class 8 - Class 8   NCERT Textbook Questions (Part - 1) - The Tsunami Notes | Study English Class 8 - Class 8

Ans. brave, heroic, selfless

Use words from the list to complete the three sentences below.

Q.(i) I don't know if Sanjeev was cheerful, .............. or .............. .
 Ans.
 ambitious or brash.

Q.(ii) I think that he was very brave, .............. and .............. .
 Ans. 
heroic and selfless.

Q.(iii) Sanjeev was not heartless, .............. or .............. .
 Ans.
careless or humorous.

Q3. How are Meghna and Almas's stories similar?
Ans. Meghna and Almas—both were lucky. Meghna was carried away with her parents and other people. But she alone survived. She was washed ashore by a wave.
Almas climbed on to a log of wood. When she opened her eyes, she found herself in a hospital in Kamorta.

Q4. What are the different ways in which Tilly's parents could have reacted to her behaviour? What would you have done if you were in their place?
Ans. Tilly foresaw the danger of tsunami at once. She became hysterical. Her parents  didn’t ignore her. They were sure that something wrong must be going to happen. So they all left the beach and were saved. If I were in place of Tilly parents, I might not have believed her. I might have scolded her for making a nonsense situation.

Q5. If Tilly's award was to be shared, who do you think she should share it with—her parents or her geography teacher?
Ans. It is very obvious. Tilly's award should be shared with her geography teacher. Her parents could not guess the tsunami was coming.

Q6. What are the two different ideas about why so few animals were killed in the tsunami? Which idea do you find more believable?
 Ans.
Very few animals were killed in the tsunami. Perhaps they feel the tremor much before humans do. Secondly, the animals have sixth sense. They can guess the coming disaster and so run away to safer places/higher ground. The idea that the animals are gifted with the sixth sense is more believable. They move fast to get over the crisis.

The document NCERT Textbook Questions (Part - 1) - The Tsunami Notes | Study English Class 8 - Class 8 is a part of the Class 8 Course English Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Related Searches

study material

,

NCERT Textbook Questions (Part - 1) - The Tsunami Notes | Study English Class 8 - Class 8

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Exam

,

past year papers

,

video lectures

,

Free

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Semester Notes

,

Important questions

,

pdf

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

NCERT Textbook Questions (Part - 1) - The Tsunami Notes | Study English Class 8 - Class 8

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

NCERT Textbook Questions (Part - 1) - The Tsunami Notes | Study English Class 8 - Class 8

;