NCERT Textbook Questions - The Open Window Notes | Study English Class 8 - Class 8

Class 8: NCERT Textbook Questions - The Open Window Notes | Study English Class 8 - Class 8

The document NCERT Textbook Questions - The Open Window Notes | Study English Class 8 - Class 8 is a part of the Class 8 Course English Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Comprehension Check (Page 57) 

Q1. Why had Framton Nuttel come to the “rural retreat”?
 Ans. 
Framton Nuttel was suffering from some nervous disorder and worry. So he decided to spend a few days in some village and relax in peace.

Q2. Why had his sister given him letters of introduction to people living there?
 Ans.
His sister knew that Framton would meet very few people in the countryside. He would feel lonely and bored. His condition could grow worse. So she gave him  letters of introduction to all people she knew there. One was addressed to Mrs. Sappleton.

Q3. What had happened in the Sappleton family as narrated by the niece? 
 Ans. T
he niece played a practical joke on Sappleton when she came to know that he was a total stranger. She said that her aunt’s husband, two brothers and a dog had gone for hunting through the window three years ago. They never returned. But the aunt was still hoping to see them back through the open window.

Comprehension Check (Page 60)

Q1. What did Mrs Sappleton say about the open window?
 Ans. 
Mrs Sappleton said that her husband and brothers would be entering the house anytime. The window was kept open till it was dark. They would enter through the open window. 

Q2. The horror on the girl’s face made Framton swing around in his seat. What did he see? 
 Ans. 
Framton swung around to know the reason for the girl’s horror. Soon he saw three figures coming towards the window.

Comprehension Check (Page 61) 

Q1. Why did Framton rush out wildly?
 Ans. 
The niece had told Nuttel that her aunt’s husband and brothers had been missing for three years. When Framton saw them coming, he thought they were ghosts. So he rushed out wildly in fear.

Q2. What was the girl’s explanation for his lightning exit?
 Ans.
The girl explained that Framton had a bitter experience of the dogs. So he made a sudden exit on seeing the dog.

Exercise (Page 61) Discuss in Small groups.

Q1. Is this a mystery story? Give a reason for your answer.
 Ans. 
The open window is not truly a mystery story. It shows the fertile imagination of a young girl. She plays a practical joke on Framton and tells a cooked up story. Poor Framton falls a prey to her prank and runs out of the house hurriedly.

Q2. You are familiar with the ‘irony’ of  the situation in a story. (Remember the cop and the Anthem in Class VII Supplementary Reader!) Which situations in ‘The Open Window’ are good examples of the use of irony?
 Ans. 
‘Irony’ refers to the contrast between what is intended or expected and what actually occurs. The open window has irony of situation. Poor Framton goes to countryside for rest and relief from his nervousness. But Mrs Sappleton’s niece plays such a joke that he suddenly rushes out. He mistakes Mrs sappleton’s husband and brother as their ghosts.

Q3. Which phrases/sentences in the text do you find difficult to understand? Select a few and guess the meaning of each. Rewrite a simple paraphrase of each.
 Ans. 

  • Came into the nice division – The category of nice people. 
  • Masculine habitation – The room seemed to suggest that there lived some male persons. 
  • ‘Bertie, why do you bound? – Bound means ‘jump’. But here it means a person whose behaviour is unpleasant to other people.
The document NCERT Textbook Questions - The Open Window Notes | Study English Class 8 - Class 8 is a part of the Class 8 Course English Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8
32 videos|316 docs|81 tests

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

pdf

,

Summary

,

Free

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

NCERT Textbook Questions - The Open Window Notes | Study English Class 8 - Class 8

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

past year papers

,

Important questions

,

study material

,

video lectures

,

NCERT Textbook Questions - The Open Window Notes | Study English Class 8 - Class 8

,

ppt

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Viva Questions

,

Semester Notes

,

NCERT Textbook Questions - The Open Window Notes | Study English Class 8 - Class 8

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

Exam

;