NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

Physics Class 11

Class 11 : NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

The document NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev is a part of the Class 11 Course Physics Class 11.
All you need of Class 11 at this link: Class 11

Q 1. Average velocity of a particle executing SHM in one complete vibration is:    [2019]
A: Aω/2
B: Aω
C: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
D: Zero
Ans: 
D
Solution:
In one complete vibration, displacement is zero. So, average velocity in one complete vibration
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

Q 2. The displacement of a particle executing simple harmonic motion is given by y = A0+ Asinωt + Bcosωt
Then the amplitude of its oscillation is given by :    [2019]
A: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
B: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
C:NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
D: A + B
Ans:
B
Solution:
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
y = A0+ Asinωt + Bsinωt
Equate SHM
y' = y – A0 = Asinωt + Bcosωt
Resultant amplitude
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

Q 3. The radius of circle, the period of revolution, initial position and sense of revolution are indicated in the fig.
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
y - projection of the radius vector of rotating particle P is:    [2019]
A: y(t) = –3 cos2πt, where y in m
B: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
C: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
D: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
Ans: 
D
Solution:

At t = 0, y displacement is maximum, so equation will be cosine function.
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
T = 4s
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
y = a cosωt
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

Q 4. A pendulum is hung from the roof of a sufficiently high building and is moving freely to and fro like a simple harmonic oscillator. The acceleration of the bob of the pendulum is 20 m/s2 at a distance of 5 m from the mean position. The time period of oscillation is:-    [2018]
A: 2πs
B: πs
C: 2s
D: 1s
Ans:
B
Solution:
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

Q 5. A particle executes linear simple harmonic motion with an amplitude of 3 cm. When the particle is at 2 cm from the mean position, the magnitude of its velocity is equal to that of its acceleration. Then its time period in seconds is:-    [2017]
A: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
B: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
C: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
D: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
Ans:
B
Solution:

NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

Q 6. A particle is executing SHM along a straight line. Its velocities at distances x1 and x2 from the mean position are V1 and V2, respectively. Its time period is:    [2015]
A: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
B: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

C: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
D: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
Ans: C
Solution:

NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

Q 7. When two displacements represented by y1 = a sin(ωt) and y2 = b cos(ωt) are superimposed the motion is:    [2015]
A: simple harmonic with amplitude (a+b)/2
B: not a simple harmonic
C: simple harmonic with amplitude a/b
D: simple harmonic with amplitude  NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
Ans:
D
Solution:
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
where  c2 = a2 + b2  [since  a+ b2 = c2 cos (φ) + csin (φ) = c2 ]
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
The superimposed motion is simple harmonic with amplitude NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

Q 8. The oscillation of a body on a smooth horizontal surface is represented by the equation,
X = A cos (ωt)
Where X = displacement at time t
ω = frequency of oscillation
Which one of the following graphs shows correctly the variation ‘a’ with ‘t’?    [2014]
A: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
B: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
C: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev
D: NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

Here, a = acceleration at time ‘t’ and T = time period
Ans:
A
Solution:
NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Important questions

,

NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

study material

,

practice quizzes

,

Exam

,

Sample Paper

,

MCQs

,

pdf

,

ppt

,

past year papers

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

Summary

,

NEET Previous Year Questions (2014-20): Oscillations Class 11 Notes | EduRev

;