NEET  >  Physics Class 11  >  NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations

NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Document Description: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations for NEET 2022 is part of Physics Class 11 preparation. The notes and questions for NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations have been prepared according to the NEET exam syllabus. Information about NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations covers topics like and NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Example, for NEET 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations.

Introduction of NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations in English is available as part of our Physics Class 11 for NEET & NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations in Hindi for Physics Class 11 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for NEET Exam by signing up for free. NEET: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Q.1. Two pendulums of length 121 cm and 100 cm start vibrating in phase. At some instant, the two are at their mean position in the same phase. The minimum number of vibrations of the shorter pendulum after which the two are again in phase at the mean position is:
(1) 9 
(2) 10 
(3) 8 
(4) 11 
Answer: (4)  

NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET


Q 2. A body is executing simple harmonic motion with frequency 'n', the frequency of its potential energy is:    [2021]
A: 3n
B: 4n
C: n
D: 2n
Ans: 
D
Solution: 
Displacement equation of SHM of frequency 'n' x = Asin(ωt) = Asin(2πnt) Now,
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
So frequency of potential energy = 2n

Q 3. A spring is stretched by 5 cm by a force 10 N. The time period of the oscillations when a mass of 2 kg is suspended by it is:     [2021]
A: 3.14 s
B: 0.628 s
C: 0.0628 s
D: 6.28 s
Ans: 

Solution: 

F = kx
10 = k(5 × 10–2)
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
= 2 x 102
= 200 N/m
Now,
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q.4. Average velocity of a particle executing SHM in one complete vibration is:    [2019]
A: Aω/2
B: Aω
C: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
D: Zero
Ans: 
D
Solution:
In one complete vibration, displacement is zero. So, average velocity in one complete vibration
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q 5. The displacement of a particle executing simple harmonic motion is given by y = A0+ Asinωt + Bcosωt
Then the amplitude of its oscillation is given by :    [2019]
A: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
B: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
C:NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
D: A + B
Ans:
B
Solution:
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
y = A0+ Asinωt + Bsinωt
Equate SHM
y' = y – A0 = Asinωt + Bcosωt
Resultant amplitude
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q 6. The radius of circle, the period of revolution, initial position and sense of revolution are indicated in the fig.
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
y - projection of the radius vector of rotating particle P is:    [2019]
A: y(t) = –3 cos2πt, where y in m
B: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
C: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
D: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
Ans: 
D
Solution:

At t = 0, y displacement is maximum, so equation will be cosine function.
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
T = 4s
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
y = a cosωt
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q 7. A pendulum is hung from the roof of a sufficiently high building and is moving freely to and fro like a simple harmonic oscillator. The acceleration of the bob of the pendulum is 20 m/s2 at a distance of 5 m from the mean position. The time period of oscillation is:-    [2018]
A: 2πs
B: πs
C: 2s
D: 1s
Ans:
B
Solution:
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q 8. A particle executes linear simple harmonic motion with an amplitude of 3 cm. When the particle is at 2 cm from the mean position, the magnitude of its velocity is equal to that of its acceleration. Then its time period in seconds is:-    [2017]
A: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
B: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
C: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
D: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
Ans:
B
Solution:

NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q 9. A particle is executing SHM along a straight line. Its velocities at distances x1 and x2 from the mean position are V1 and V2, respectively. Its time period is:    [2015]
A: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
B: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

C: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
D: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
Ans: C
Solution:

NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q 10. When two displacements represented by y1 = a sin(ωt) and y2 = b cos(ωt) are superimposed the motion is:    [2015]
A: simple harmonic with amplitude (a+b)/2
B: not a simple harmonic
C: simple harmonic with amplitude a/b
D: simple harmonic with amplitude  NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
Ans:
D
Solution:
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
where  c2 = a2 + b2  [since  a+ b2 = c2 cos (φ) + csin (φ) = c2 ]
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
The superimposed motion is simple harmonic with amplitude NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Q 11. The oscillation of a body on a smooth horizontal surface is represented by the equation,
X = A cos (ωt)
Where X = displacement at time t
ω = frequency of oscillation
Which one of the following graphs shows correctly the variation ‘a’ with ‘t’?    [2014]
A: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
B: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
C: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET
D: NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

Here, a = acceleration at time ‘t’ and T = time period
Ans:
A
Solution:
NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

The document NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET is a part of the NEET Course Physics Class 11.
All you need of NEET at this link: NEET
126 videos|449 docs|210 tests
Download as PDF

How to Prepare for NEET

Read our guide to prepare for NEET which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Viva Questions

,

Sample Paper

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Exam

,

NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

,

study material

,

pdf

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

,

video lectures

,

Free

,

NEET Previous Year Questions (2014-22): Oscillations Notes | Study Physics Class 11 - NEET

;