NEET Questions - Chapter 3 - Plant Kingdom NEET Notes | EduRev

NEET : NEET Questions - Chapter 3 - Plant Kingdom NEET Notes | EduRev

The document NEET Questions - Chapter 3 - Plant Kingdom NEET Notes | EduRev is a part of NEET category.
All you need of NEET at this link: NEET

1. Pick the odd one out (NEET 2017) 
(a) Cycas – Dioecious
(b) Salvinia – Heterosporous
(c) Equisetum – Homosporous
(d) Pinus – Dioecious
Ans. (d)

2. Conifers are adapted to tolerate extreme environmental conditions because of (NEET- II 2016) 
(a) presence of vessels
(b) thick cuticle
(c) superficial stomata
(d) broad hardy leaves
Ans. (b)

3. Pick the correct statement (NEET- I 2016) 
(a) Salvinia, Ginkgo, and Pinus all are gymnosperms
(b) Gymnosperms are both homosporous and heterosporous
(c) leaves of gymnosperms are not well adapted to extreme climates
(d) Sequoia is one of the tallest trees
Ans. (d)

4. This is responsible for peat formation (2014) 
(a) Sphagnum
(b) Funaria
(c) Riccia
(d) Marchantia
Ans. (a)

5. This is an incorrect statement (NEET 2013)
(a) Isogametes are similar in structure, function, and behavior
(b) In Oomycetes, female gametes are smaller and motile, while male gametes are larger and non-motile
(c) Anisogametes differ either in structure, function or behavior
(d) Chlamydomonas exhibits both isogamy and anisogamy and Fucus shows oogamy
Ans. (b)

6. What is common in all the three, Funaria, Dryopteris and Ginkgo? (NEET 2013)
(a) Independent sporophyte
(b) Independent gametophyte
(c) well developed vascular tissues
(d) presence of archegonia
Ans. (d)

7. This is common to multicellular fungi, filamentous algae and protonema of mosses (2012) 
(a) Multiplication by fragmentation
(b) mode of nutrition
(c) members of Kingdom Plantae
(d) Diplontic life cycle
Ans. (a)

8. Which of these is a vascular cryptogam? (2009) 
(a) Equisetum
(b) Marchantia
(c) Cedrus
(d) Ginkgo
Ans. (a)

9. This is considered important in the development of seed habit (2009) 
(a) dependant sporophyte
(b) haplontic life cycle
(c) Heterospory
(d) free-living gametophyte
Ans. (c)

10. Pick one of the following pairs of important features distinguishing Gnetum from Cycas and Pinus and showing affinities with angiosperms (2008) 
(a) embryo development and apical meristem
(b) Perianth and two integuments
(c) presence of vessel elements and absence of archegonia
(d) absence of resin duct and leaf venation
Ans. (c)

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

NEET Questions - Chapter 3 - Plant Kingdom NEET Notes | EduRev

,

NEET Questions - Chapter 3 - Plant Kingdom NEET Notes | EduRev

,

NEET Questions - Chapter 3 - Plant Kingdom NEET Notes | EduRev

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Semester Notes

,

study material

,

Free

,

Sample Paper

,

video lectures

,

practice quizzes

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

Exam

;