Nationalist Movement in Indo-China : MCQ, Class 10 SST | EduRev Notes

Class 10 : Nationalist Movement in Indo-China : MCQ, Class 10 SST | EduRev Notes

The document Nationalist Movement in Indo-China : MCQ, Class 10 SST | EduRev Notes is a part of Class 10 category.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

1. When did Vietnam get independence?

(a) 1887 

(b) 1945

(c) 1873 

(d) 1858

2. Which imperialist power dominated Vietnam?

(a) French

(b) German

(c) Russian 

(d) None of these

3. Which out of the following modern countries comprised the Indo-China?

(a) India 

(b) Laos

(c) Italy 

(d) France

4. What was Thailand then called?

(a) Yunan 

(b) Mekong

(c) Siam 

(d) None of these

5. What did Paul Bernard think was necessary for the economic development of the colonies?

(a) Land reforms 

(b) Increase in cultivation

(c) Curbing population

(d) None of these

6. The colonial economy in Vietnam was primarily based on:

(a) tea plantation 

(b) rice cultivation

(c) cotton production 

(d) both (b) and (c)

7. French colonisation of Vietnam was based on:

(a) economic exploitation

(b) upliftment and growth

(c) bringing modern civilisation

(d) none of these

8. Who were the 'Colons'?

(a) Educated Vietnamese 

(b) Uneducated Vietnamese

(c) Native people of Vietnam 

(d) French citizens living in Vietnam

9. What did school textbooks in Vietnam proclaim?

(a) Vietnamese should resist colonisation

(b) Vietnamese were more educated

(c) French rule could ensure peace in Vietnam

(d) Vietnamese should stop working in the fields

10. What kind of education did the Tonkin Free School in 1907, stress on?

(a) Learning English language 

(b) Looking modern

(c) Inculcating western ideas

(d) Both (b) and (c)

11. Why did a major protest erupt in the Saigon Native Girls School, in 1926?

(a) A Vietnamese girl got expelled

(b) French students bullied the Vietnamese students

(c) Vietnamese students were only punished

(d) Vietnamese were disqualified for white collar jobs

12. What was the 'Party of Young Annan'?

(a) Haircutting charm 

(b) Student political party

(c) Newspaper daily 

(d) None of these

13. What happened to the modern part of Hanoi in 1903?

(a) Struck by famine 

(b) Struck by bubonic plague

(c) Struck by smallpox

(d) All of these

14. Who was the founder of the Hoa Hao movement?

(a) Boi Chau 

(b) Liang Qichao

(c) Huynh Phu So 

(d) Phan Chu Trinh

15. Huynh Phu So's criticism against what had a wide appeal?

(a) Child marriage 

(b) Child abuse

(c) Alcohol abuse 

(d) Useless expenditure

16. Who wrote the History of the Loss of Vietnam?

(a) Huynh Phu So 

(b) Phan Boi Chau

(c) Phan Chu 

(d) None of these

17. When was the long established monarchy in China overthrown?

(a) 1910 

(b) 1909

(c) 1911 

(d) 1912

18. Who brought together the competing nationalist groups to establish the Vietnamese Communist Party?

(a) Bao Dai 

(b) Henry Navarre

(c) Ho Chi Minh 

(d) None of these

19. What was the 'Ordinance 10'?

(a) The coup that overthrew Bao's regime

(b) The reason for North and South Vietnam

(c) Communist led government

(d) French law that permitted Christianity but outlawed Buddhism

20. What was the 'Ho Chi Minh Trail'?

(a) Supply line of the Vietnamese 

(b) Hollywood film on Vietnam war

(c) A trail of bombs to attack US troops 

(d) None of these

21. Women in Vietnam traditionally enjoyed greater equality than in

(a) India 

(b) France

(c) China 

(d) US

22. Who were the 'Trung Sisters'?

(a) Writers 

(b) Women rebels in Vietnam

(c) Actors

(d) None of these

23. Why could the US not destroy the Ho Chi Minh Trail?

(a) Rebuilt quickly 

(b) Never existed

(c) Lack of troops 

(d) Lack of ammunition

24. Why did the US intervene in Vietnam?

(a) To help Vietnam fight the Chinese

(b) To bring peace to the nation

(c) To unite North and South Vietnam

(d) Contain communism in Vietnam

25. Why was the Vietnam war called the first television war?

(a) Brought home stories from soldiers

(b) Led to increased sale of television sets

(c) Battle scenes were shown on daily news

(d) None of these

Answers for Multiple Choice Questions

1.

(b)

2.

(a)

3. (b)

4. (c)

5. (a)

6.

(b)

7.

(c)

8.

(d)

9.

(c)

10. (d)

11. (a)

12. (b)

13.

(b)

14.

(c)

15.

(d)

16.

(b)

17. (c)

18. (c)

19. (d)

20.

(a)

21.

(c)

22.

(b)

23.

(a)

24. (d)

25. (c)

 


Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Viva Questions

,

Free

,

video lectures

,

pdf

,

Nationalist Movement in Indo-China : MCQ

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Nationalist Movement in Indo-China : MCQ

,

Class 10 SST | EduRev Notes

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

ppt

,

Nationalist Movement in Indo-China : MCQ

,

Extra Questions

,

Class 10 SST | EduRev Notes

,

Semester Notes

,

past year papers

,

practice quizzes

,

Exam

,

Objective type Questions

,

Important questions

,

Class 10 SST | EduRev Notes

,

Summary

;