LR  >  Number Series Practice Question

Number Series Practice Question Notes - LR

Document Description: Number Series Practice Question for LR 2022 is part of LR preparation. The notes and questions for Number Series Practice Question have been prepared according to the LR exam syllabus. Information about Number Series Practice Question covers topics like Easy, Medium, Hard and Number Series Practice Question Example, for LR 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Number Series Practice Question.

Introduction of Number Series Practice Question in English is available as part of our LR preparation & Number Series Practice Question in Hindi for LR courses. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for LR Exam by signing up for free. LR: Number Series Practice Question Notes - LR
Table of contents
Easy
Medium
Hard
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Easy

These questions are targeted to improve your knowledge on basic concepts, though easy questions are rare in CAT these are extremely important for conceptual understanding at foundation level

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Find out the missing term: 

256, 64, 16, 4, ?

View Solution

Example 1: Find out the missing term:
0, 3, 8, 15, 24, 35, 48?

(a) 53
(b) 63
(c) 80
(d) None of these
Ans. (b) 
Solution: The series is following the pattern +3, +5, +7, +9, +11, +13 and hence the next term should be 48 + 15 = 63. Answer is option (b).


Example 2: Find out the missing term:
Obtain the missing term B, G, K, ?
(a) N
(b) P
(c) M
(d) L

Ans. (a)
Solution: The series is defined by the 2nd , 7th , 11th term of the alphabet. Hence, the next term would be the 14th term i.e., N. Option (a) is the correct answer 


Example 3: Find out the missing term:
?, 425, 600, 825, 1100, 1425
(a) 225
(b) 300
(c) 250
(d) None of these

Ans. (b)
Solution: The series follows a pattern of +175, +225, +275, +325. Hence, the first term should be 300, so the answer is option (b).

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Find out the missing term: 

7,15, 27, ?, 63

View Solution

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Find out the missing term:

1, 121, 12321, 1234321, ___?

View Solution

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Find out the missing term:
0.005, 0.05, ?, 5
View Solution

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Find out the missing term:

31, 32, 36, 45, ?

View Solution

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Find out the missing term:

1, 5, 2, 25, 3, 125, 4, ?

View Solution

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Find out the missing term:83, 82, 80, 77, ?
View Solution


Medium

Almost 70% of questions in CAT are of Medium based questions. Though the conceptually they seem easier, trick is to solve the calculations faster & we curated problems for you to help you do problems easier.


Example 1: Find out the missing term:
7: 45, 40, 35, _____ which term will be the first negative term of the series?
(a) 10th term
(b) 11th term
(c) 12th term
(d) 13th term
Ans. (b)
Solution: The first negative term will be –5 (11th term). Hence, option (b) is the answer.


Example 2: Find out the missing term:
1, 3, 2, 5, 3, 7, 4, 9, 5, 11, 6, ?
(a) 10
(b) 11
(c) 13
(d) 9
Ans.
(c)
Solution: Two series are intermixed. 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 3, 5, 7, 9, 11. Hence, the next term should be 13. So option (c) is the answer.


Example 3: What is the next term in the following series?
ABE, BCF, CDG, DEH, EFI, ______
(a) FGK
(b) FGJ
(c) FGL
(d) None of these

Ans. (b)
Solution: The next term in the series would be FGJ. Hence, option (b) is the answer.

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Find out the missing term:

1/1, 4/8, 9/27, 16/64, 25/125, ?

View Solution

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Find out the missing term:

1, 4, 27, ?

View Solution

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:What is the next term in the following series?

ZYXWTSRQNMLK

View Solution

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:What is the next term in the following series?
1, 4, 3, 9, 5, 16, 7, 25, 9, 36, 11, ?
View Solution

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Calculate the sum of the series
1 + 1/4 + 1/16 + ______.
View Solution

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Calculate the missing term.

625, 125, ?, 5, 1

View Solution


Hard

Around 25% of these type questions come in CAT - If your target is above 95%ile we recommend you to solve these questions as well.


Direction for Questions ( 1-2) - Study the following information carefully to answer the questions given below: S Q A 5 N % T 7 B 4 # J E $ 2 T D * 1 8 H 3 U @ 9 F W © K
Example 1: How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a vowel but not immediately preceded by a number?

(a) One 
(b) Two 
(c) Three 
(d) More than three
Ans. (a)
Solution: T7 is the only instance of a consonant followed by a number and not preceded by a number. Option (a) is correct.


Example 2: Which of the following is the seventh to the left of the fifteenth from the left end in the above arrangement?
(a) H
(b) B
(c) 1
(d) 7

Ans. (d)
Solution: The fifteenth from the left is ‘2’ while the 7th to the left of 2 is ‘7’ itself. Option (d) is correct.

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Direction for Questions: Study the following information carefully to answer the questions given below:

S Q A 5 N % T 7 B 4 # J E $ 2 T D * 1 8 H 3 U @ 9 F W © K 

How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is either immediately preceded by a vowel or immediately followed by a symbol but not both?

View Solution

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:The letters skipped between adjacent letters is in the order of 1, 2, 3, 4, ..... Which alternative follows this rule ?
View Solution

Question for Number Series Practice Question
Try yourself:Which of the following will come in place of the question mark (?) in the following sequence?

16D7, 18G10, 21KI4, 25P19, ?

View Solution

The document Number Series Practice Question Notes - LR is a part of LR category.
All you need of LR at this link: LR
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Exam

,

shortcuts and tricks

,

Number Series Practice Question Notes - LR

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Number Series Practice Question Notes - LR

,

Semester Notes

,

past year papers

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

ppt

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

study material

,

Important questions

,

Summary

,

Number Series Practice Question Notes - LR

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

pdf

,

Free

;