Physics Previous year Neet questions MTG NEET Notes | EduRev

NEET : Physics Previous year Neet questions MTG NEET Notes | EduRev

 Page 1


1 Electric Charges and Fields
*This chapter is an introductory one. It covers some basic information 
about definition of Physics, scope of Physics, Physics and technology, 
four fundamental forces and nature of Physical laws. No questions 
have been asked from this chapter in the NEET/ AIPMT till date.
Physical World
*
1
CHAPTER
Page 2


1 Electric Charges and Fields
*This chapter is an introductory one. It covers some basic information 
about definition of Physics, scope of Physics, Physics and technology, 
four fundamental forces and nature of Physical laws. No questions 
have been asked from this chapter in the NEET/ AIPMT till date.
Physical World
*
1
CHAPTER
2 NEET-AIPMT Chapterwise Topicwise Solutions Physics
2.2 The International System of Units
1. The unit of thermal conductivity is
(a) W m
–1
 K
–1
 (b) J m K
–1
 
(c) J m
–1
 K
–1
 (d) W m K
–1
 (NEET 2019)
2. The damping force on an oscillator is directly 
proportional to the velocity. The units of the constant 
of proportionality are 
(a) kg m s
–1
 (b) kg m s
–2
(c) kg s
–1
 (d) kg s (2012)
3. The unit of permittivity of free space, e
0
, is
(a) coulomb/newton-metre
(b) newton-metre
2
/coulomb
2
(c) coulomb
2
/newton-metre
2
(d) coulomb
2
/(newton-metre)
2
 (2004)
2.6  Accuracy, Precision of Instruments and 
Errors in Measurement
4. A screw gauge has least count of 0.01 mm and there 
are 50 divisions in its circular scale. The pitch of the 
screw gauge is 
(a) 0.01 mm (b) 0.25 mm
(c) 0.5 mm (d) 1.0 mm (NEET 2020)
5. In an experiment, the percentage of error occurred 
in the measurement of physical quantities A, B, C 
and D are 1%, 2%, 3% and 4% respectively. Then the 
maximum percentage of error in the measurement 
X, where X
AB
CD
=
21 2
13 3
/
/
, will be
(a) 10% (b) (3/13)%
(c) 16%  (d) –10% (NEET 2019)
6. The main scale of a vernier callipers has  
n divisions/cm. n divisions of the vernier scale 
coincide with (n – 1) divisions of main scale. The 
least count of the vernier callipers is
(a) 
1
1 1 ( ) ( ) n n + -
 cm (b) 
1
n
cm
(c) 
1
2
n
cm
 (d) 
1
1 nn ( ) +
cm
(Odisha NEET 2019)
7. A student measured the diameter of a small steel 
ball using a screw gauge of least count 0.001 cm. 
The main scale reading is 5 mm and zero of circular 
scale division coincides with 25 divisions above the 
reference level. If screw gauge has a zero error of 
–0.004 cm, the correct diameter of the ball is
(a) 0.521 cm (b) 0.525 cm
(c) 0.053 cm (d) 0.529 cm (NEET 2018)
8. In an experiment, four quantities a, b, c and d are 
measured with percentage error 1%, 2%, 3% and 
4% respectively. Quantity P is calculated as follows 
P
ab
cd
=
32
. % error in P is
(a) 7% (b) 4% (c) 14% (d) 10% 
(NEET 2013)
9. A student measures the distance traversed in free fall 
of a body, initially at rest, in a given time. He uses this 
data to estimate g, the acceleration due to gravity. If 
the maximum percentage errors in measurement of 
the distance and the time are e
1
 and e
2
 respectively, 
the percentage error in the estimation of g is
(a) e
2
 – e
1
 (b) e
1
 + 2e
2
 
(c) e
1
 + e
2
 (d) e
1
 – 2e
2
 (Mains 2010)
10. If  the error in the measurement of radius of a sphere 
is 2%, then the error in the determination of volume 
of the sphere will be 
(a) 8% (b) 2% (c) 4% (d) 6% (2008)
11. The density of a cube is measured by measuring 
its mass and length of its sides. If the maximum 
error in the measurement of mass and lengths are 
3% and 2% respectively, the maximum error in the 
measurement of density would be
(a) 12% (b) 14% (c) 7% (d) 9%. (1996)
12. Percentage errors in the measurement of mass and 
speed are 2% and 3% respectively. The error in the 
estimate of kinetic energy obtained by measuring 
mass and speed will be
(a) 8% (b) 2% (c) 12% (d) 10%. (1995)
Units and 
Measurements
2
CHAPTER
Page 3


1 Electric Charges and Fields
*This chapter is an introductory one. It covers some basic information 
about definition of Physics, scope of Physics, Physics and technology, 
four fundamental forces and nature of Physical laws. No questions 
have been asked from this chapter in the NEET/ AIPMT till date.
Physical World
*
1
CHAPTER
2 NEET-AIPMT Chapterwise Topicwise Solutions Physics
2.2 The International System of Units
1. The unit of thermal conductivity is
(a) W m
–1
 K
–1
 (b) J m K
–1
 
(c) J m
–1
 K
–1
 (d) W m K
–1
 (NEET 2019)
2. The damping force on an oscillator is directly 
proportional to the velocity. The units of the constant 
of proportionality are 
(a) kg m s
–1
 (b) kg m s
–2
(c) kg s
–1
 (d) kg s (2012)
3. The unit of permittivity of free space, e
0
, is
(a) coulomb/newton-metre
(b) newton-metre
2
/coulomb
2
(c) coulomb
2
/newton-metre
2
(d) coulomb
2
/(newton-metre)
2
 (2004)
2.6  Accuracy, Precision of Instruments and 
Errors in Measurement
4. A screw gauge has least count of 0.01 mm and there 
are 50 divisions in its circular scale. The pitch of the 
screw gauge is 
(a) 0.01 mm (b) 0.25 mm
(c) 0.5 mm (d) 1.0 mm (NEET 2020)
5. In an experiment, the percentage of error occurred 
in the measurement of physical quantities A, B, C 
and D are 1%, 2%, 3% and 4% respectively. Then the 
maximum percentage of error in the measurement 
X, where X
AB
CD
=
21 2
13 3
/
/
, will be
(a) 10% (b) (3/13)%
(c) 16%  (d) –10% (NEET 2019)
6. The main scale of a vernier callipers has  
n divisions/cm. n divisions of the vernier scale 
coincide with (n – 1) divisions of main scale. The 
least count of the vernier callipers is
(a) 
1
1 1 ( ) ( ) n n + -
 cm (b) 
1
n
cm
(c) 
1
2
n
cm
 (d) 
1
1 nn ( ) +
cm
(Odisha NEET 2019)
7. A student measured the diameter of a small steel 
ball using a screw gauge of least count 0.001 cm. 
The main scale reading is 5 mm and zero of circular 
scale division coincides with 25 divisions above the 
reference level. If screw gauge has a zero error of 
–0.004 cm, the correct diameter of the ball is
(a) 0.521 cm (b) 0.525 cm
(c) 0.053 cm (d) 0.529 cm (NEET 2018)
8. In an experiment, four quantities a, b, c and d are 
measured with percentage error 1%, 2%, 3% and 
4% respectively. Quantity P is calculated as follows 
P
ab
cd
=
32
. % error in P is
(a) 7% (b) 4% (c) 14% (d) 10% 
(NEET 2013)
9. A student measures the distance traversed in free fall 
of a body, initially at rest, in a given time. He uses this 
data to estimate g, the acceleration due to gravity. If 
the maximum percentage errors in measurement of 
the distance and the time are e
1
 and e
2
 respectively, 
the percentage error in the estimation of g is
(a) e
2
 – e
1
 (b) e
1
 + 2e
2
 
(c) e
1
 + e
2
 (d) e
1
 – 2e
2
 (Mains 2010)
10. If  the error in the measurement of radius of a sphere 
is 2%, then the error in the determination of volume 
of the sphere will be 
(a) 8% (b) 2% (c) 4% (d) 6% (2008)
11. The density of a cube is measured by measuring 
its mass and length of its sides. If the maximum 
error in the measurement of mass and lengths are 
3% and 2% respectively, the maximum error in the 
measurement of density would be
(a) 12% (b) 14% (c) 7% (d) 9%. (1996)
12. Percentage errors in the measurement of mass and 
speed are 2% and 3% respectively. The error in the 
estimate of kinetic energy obtained by measuring 
mass and speed will be
(a) 8% (b) 2% (c) 12% (d) 10%. (1995)
Units and 
Measurements
2
CHAPTER
3 Units and Measurements
13. A certain body weighs 22.42 g and has a measured 
volume of 4.7cc. The possible error in the 
measurement of mass and volume are 0.01 g and  
0.1 cc. Then maximum error in the density will be
(a) 22% (b) 2% 
(c) 0.2% (d) 0.02%. (1991)
2.7 Significant Figures
14. Taking into account of the significant figures, what is 
the value of 9.99 m – 0.0099 m?
(a) 9.9801 m (b) 9.98 m
(c)  9.980 m (d) 9.9 m (NEET 2020)
2.8 Dimensions of Physical Quantities
15. Dimensions of stress are 
(a) [MLT
–2
] (b) [ML
2
T
–2
]
(c)  [ML
0
T
–2
] (d)  [ML
–1 
T
–2
] (NEET 2020)
16. The pair of quantities having same dimensions is
(a) Impulse and Surface Tension    
(b) Angular momentum and Work
(c) Work and Torque
(d) Y oung’s modulus and Energy 
(Karnataka NEET 2013)
17. The dimensions of ( m
0
e
0
)
–1/2
 are 
(a) [L
1/2
T
–1/2
] (b) [L
–1
T]
(c) [LT
–1
] (d) [L
1/2
T
1/2
]
(Mains 2012, 2011)
18. The dimension of 
1
2
0
2
e E , where e
0
 is permittivity of 
free space and E is electric field, is
(a) ML
2
T
–2
 (b) ML
–1
T
–2
(c) ML
2
T
–1
 (d) MLT
–1
  (2010)
19. If the dimensions of a physical quantity are given by 
M
a
L
b
T
c
, then the physical quantity will be
(a) velocity if a = 1, b = 0, c = – 1
(b) acceleration if a = 1, b = 1, c = – 2
(c) force if a = 0, b = – 1, c = – 2
(d) pressure if a = 1, b = –1, c = –2  (2009)
20. Which two of the following five physical parameters 
have the same dimensions ?
1. energy density 
2. refractive index
3. dielectric constant 
4. Y oung’s modulus 5. magnetic field
(a) 1 and 4 (b) 1 and 5
(c) 2 and 4 (d) 3 and 5     (2008)
21. Dimensions of resistance in an electrical circuit, in 
terms of dimension of mass M, of length L, of time T 
and of current I, would be
(a) [ML
2
T
–2
] (b) [ML
2
T
–1
I
–1
]
(c) [ML
2
T
–3
I
–2
] (d) [ML
2
T
–3
I
–1
] (2007)
22. The ratio of the dimensions of Planck’s constant and 
that of moment of inertia is the dimensions of 
(a) time 
(b) frequency
(c) angular momentum 
(d) velocity.      (2005)
23. The dimensions of universal gravitational constant 
are
(a) [M
–1
L
3
T
–2
] (b) [ML
2
T
–1
]
(c) [M
–2
L
3
T
–2
] (d) [M
–2
L
2
T
–1
] (2004,1992)
24. The dimensions of  Planck’s constant equals to that 
of
(a) energy 
(b) momentum
(c) angular momentum 
(d) power.        (2001)
25. Which pair do not have equal dimensions ?
(a) Energy and torque
(b) Force and impulse
(c) Angular momentum and Planck’s constant
(d) Elastic modulus and pressure.    (2000)
26. The dimensions of impulse are equal to that of
(a) pressure 
(b) linear momentum
(c) force
(d) angular momentum  (1996)
27. Which of the following dimensions will be the same 
as that of time?
(a) 
L
R
 (b) 
C
L
 (c) LC (d) 
R
L
 (1996)
28. The dimensions of RC is
(a) square of time  (b) square of inverse time
(c) time (d) inverse time. (1995)
29. Which of the following has the dimensions of 
pressure?
(a) [MLT
–2
] (b) [ML
–1
T
–2
]
(c) [ML
–2
T
–2
] (d) [M
–1
L
–1
] (1994, 1990)
30. Of the following quantities, which one has 
dimensions different from the remaining three ? 
(a) Energy per unit volume
(b) Force per unit area
(c) Product of voltage and charge per unit volume
(d) Angular momentum.  (1989)
2.9  Dimensional Formulae and Dimensional 
Equations
31. The dimensional formula of magnetic flux is
(a) [M
0
L
–2
T
–2
A
–2
] (b) ML
0
T
–2
A
–2
]
(c) [ML
2
T
–2
A
–1
] (d) [ML
2
T
–1
A
3
]  (1999)
32. The dimensional formula of permeability of free  
space m
0
 is
Page 4


1 Electric Charges and Fields
*This chapter is an introductory one. It covers some basic information 
about definition of Physics, scope of Physics, Physics and technology, 
four fundamental forces and nature of Physical laws. No questions 
have been asked from this chapter in the NEET/ AIPMT till date.
Physical World
*
1
CHAPTER
2 NEET-AIPMT Chapterwise Topicwise Solutions Physics
2.2 The International System of Units
1. The unit of thermal conductivity is
(a) W m
–1
 K
–1
 (b) J m K
–1
 
(c) J m
–1
 K
–1
 (d) W m K
–1
 (NEET 2019)
2. The damping force on an oscillator is directly 
proportional to the velocity. The units of the constant 
of proportionality are 
(a) kg m s
–1
 (b) kg m s
–2
(c) kg s
–1
 (d) kg s (2012)
3. The unit of permittivity of free space, e
0
, is
(a) coulomb/newton-metre
(b) newton-metre
2
/coulomb
2
(c) coulomb
2
/newton-metre
2
(d) coulomb
2
/(newton-metre)
2
 (2004)
2.6  Accuracy, Precision of Instruments and 
Errors in Measurement
4. A screw gauge has least count of 0.01 mm and there 
are 50 divisions in its circular scale. The pitch of the 
screw gauge is 
(a) 0.01 mm (b) 0.25 mm
(c) 0.5 mm (d) 1.0 mm (NEET 2020)
5. In an experiment, the percentage of error occurred 
in the measurement of physical quantities A, B, C 
and D are 1%, 2%, 3% and 4% respectively. Then the 
maximum percentage of error in the measurement 
X, where X
AB
CD
=
21 2
13 3
/
/
, will be
(a) 10% (b) (3/13)%
(c) 16%  (d) –10% (NEET 2019)
6. The main scale of a vernier callipers has  
n divisions/cm. n divisions of the vernier scale 
coincide with (n – 1) divisions of main scale. The 
least count of the vernier callipers is
(a) 
1
1 1 ( ) ( ) n n + -
 cm (b) 
1
n
cm
(c) 
1
2
n
cm
 (d) 
1
1 nn ( ) +
cm
(Odisha NEET 2019)
7. A student measured the diameter of a small steel 
ball using a screw gauge of least count 0.001 cm. 
The main scale reading is 5 mm and zero of circular 
scale division coincides with 25 divisions above the 
reference level. If screw gauge has a zero error of 
–0.004 cm, the correct diameter of the ball is
(a) 0.521 cm (b) 0.525 cm
(c) 0.053 cm (d) 0.529 cm (NEET 2018)
8. In an experiment, four quantities a, b, c and d are 
measured with percentage error 1%, 2%, 3% and 
4% respectively. Quantity P is calculated as follows 
P
ab
cd
=
32
. % error in P is
(a) 7% (b) 4% (c) 14% (d) 10% 
(NEET 2013)
9. A student measures the distance traversed in free fall 
of a body, initially at rest, in a given time. He uses this 
data to estimate g, the acceleration due to gravity. If 
the maximum percentage errors in measurement of 
the distance and the time are e
1
 and e
2
 respectively, 
the percentage error in the estimation of g is
(a) e
2
 – e
1
 (b) e
1
 + 2e
2
 
(c) e
1
 + e
2
 (d) e
1
 – 2e
2
 (Mains 2010)
10. If  the error in the measurement of radius of a sphere 
is 2%, then the error in the determination of volume 
of the sphere will be 
(a) 8% (b) 2% (c) 4% (d) 6% (2008)
11. The density of a cube is measured by measuring 
its mass and length of its sides. If the maximum 
error in the measurement of mass and lengths are 
3% and 2% respectively, the maximum error in the 
measurement of density would be
(a) 12% (b) 14% (c) 7% (d) 9%. (1996)
12. Percentage errors in the measurement of mass and 
speed are 2% and 3% respectively. The error in the 
estimate of kinetic energy obtained by measuring 
mass and speed will be
(a) 8% (b) 2% (c) 12% (d) 10%. (1995)
Units and 
Measurements
2
CHAPTER
3 Units and Measurements
13. A certain body weighs 22.42 g and has a measured 
volume of 4.7cc. The possible error in the 
measurement of mass and volume are 0.01 g and  
0.1 cc. Then maximum error in the density will be
(a) 22% (b) 2% 
(c) 0.2% (d) 0.02%. (1991)
2.7 Significant Figures
14. Taking into account of the significant figures, what is 
the value of 9.99 m – 0.0099 m?
(a) 9.9801 m (b) 9.98 m
(c)  9.980 m (d) 9.9 m (NEET 2020)
2.8 Dimensions of Physical Quantities
15. Dimensions of stress are 
(a) [MLT
–2
] (b) [ML
2
T
–2
]
(c)  [ML
0
T
–2
] (d)  [ML
–1 
T
–2
] (NEET 2020)
16. The pair of quantities having same dimensions is
(a) Impulse and Surface Tension    
(b) Angular momentum and Work
(c) Work and Torque
(d) Y oung’s modulus and Energy 
(Karnataka NEET 2013)
17. The dimensions of ( m
0
e
0
)
–1/2
 are 
(a) [L
1/2
T
–1/2
] (b) [L
–1
T]
(c) [LT
–1
] (d) [L
1/2
T
1/2
]
(Mains 2012, 2011)
18. The dimension of 
1
2
0
2
e E , where e
0
 is permittivity of 
free space and E is electric field, is
(a) ML
2
T
–2
 (b) ML
–1
T
–2
(c) ML
2
T
–1
 (d) MLT
–1
  (2010)
19. If the dimensions of a physical quantity are given by 
M
a
L
b
T
c
, then the physical quantity will be
(a) velocity if a = 1, b = 0, c = – 1
(b) acceleration if a = 1, b = 1, c = – 2
(c) force if a = 0, b = – 1, c = – 2
(d) pressure if a = 1, b = –1, c = –2  (2009)
20. Which two of the following five physical parameters 
have the same dimensions ?
1. energy density 
2. refractive index
3. dielectric constant 
4. Y oung’s modulus 5. magnetic field
(a) 1 and 4 (b) 1 and 5
(c) 2 and 4 (d) 3 and 5     (2008)
21. Dimensions of resistance in an electrical circuit, in 
terms of dimension of mass M, of length L, of time T 
and of current I, would be
(a) [ML
2
T
–2
] (b) [ML
2
T
–1
I
–1
]
(c) [ML
2
T
–3
I
–2
] (d) [ML
2
T
–3
I
–1
] (2007)
22. The ratio of the dimensions of Planck’s constant and 
that of moment of inertia is the dimensions of 
(a) time 
(b) frequency
(c) angular momentum 
(d) velocity.      (2005)
23. The dimensions of universal gravitational constant 
are
(a) [M
–1
L
3
T
–2
] (b) [ML
2
T
–1
]
(c) [M
–2
L
3
T
–2
] (d) [M
–2
L
2
T
–1
] (2004,1992)
24. The dimensions of  Planck’s constant equals to that 
of
(a) energy 
(b) momentum
(c) angular momentum 
(d) power.        (2001)
25. Which pair do not have equal dimensions ?
(a) Energy and torque
(b) Force and impulse
(c) Angular momentum and Planck’s constant
(d) Elastic modulus and pressure.    (2000)
26. The dimensions of impulse are equal to that of
(a) pressure 
(b) linear momentum
(c) force
(d) angular momentum  (1996)
27. Which of the following dimensions will be the same 
as that of time?
(a) 
L
R
 (b) 
C
L
 (c) LC (d) 
R
L
 (1996)
28. The dimensions of RC is
(a) square of time  (b) square of inverse time
(c) time (d) inverse time. (1995)
29. Which of the following has the dimensions of 
pressure?
(a) [MLT
–2
] (b) [ML
–1
T
–2
]
(c) [ML
–2
T
–2
] (d) [M
–1
L
–1
] (1994, 1990)
30. Of the following quantities, which one has 
dimensions different from the remaining three ? 
(a) Energy per unit volume
(b) Force per unit area
(c) Product of voltage and charge per unit volume
(d) Angular momentum.  (1989)
2.9  Dimensional Formulae and Dimensional 
Equations
31. The dimensional formula of magnetic flux is
(a) [M
0
L
–2
T
–2
A
–2
] (b) ML
0
T
–2
A
–2
]
(c) [ML
2
T
–2
A
–1
] (d) [ML
2
T
–1
A
3
]  (1999)
32. The dimensional formula of permeability of free  
space m
0
 is
4 NEET-AIPMT Chapterwise Topicwise Solutions Physics
(a) [MLT
–2
A
–2
] (b) [M
0
L
1
T]
(c) [M
0
L
2
T
–1
A
2
] (d) none of these.  (1991)
33. According to Newton, the viscous force acting 
between liquid layers of area A and velocity gradient 
Dv/DZ is given by 
FA
v
Z
=-?
?
?
,
 where h is constant 
called coefficient of viscosity. The dimensional 
formula of h is 
(a) [ML
–2
T
–2
] (b) [M
0
L
0
T
0
]
(c) [ML
2
T
–2
] (d) [ML
–1
T
–1
].  (1990)
34. Dimensional formula of self inductance is
(a) [MLT
–2
A
–2
] (b) [ML
2
T
–1
A
–2
]
(c) [ML
2
T
–2
A
–2
] (d) [ML
2
T
–2
A
–1
] (1989)
35. The dimensional formula of torque is
(a) [ML
2
T
–2
] (b) [MLT
–2
]
(c) [ML
–1
T
–2
] (d) [ML
–2
T
–2
].  (1989)
36. If C and R denote capacitance and resistance, the 
dimensional formula of CR is
(a) [M
0
L
0
T
1
] (b) [M
0
L
0
T
0
]
(c) [M
0
L
0
T
–1
]
(d) not expressible in terms of MLT.    (1988)
37. The dimensional formula of angular momentum is
(a) [ML
2
T
–2
] (b) [ML
–2
T
–1
]
(c) [MLT
–1
] (d) [ML
2
T
–1
].   (1988)
2.10 Dimensional Analysis and its Applications
38. A physical quantity of the dimensions of length that 
can be formed out of c, G and  
e
2
0
4pe
is [c is velocity 
of light, G is the universal constant of gravitation 
and e is charge]
(a)
 
cG
e
2
2
0
12
4pe
?
?
?
?
?
?
?
?
/
 (b)
 
1
4
2
2
0
12
c
e
G pe
?
?
?
?
?
?
?
?
/
(c)
 
1
4
2
0
c
G
e
pe
 
(d)
 
1
4
2
2
0
12
c
G
e
pe
?
?
?
?
?
?
?
?
/
(NEET 2017)
39. Planck’s constant (h), speed of light in vacuum (c) 
and Newton’s gravitational constant (G) are three 
fundamental constants. Which of the following 
combinations of these has the dimension of length ?
(a)
 
hG
c
32 /
 
(b)
 
hG
c
52 /
(c)
 
hc
G
 
(d)
 
Gc
h
32 /
 
(NEET-II 2016)
40. If dimensions of critical velocity v
c
 of a liquid flowing 
through a tube are expressed as [h
x
r
y
r
z
] where h, r 
and r are the coefficient of viscosity of liquid, density 
of liquid and radius of the tube respectively, then the 
values of x, y and z are given by
(a) –1, –1, –1 (b) 1, 1, 1
(c) 1, –1, –1 (d) –1, –1, 1   (2015)
41. If force (F), velocity (V) and time (T) are taken as 
fundamental units, then the dimensions of mass are 
(a) [FVT
–1
] (b) [FVT
–2
]
(c) [FV
–1
T
–1
] (d) [FV
–1
T]   (2014)
42. The density of a material in CGS system of units is  
4 g cm
–3
. In a system of units in which unit of length 
is 10 cm and unit of mass is 100 g, the value of 
density of material will be
(a) 0.04   (b) 0.4 
(c) 40   (d) 400 (Mains 2011)
43. The velocity v of a particle at time t is given by 
vat
b
tc
=+
+
, where a, b and c are constants. The 
dimensions of a, b and c are 
(a) [L], [LT] and [LT
–2
]
(b) [LT
–2
], [L] and [T]
(c) [L
2
], [T] and [LT
–2
]
(d) [LT
–2
], [LT] and [L].  (2006)
44. An equation is given here P
a
V
b
V
+
?
?
?
?
?
?
=
2
?
where  
P = Pressure, V = Volume and q = Absolute 
temperature. If a and b are constants, the dimensions 
of a will be
(a) [ML
–5
T
–1
] (b) [ML
5
T
1
]
(c) [ML
5
T
–2
] (d) [M
–1
L
5
T
2
]. (1996)
45. Which of the following is a dimensional constant?
(a) Relative density  (b) Gravitational constant
(c) Refractive index  (d)  Poisson’s ratio. (1995)
46. Turpentine oil is flowing through a tube of length 
l and radius r. The pressure difference between the 
two ends of the tube is P. The viscosity of oil is given 
by  ?=
- Pr x
vl
( )
2 2
4
 where v is the velocity of oil at a 
distance x from the axis of the tube. The dimensions 
of h are
(a) [M
0
L
0
T
0
] (b) [MLT
–1
]
(c) [ML
2
T
–2
] (d) [ML
–1
T
–1
]  (1993)
47. The time dependence of a physical quantity p is 
given by p = p
0
 exp (–at
2
), where a is a constant and 
t is the time. The constant a
(a) is dimensionless
(b) has dimensions [T
–2
]
(c) has dimensions [T
2
]
(d) has dimensions of p  (1993)
48. P represents radiation pressure, c represents speed of 
light and S represents radiation energy striking per 
Page 5


1 Electric Charges and Fields
*This chapter is an introductory one. It covers some basic information 
about definition of Physics, scope of Physics, Physics and technology, 
four fundamental forces and nature of Physical laws. No questions 
have been asked from this chapter in the NEET/ AIPMT till date.
Physical World
*
1
CHAPTER
2 NEET-AIPMT Chapterwise Topicwise Solutions Physics
2.2 The International System of Units
1. The unit of thermal conductivity is
(a) W m
–1
 K
–1
 (b) J m K
–1
 
(c) J m
–1
 K
–1
 (d) W m K
–1
 (NEET 2019)
2. The damping force on an oscillator is directly 
proportional to the velocity. The units of the constant 
of proportionality are 
(a) kg m s
–1
 (b) kg m s
–2
(c) kg s
–1
 (d) kg s (2012)
3. The unit of permittivity of free space, e
0
, is
(a) coulomb/newton-metre
(b) newton-metre
2
/coulomb
2
(c) coulomb
2
/newton-metre
2
(d) coulomb
2
/(newton-metre)
2
 (2004)
2.6  Accuracy, Precision of Instruments and 
Errors in Measurement
4. A screw gauge has least count of 0.01 mm and there 
are 50 divisions in its circular scale. The pitch of the 
screw gauge is 
(a) 0.01 mm (b) 0.25 mm
(c) 0.5 mm (d) 1.0 mm (NEET 2020)
5. In an experiment, the percentage of error occurred 
in the measurement of physical quantities A, B, C 
and D are 1%, 2%, 3% and 4% respectively. Then the 
maximum percentage of error in the measurement 
X, where X
AB
CD
=
21 2
13 3
/
/
, will be
(a) 10% (b) (3/13)%
(c) 16%  (d) –10% (NEET 2019)
6. The main scale of a vernier callipers has  
n divisions/cm. n divisions of the vernier scale 
coincide with (n – 1) divisions of main scale. The 
least count of the vernier callipers is
(a) 
1
1 1 ( ) ( ) n n + -
 cm (b) 
1
n
cm
(c) 
1
2
n
cm
 (d) 
1
1 nn ( ) +
cm
(Odisha NEET 2019)
7. A student measured the diameter of a small steel 
ball using a screw gauge of least count 0.001 cm. 
The main scale reading is 5 mm and zero of circular 
scale division coincides with 25 divisions above the 
reference level. If screw gauge has a zero error of 
–0.004 cm, the correct diameter of the ball is
(a) 0.521 cm (b) 0.525 cm
(c) 0.053 cm (d) 0.529 cm (NEET 2018)
8. In an experiment, four quantities a, b, c and d are 
measured with percentage error 1%, 2%, 3% and 
4% respectively. Quantity P is calculated as follows 
P
ab
cd
=
32
. % error in P is
(a) 7% (b) 4% (c) 14% (d) 10% 
(NEET 2013)
9. A student measures the distance traversed in free fall 
of a body, initially at rest, in a given time. He uses this 
data to estimate g, the acceleration due to gravity. If 
the maximum percentage errors in measurement of 
the distance and the time are e
1
 and e
2
 respectively, 
the percentage error in the estimation of g is
(a) e
2
 – e
1
 (b) e
1
 + 2e
2
 
(c) e
1
 + e
2
 (d) e
1
 – 2e
2
 (Mains 2010)
10. If  the error in the measurement of radius of a sphere 
is 2%, then the error in the determination of volume 
of the sphere will be 
(a) 8% (b) 2% (c) 4% (d) 6% (2008)
11. The density of a cube is measured by measuring 
its mass and length of its sides. If the maximum 
error in the measurement of mass and lengths are 
3% and 2% respectively, the maximum error in the 
measurement of density would be
(a) 12% (b) 14% (c) 7% (d) 9%. (1996)
12. Percentage errors in the measurement of mass and 
speed are 2% and 3% respectively. The error in the 
estimate of kinetic energy obtained by measuring 
mass and speed will be
(a) 8% (b) 2% (c) 12% (d) 10%. (1995)
Units and 
Measurements
2
CHAPTER
3 Units and Measurements
13. A certain body weighs 22.42 g and has a measured 
volume of 4.7cc. The possible error in the 
measurement of mass and volume are 0.01 g and  
0.1 cc. Then maximum error in the density will be
(a) 22% (b) 2% 
(c) 0.2% (d) 0.02%. (1991)
2.7 Significant Figures
14. Taking into account of the significant figures, what is 
the value of 9.99 m – 0.0099 m?
(a) 9.9801 m (b) 9.98 m
(c)  9.980 m (d) 9.9 m (NEET 2020)
2.8 Dimensions of Physical Quantities
15. Dimensions of stress are 
(a) [MLT
–2
] (b) [ML
2
T
–2
]
(c)  [ML
0
T
–2
] (d)  [ML
–1 
T
–2
] (NEET 2020)
16. The pair of quantities having same dimensions is
(a) Impulse and Surface Tension    
(b) Angular momentum and Work
(c) Work and Torque
(d) Y oung’s modulus and Energy 
(Karnataka NEET 2013)
17. The dimensions of ( m
0
e
0
)
–1/2
 are 
(a) [L
1/2
T
–1/2
] (b) [L
–1
T]
(c) [LT
–1
] (d) [L
1/2
T
1/2
]
(Mains 2012, 2011)
18. The dimension of 
1
2
0
2
e E , where e
0
 is permittivity of 
free space and E is electric field, is
(a) ML
2
T
–2
 (b) ML
–1
T
–2
(c) ML
2
T
–1
 (d) MLT
–1
  (2010)
19. If the dimensions of a physical quantity are given by 
M
a
L
b
T
c
, then the physical quantity will be
(a) velocity if a = 1, b = 0, c = – 1
(b) acceleration if a = 1, b = 1, c = – 2
(c) force if a = 0, b = – 1, c = – 2
(d) pressure if a = 1, b = –1, c = –2  (2009)
20. Which two of the following five physical parameters 
have the same dimensions ?
1. energy density 
2. refractive index
3. dielectric constant 
4. Y oung’s modulus 5. magnetic field
(a) 1 and 4 (b) 1 and 5
(c) 2 and 4 (d) 3 and 5     (2008)
21. Dimensions of resistance in an electrical circuit, in 
terms of dimension of mass M, of length L, of time T 
and of current I, would be
(a) [ML
2
T
–2
] (b) [ML
2
T
–1
I
–1
]
(c) [ML
2
T
–3
I
–2
] (d) [ML
2
T
–3
I
–1
] (2007)
22. The ratio of the dimensions of Planck’s constant and 
that of moment of inertia is the dimensions of 
(a) time 
(b) frequency
(c) angular momentum 
(d) velocity.      (2005)
23. The dimensions of universal gravitational constant 
are
(a) [M
–1
L
3
T
–2
] (b) [ML
2
T
–1
]
(c) [M
–2
L
3
T
–2
] (d) [M
–2
L
2
T
–1
] (2004,1992)
24. The dimensions of  Planck’s constant equals to that 
of
(a) energy 
(b) momentum
(c) angular momentum 
(d) power.        (2001)
25. Which pair do not have equal dimensions ?
(a) Energy and torque
(b) Force and impulse
(c) Angular momentum and Planck’s constant
(d) Elastic modulus and pressure.    (2000)
26. The dimensions of impulse are equal to that of
(a) pressure 
(b) linear momentum
(c) force
(d) angular momentum  (1996)
27. Which of the following dimensions will be the same 
as that of time?
(a) 
L
R
 (b) 
C
L
 (c) LC (d) 
R
L
 (1996)
28. The dimensions of RC is
(a) square of time  (b) square of inverse time
(c) time (d) inverse time. (1995)
29. Which of the following has the dimensions of 
pressure?
(a) [MLT
–2
] (b) [ML
–1
T
–2
]
(c) [ML
–2
T
–2
] (d) [M
–1
L
–1
] (1994, 1990)
30. Of the following quantities, which one has 
dimensions different from the remaining three ? 
(a) Energy per unit volume
(b) Force per unit area
(c) Product of voltage and charge per unit volume
(d) Angular momentum.  (1989)
2.9  Dimensional Formulae and Dimensional 
Equations
31. The dimensional formula of magnetic flux is
(a) [M
0
L
–2
T
–2
A
–2
] (b) ML
0
T
–2
A
–2
]
(c) [ML
2
T
–2
A
–1
] (d) [ML
2
T
–1
A
3
]  (1999)
32. The dimensional formula of permeability of free  
space m
0
 is
4 NEET-AIPMT Chapterwise Topicwise Solutions Physics
(a) [MLT
–2
A
–2
] (b) [M
0
L
1
T]
(c) [M
0
L
2
T
–1
A
2
] (d) none of these.  (1991)
33. According to Newton, the viscous force acting 
between liquid layers of area A and velocity gradient 
Dv/DZ is given by 
FA
v
Z
=-?
?
?
,
 where h is constant 
called coefficient of viscosity. The dimensional 
formula of h is 
(a) [ML
–2
T
–2
] (b) [M
0
L
0
T
0
]
(c) [ML
2
T
–2
] (d) [ML
–1
T
–1
].  (1990)
34. Dimensional formula of self inductance is
(a) [MLT
–2
A
–2
] (b) [ML
2
T
–1
A
–2
]
(c) [ML
2
T
–2
A
–2
] (d) [ML
2
T
–2
A
–1
] (1989)
35. The dimensional formula of torque is
(a) [ML
2
T
–2
] (b) [MLT
–2
]
(c) [ML
–1
T
–2
] (d) [ML
–2
T
–2
].  (1989)
36. If C and R denote capacitance and resistance, the 
dimensional formula of CR is
(a) [M
0
L
0
T
1
] (b) [M
0
L
0
T
0
]
(c) [M
0
L
0
T
–1
]
(d) not expressible in terms of MLT.    (1988)
37. The dimensional formula of angular momentum is
(a) [ML
2
T
–2
] (b) [ML
–2
T
–1
]
(c) [MLT
–1
] (d) [ML
2
T
–1
].   (1988)
2.10 Dimensional Analysis and its Applications
38. A physical quantity of the dimensions of length that 
can be formed out of c, G and  
e
2
0
4pe
is [c is velocity 
of light, G is the universal constant of gravitation 
and e is charge]
(a)
 
cG
e
2
2
0
12
4pe
?
?
?
?
?
?
?
?
/
 (b)
 
1
4
2
2
0
12
c
e
G pe
?
?
?
?
?
?
?
?
/
(c)
 
1
4
2
0
c
G
e
pe
 
(d)
 
1
4
2
2
0
12
c
G
e
pe
?
?
?
?
?
?
?
?
/
(NEET 2017)
39. Planck’s constant (h), speed of light in vacuum (c) 
and Newton’s gravitational constant (G) are three 
fundamental constants. Which of the following 
combinations of these has the dimension of length ?
(a)
 
hG
c
32 /
 
(b)
 
hG
c
52 /
(c)
 
hc
G
 
(d)
 
Gc
h
32 /
 
(NEET-II 2016)
40. If dimensions of critical velocity v
c
 of a liquid flowing 
through a tube are expressed as [h
x
r
y
r
z
] where h, r 
and r are the coefficient of viscosity of liquid, density 
of liquid and radius of the tube respectively, then the 
values of x, y and z are given by
(a) –1, –1, –1 (b) 1, 1, 1
(c) 1, –1, –1 (d) –1, –1, 1   (2015)
41. If force (F), velocity (V) and time (T) are taken as 
fundamental units, then the dimensions of mass are 
(a) [FVT
–1
] (b) [FVT
–2
]
(c) [FV
–1
T
–1
] (d) [FV
–1
T]   (2014)
42. The density of a material in CGS system of units is  
4 g cm
–3
. In a system of units in which unit of length 
is 10 cm and unit of mass is 100 g, the value of 
density of material will be
(a) 0.04   (b) 0.4 
(c) 40   (d) 400 (Mains 2011)
43. The velocity v of a particle at time t is given by 
vat
b
tc
=+
+
, where a, b and c are constants. The 
dimensions of a, b and c are 
(a) [L], [LT] and [LT
–2
]
(b) [LT
–2
], [L] and [T]
(c) [L
2
], [T] and [LT
–2
]
(d) [LT
–2
], [LT] and [L].  (2006)
44. An equation is given here P
a
V
b
V
+
?
?
?
?
?
?
=
2
?
where  
P = Pressure, V = Volume and q = Absolute 
temperature. If a and b are constants, the dimensions 
of a will be
(a) [ML
–5
T
–1
] (b) [ML
5
T
1
]
(c) [ML
5
T
–2
] (d) [M
–1
L
5
T
2
]. (1996)
45. Which of the following is a dimensional constant?
(a) Relative density  (b) Gravitational constant
(c) Refractive index  (d)  Poisson’s ratio. (1995)
46. Turpentine oil is flowing through a tube of length 
l and radius r. The pressure difference between the 
two ends of the tube is P. The viscosity of oil is given 
by  ?=
- Pr x
vl
( )
2 2
4
 where v is the velocity of oil at a 
distance x from the axis of the tube. The dimensions 
of h are
(a) [M
0
L
0
T
0
] (b) [MLT
–1
]
(c) [ML
2
T
–2
] (d) [ML
–1
T
–1
]  (1993)
47. The time dependence of a physical quantity p is 
given by p = p
0
 exp (–at
2
), where a is a constant and 
t is the time. The constant a
(a) is dimensionless
(b) has dimensions [T
–2
]
(c) has dimensions [T
2
]
(d) has dimensions of p  (1993)
48. P represents radiation pressure, c represents speed of 
light and S represents radiation energy striking per 
5 Units and Measurements
unit area per sec. The non zero integers x, y, z such 
that P
x
S
y
c
z
 is dimensionless are
(a) x = 1, y = 1, z = 1 
(b) x = –1, y = 1, z = 1
(c) x = 1, y = –1, z = 1 
(d) x = 1, y = 1, z = –1  (1992)
49. The frequency of vibration f of a mass m suspended 
from a spring of spring constant k is given by a 
relation f = am
x
k
y
, where a is a dimensionless 
constant. The values of x and y are
(a)
 
x y ==
1
2
1
2
,
 
(b)
 
x y =- =-
1
2
1
2
,
(c) 
x y ==-
1
2
1
2
,
   (d) x y =- =
1
2
1
2
, (1990)
50. If x = at + bt
2
, where x is the distance travelled by 
the body in kilometers while t is the time in seconds, 
then the units of b is
(a) km/s (b) km s
(c) km/s
2
 (d) km s
2
  (1989)
ANSWER KEY
1. (a) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (b) 10. (d)
11. (d) 12. (a) 13. (b) 14. (b) 15. (d) 16. (c) 17. (c) 18. (b) 19. (d) 20. (a)
21. (c) 22. (b) 23. (a) 24. (c) 25. (b) 26. (b) 27. (a) 28. (c) 29. (b) 30. (d)
31. (c) 32. (a) 33. (d) 34. (c) 35. (a) 36. (a) 37. (d) 38. (d) 39. (a) 40. (c)
41. (d) 42. (c) 43. (b) 44. (c) 45. (b) 46. (d) 47. (b) 48. (c) 49. (d) 50. (c)
1. (a) : K
Qx
AT Tt
=
- ( )
,
12
 where Q is the amount of heat 
flow, x is the thickness of the slab, A is the area of cross-
section,  and t is the time taken.
K =
Jm
mKs
2
= =
--
WW
11
11
mK
mK
2. (c) : Damping force, F ? v or F = kv
where k is the constant of proportionality
?= = = =
-
-
-
-
k
F
v
N
ms
kgms
ms
kgs
1
2
1
1
3. (c) : Force between two charges
 
F
q
r
q
Fr
= ? = =
1
4
1
4
0
2
2
0
2
2
pe
e
p
C/N-m
2 2
4. (c) : Given : least count = 0.01 and number of 
circular scale divisions = 50.
\ Pitch = L.C × No. of circular scale division
  = 0.01 × 50 = 0.5 mm.
5. (c) : X = 
AB
CD
21 2
13 3
/
/
Maximum percentage error in X
dX
X
dA
A
dB
B
dC
C
dD
D
?
?
?
?
?
?
×= + + +
?
?
?
?
?
?
× 100 2
1
2
1
3
3 100
  = 21
1
2
2
1
3
33 4 ×+ ×+ ×+ × = 16%
6. (c) : If n
 
divisions of vernier scale coincides with  
(n – 1) divisions of main scale.
Therefore, n VSD = (n – 1) MSD
? 1 VSD = 
( ) n
n
-1
MSD
\ Least count = 1 MSD – 1 VSD= -
-
1
1
MSD MSD
( ) n
n
 
= - + 1 1
1
MSDMSD MSD
n
=
1
n
MSD
 
=× = =
?
?
?
?
?
?
11 1
1
1
2
nn
n
n
 cm MSD cm ?
7. (d) : Diameter of the ball
= MSR + CSR × (Least count) – Zero error
= 5 mm + 25 × 0.001 cm – (–0.004) cm
= 0.5 cm + 25 × 0.001 cm – (–0.004) cm = 0.529 cm.
8. (c) : As P
ab
cd
=
32
% error in P is 
? ? ?? ? P
P
a
a
b
b
c
c
d
d
×=
?
?
?
?
?
?
+
?
?
?
?
?
?
++
?
?
?
?
?
?
× 100 3 2 100
 = [3 × 1% + 2 × 2% + 3% + 4%] = 14%
9. (b) : From the relation, hut gt =+
1
2
2
hgt g
h
t
=? =
1
2
2
2
2
 (Q body initially at rest)
Taking natural logarithm on both sides, we get
 ln g = ln h – 2 ln t
Differentiating,
? ?? g
g
h
h
t
t
=- 2
Hints & Explanations
Read More
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Important questions

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

Physics Previous year Neet questions MTG NEET Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

pdf

,

Extra Questions

,

MCQs

,

Exam

,

Summary

,

video lectures

,

Semester Notes

,

past year papers

,

practice quizzes

,

Physics Previous year Neet questions MTG NEET Notes | EduRev

,

Physics Previous year Neet questions MTG NEET Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

Free

;