The document Practice Doc: SNAP 2019 For Analytical & Logical Reasoning CAT Notes | EduRev is a part of CAT category.

All you need of CAT at this link: CAT

**1. Choose the word that will complete the second pair in the same way as first pair Royal Bengal Tiger: India:: Snow Leopard:(a) Sri Lanka(b) Bangladesh(c) UAE(d) Afghanistan**

There may be two possible answers for this question. Royal Bengal Tiger resides in India, same way Snow Leopard which resides in cold areas is found in Afghanistan as well as in Pakistan.

(a) 216000

(b) 25920000

(c) 432000

(d) None of these

Ans.

Eggs laid by insect on 1st May, 2019 are 120 eggs.

Number of males = (50/100) x 120 = 60

Number of females = × = (50/100) x 120 = 60

Hence, total number of eggs hatched = 60 x 60 x 60 x 60 = 12960000

Which of the following shows M is grandson of P?

From the given options, option (b) only fits for the solution. Although, in this option also it is not confirmed whether M is grandson or granddaughter of P.

(a) 81815

(b) 11614

(c) 11715

(d) 101614

Ans.

The alphabets from A to I are coded as numerals 1 to 9. The same trend starts from J to R and from S to Z.

Hence, from the above codes,

(a) Monday

(b) Tuesday

(c) Saturday

(d) Thursday

Ans.

From 1st June, 2013 to 1st June, 1981 there are 32 years.

So, there are 32 odd days. The leap years between 1981 to 2013 are 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012

∴ Total = 8 years

Hence, the total number of odd days = (32 + 8) ÷ 7 = 40 ÷ 7 days = 5 odd days.

As 1st June, 2013 is Saturday. 1st June, 1981 will be 5 days behind Saturday that is Monday.

An unfolded dice is given above. Find the correct answer which can be formed by folding the unfolded dice.

(a)

(c)

(d)

The opposite faces of the dice will be

Hence, the dice formed will be**7. Fill in the missing block logically****(a) 58 ****(b) 48 ****(c) 56 ****(d) 72 ****Ans.** (c)**Solution:**

6^{3} – 4^{3} = 216 – 64 = 152

2^{3} – 1^{3} = 8 – 1 = 7

5^{3} – 3^{3} = 125 – 27 = 98

4^{3} – 2^{3} = 64 – 8 = 56**8. Anurag’s grandfather has an old cuckoo clock. It takes 5 s for the cuckoo clock to chime 5 cuckoos. How long will it take to chime 10 cuckoos? (a) 10 s (b) 11 s (c) 10: 25 s (d) 11: 25 s Ans. **(d)

It takes 5 s for the cuckoo clock to chime 5 cuckoos. i.e. 1st cuckoo clock chimes at t = 0 s

5th cuckoo clock chimes at t = 5 s

Time interval = 5/4 s = 1.25 s

For the 9th chime = × = 9 x 1.25 = 11.25 seconds

Hence, the time taken to chime 10 cuckoos is 11: 25 s.

The house build at South pole has all its sides facing North. And the house build at North pole has all its sides facing South.

At 9:00 am the ratio of shouting of Ram and Shyam is 1: 1, hence the responding of Rohit and Shiv is at a ratio of 1: 1. Similarly, At 9: 15 am the ratio is 1: 2.

At 9: 30 am the ratio is 1: 3.

Hence, 1/3 = 2/x ⇒ x = 6

II. According to a report by UNFPA, this population will be able to contribute effectively, if good health facilities, education and proper infrastructure are provided to the whole population.

(b) Only I follows

(c) Only II follows

(d) Both I and II follow

Ans.

Only II logically follows, as if good health facilities, education and proper infrastructure are provided to the whole population, the population will be of working people for the next coming years.

Normal clock - in 24 h = 1440 min

Defective clock - in 24 h = 1450 min

From today’s 6 am to the following day 11:00 am. So, it will be 29 hours.

For the defective clock the minutes will be 29 60 1740 × = min Now, following the ratio pattern,

Normal clock – 1440 ?

Defective clock – 1450 1740

29 x 50 29 x 60

Ratio = 5 : 6

Making the equation:

5/6 = 1440/x

x = 1728 mins

1728 min = 28 h 48 min which will be 10:48 am.

(a) 90 min

(b) 60 min

(c) 58 min

(d) 100 min

Ans.

Let the time at which pill is taken be ‘t’. So, first pill taken at t1 = 0 min, 2nd pill taken at t2 = 30 min and 3rd pill taken at t3 = 60 min Hence, after 60 min Saddam will get rid of his pain.

(a) 60

(b) 360

(c) 600

(d) 6

Ans.

M1T1/W1 = M2T2/W2

where, M = Number of men

T = Time taken for doing the work,

W = Work done

M1 = 6 M2 = k

T1 = 6 min T2 = 60 min

W1 = 6 mobiles W2 = 60 mobiles

∴ (6 x 6)/6 = (k x 60)/60

k = 6 staff members

Hence, 6 staff members in total are required to pack 60 mobiles in 60 min.

Ornithologist: Bird:: Herpetologist:

(a) Snakes

(b) Reptiles

(c) Mammals

As ornithologist studies birds, similarly herpetologist studies reptiles.

(a) 12 Sweets

(b) 20 Sweets

(c) 24 Sweets

(d) 8 Sweets

Ans.

The total Sweets consumed in the 5 days from Monday to Friday = 100

Let Sweets consumed on Monday = a

There is an increase of 6 Sweets in consumption from the previous day.

Therefore,

a + (a + 6) + (a + 12) + (a + 12) + (a + 18) + (a + 24) = 100

5a + 60 = 100

Sweets consumed on Monday is 8.

Sweets consumed on Wednesday = 8 + 12 = 20 Sweets

157,

(a) 35

(b) 150

(d) 40

Ans.

There is a pattern which is as follows:

0 + 1 = 1

1 x 2 = 2

2 + 3 = 5

5 x 4 = 20

20 + 5 = 25

25 x 6 = 150

Hence, option (b) is the answer.

(a)

**(b)(c)(d)Ans. **(a)

Clearly, option figure (a) completes the original figure which looks like the figure as shown below.

The intersection points in the figure are taken as the answer

(a) Uncle

(b) Son

(c) Rajnath himself

(d) Cousin

Ans.

Rajnath’s father’s son will be either Rajnath himself or his brother. So, the man will be either Rajnath’s son or his nephew. From the given options, the man will be Rajnath’s son.

(a) 2

(b) 5

(c) 1

The letter ‘A’ appears first time in the word ‘thousand’. So, the answer will be (zero) ‘0’ which is not given in the options. So, option (d) will be the answer.

(a) 115200

(b) 105000

(c) 9800

The population 2 yr ago = 125000

Decrease in population = 4% per annum

The present population of the town

(96/100) x (96/100) x 125000 = 115200

People migrated from the town in past 2 years = 125000 – 115200 = 9800

Five movies – Do Bigha Jameen, Sholay, 3 idiots, Chak De, Aanand screening on Monday to Friday in any order. Movie screened on Friday remains till Sunday. Screening of Do Bigha Jameen and Chak De should not be on first and last day. Chak De should be followed by Aanand. Sholay is screened immediately after Do Bigha Jameen. There is only one movie screened between Sholay and 3 idiots.

(a) Aanand

(b) Chak De

(c) 3 Idiots

(d) Do Bigha Jameen

Ans:

There is a chart of movies with their respective days:

Mon - 3 idiots

Tue - Do Bigha Jameen

Wed - Sholay

Thurs - Chak De

Fri - Aanand

The movie Aanand was screened on Friday.

(b) Friday

(c) Wednesday

(d) None of these

Ans.

There is a chart of movies with their respective days:

Mon - 3 idiots

Tue - Do Bigha Jameen

Wed - Sholay

Thurs - Chak De

Fri - Aanand

The movie Sholay was screened on Wednesday.

(a) Friday

(c) Tuesday

(d) Monday

There is a chart of movies with their respective days:

Mon - 3 idiots

Tue - Do Bigha Jameen

Wed - Sholay

Thurs - Chak De

Fri - Aanand

The movie 3 idiots was screened on Monday.

From 1, 2, 3, 4 …………… 19, 20

it is not possible i.e N! is not greater than 10N

For 25! > 1025 It is possible.

Hence, Suresh was correct.

Eight boxes namely H to O are placed in a rack one above the other. The lowermost rack is numbered as 1 and above is 2 and so on. Each of the boxes is having different colors among Blue, Green, Yellow, Red, White, Orange, Indigo and Brown. Each of the boxes is having different serial numbers among 19, 23, 17, 31, 34, 37, 27 and 21. All the above information is not necessarily in the same order.

There are three boxes placed between the box which having serial number as 27 and the Indigo colored box. Box J’s serial number is not 27. The Indigo colored box is placed adjacent to blue colored box. Box I’s serial number is 37 and is not placed at the topmost rack. Box M is yellow colored and placed adjacent to the Red colored box. Box H is placed in the even numbered rack above fourth and it is placed adjacent to box which has serial number as 31. Not more than five boxes are placed above the Red colored box. Box J is placed in the seventh rack and Box H is placed adjacent to Box J. Two boxes are placed between the boxes having the serial number 21 and 34. Box J is White colored. Maximum numbers of boxes are placed between the Brown colored box and Orange colored box. Box H is not Brown colored. Box L is Green colored and it is placed adjacent to the Orange colored box. Box N’s serial number is 21 and placed in the lowermost rack. The box which has serial number as 23 is placed three boxes above the Yellow colored box.

Box O’s serial number is 19. The box which has serial number as 17 is placed above the box which has serial number as 34.

(a) 23

(b) 33

(c) 17

(d) 27

There is a table which includes every information given in the set, which is as follows:

The serial number of Box H is 17.

Solution:

There is a table which includes every information given in the set, which is as follows:

Box K - Blue - 31 - 5th rack is the correct combination.

(a) 21

(b) 23

(c) 37

(d) 27

There is a table which includes every information given in the set, which is as follows:

As, Box O → −2 Serial number 17 and Box H → −2 Serial number 34 Similarly, Box M → −2 Serial number 27; Box M is related to serial number 27.

There is a table which includes every information given in the set, which is as follows:

None of the given option is true. Hence, the correct answer is option (d).

There is a table which includes every information given in the set, which is as follows:

Following the common explanations, Box K is placed in 5th rack and Box J (serial number 23) is placed in 7th rack i.e. odd number combination. Hence, option (b) does not belong to the group.

Some towns being district is a possibility.

Statements

II. No districts is states. Some states are towns. No town is village.

III. All districts are states. Some states are towns. No town is village.

IV. No districts is states. Some states are towns. No town is village.

V. All districts are states. Some states are village. Some town are village.

(b) Both Statements II and III

(c) Only Statement VI

(d) Both Statements III and V

Ans.

Hence, both Statements III and V follow.

No car is a bike.

All bikes being vans is a possibility.

(c) Only Statement III

(d) Both Statements III and IV

Hence, only Statement V follows.**34. In a coded language LAUGH is written as 62 7 107 37 42, then SMILE will be written as (Note Do not include spaces in your answer.) (a) 97 67 47 62 27 (b) 67 42 47 62 27 (c) 97 65 45 62 28 (d) 97 67 47 61 27**

LAUGH is written as 62 7 107 37 42 In the alphabetical series order.

L = 12 A = 1 U = 21 G = 7 H = 8

The pattern in this question is:

(n x 5) + 2

62 = 12 x 5 + 2

7 = 1 x 5 + 2

107 = 21 x 5 + 2

37 = 7 x 5 + 2

42 = 8 x 5 + 2

Similarly, S M I L E

S =19 M = 13 I = 9 L = 12 E = 5

19 x 5 + 2 = 97

13 x 5 + 2 = 67

9 x 5 + 2 = 47

12 x 5 + 2 = 62

5 x 5 + 2 = 27

Hence, the code for SMILE will be 97 67 47 62 27

(b) 52

(c) 15

(d) 12

Sol.

16 ÷ 64 – 4 x 4 + 3 = ?

16 + 64 ÷ 4 – 4 × 3 = ?

16 + 16 − 4 × 3 = ?

32 − 12 = ?

? = 20

(a) If only Argument I is strong

(b) If only Argument II is strong

(c) If both I and II are strong

(d) If either I or II is strong

Ans.

It is very clear that encouragement of the young entrepreneur will open up the fields for setting up of new industries. Therefore, it will help in industrial development. Consequently, more job opportunities will be created. Thus, both the arguments are strong.

Offer running on EduRev: __Apply code STAYHOME200__ to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!