Question for Practice Questions Level 2: Percentage - 1
Try yourself:If p, q, r and s are four numbers such that q is 20% more than p, r is 25% less than q, s is 40% more than r, and s is k% higher than p, then what is the value of k?
Explanation
Let p = 100
q = 100 + 20% of 100 = 120
r = 120 - 25% of 120 = 120 - 30 = 90
s = 90 + 40% of 90 = 90 + 36 = 126
s - p = 126 - 100 = 26
So, s is 26 higher than p.
Required percentage = (26/100) × 100% = 26%
Question for Practice Questions Level 2: Percentage - 1
Try yourself:There is an increase of 30% in the production of milk chocolates in Amul Dairy in one month. If the present production is 9100 milk chocolates per month, what was the figure one month ago?
Explanation
Increased amount = 9100
Let N be number of chocolates 1 month ago.
9100 = 1.3N
N = 7000 milk chocolates
Question for Practice Questions Level 2: Percentage - 1
Try yourself:A and B are two numbers such that, B – A = P (where P ≠ 0) and B = P% more than A. Find B.
Explanation
B - A = P (given)
B = P + A
AP = 100 P
A = 100
Question for Practice Questions Level 2: Percentage - 1
Try yourself:The rate of inflation is 2000%. If the price of an object is Rs. 3 today, what will be its price after 2 years?
Explanation
Price of the object after 1 year = 3 + 2000% of 3 = Rs. 63
Price of the object after 2 years = 63 + 2000% of 63 = 21 × 63 = Rs. 1323
Question for Practice Questions Level 2: Percentage - 1
Try yourself:A student who gets 20% marks in an exam fails by 10 marks, but another student who gets 58% marks in the exam gets 28 marks more than the passing marks. Find the maximum marks.
Explanation
Let the maximum marks be x.
According to the given condition,
0.58x - 0.2x = 38
0.38x = 38
x = 100
Question for Practice Questions Level 2: Percentage - 1
Try yourself:Due to inflation, the price of an item is increased by 25%, but at the end of the year, it decreased by 20% and became the same. What was the original price?
Explanation
Let x be the price of the item.
After increasing 25%, it becomes 1.25x.
After decreasing 20%, it becomes x. (1.25x × 0.8 = x)
So, for every value of x, it is true.
Question for Practice Questions Level 2: Percentage - 1
Try yourself:In a fraction X, if thrice the denominator is decreased by 30% and twice the numerator is increased by 10%, then the resultant fraction is 22% of 26/21. Find the fraction X.
Explanation
Let the fraction X be x/y.
Hence, option (2) is the correct answer.
Question for Practice Questions Level 2: Percentage - 1
Try yourself:Mr. Raj was throwing a party to his friends and he required 37 kg of sweets for that. Assuming 19% wastage and knowing that the sweets were available in 2 kg packets only, what would be the approximate cost of the sweets purchased if one packet cost Rs. 150?
Explanation
He had to buy X kg such that 81% of X = 37 kg.
⇒ He had to buy 46 kg (multiple of 2 kg), i.e. 23 packets of sweets.
⇒ Total cost = Rs. 150 × 23 = Rs. 3450
Question for Practice Questions Level 2: Percentage - 1
Try yourself:A man sells an article at a gain of 10%. If he had bought it at 10% less and sold it for Rs. 132 less, he would have still gained 10%. The cost price of the article is
Explanation
SP = 1.1 CP
New cost price = 0.9 CP
New selling price = SP - 132
According to the given condition,
0.2 CP - 132 = 0.09 CP
0.11 CP = 132
CP = Rs. 1200
Question for Practice Questions Level 2: Percentage - 1
Try yourself:In an examination, A gets 40% of the total marks and B gets 80% of that of A. C gets 60% of A's and B's marks taken together. D gets 45% of A's and C's marks taken together. If the required passing marks are 36%, how many of these four students passed the examination?
Explanation
Let the maximum marks be 100.
Marks of A = 40% of 100 = 40
Marks of B = 80% of 40 = 32
Marks of C = 60% of (40 + 32) = 43.2
Marks of D = 45% of (40 + 43.2) = 37.44
Marks required for passing the examination = 36 out of 100
All, except B, passed the examination.