JEE  >  Chemistry for JEE  >  Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry

Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE

Document Description: Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry for JEE 2022 is part of Chemistry for JEE preparation. The notes and questions for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry have been prepared according to the JEE exam syllabus. Information about Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry covers topics like and Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Example, for JEE 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry.

Introduction of Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry in English is available as part of our Chemistry for JEE for JEE & Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry in Hindi for Chemistry for JEE course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for JEE Exam by signing up for free. JEE: Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Basic Concepts of Chemistry

1. The value of Avogadro constant is
(a) 6.022 x 1022 atoms
(b) 6.022 x 1023 atoms
(c) 6.022 x 1023 mol–1
(d) 6.022 x 1022 mol–1
Ans: 
c
Solution: Avogadro constant is 6.022 x 1023 mol–1.


2. The number of significant digits in the number 126000 is
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Ans:
a
Solution: There are 3 digits. The last three zeros are not significant.

3. The relative atomic mass of sodium is 23. Which of the following statements is not correct about sodium?
(a) Atomic mass of sodium is 23 u.
(b) Atomic mass of sodium is 3.82 x 10-26 kg.
(c) Molar mass of sodium is 23 g mol-1.
(d) The number of atoms in 24 kg of sodium is 6.022 x 1023.
Ans:
d
Solution: The number of atoms in 23 g of Na will be equal to 6.022 x 1023

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:Law of conservation of masses was firstly established by
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:The atomic mass unit is equal to
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:Which of the following expressions is dimensionally correct?
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:Which of the concentration units is temperature dependent?
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:One femtometer stands for
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:The unit of ‘amount of substance’ is
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:Which one of the following is the correct conversion expression of 1 J?
View Solution


4. The radius of a hydrogen atom is 5.29 X 10-11 m and that of a proton is 1.5 x10-15 m. The ratio of the radius of atom to the radius of proton in the scientific notation will be
(a) 3.526 x 104
(b) 35.266 x 103
(c) 3.5 x 104
(d) 3.526 6667 x103
Ans:
c
Solution:Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE


5. Mass percent of Na in Na2CO3 is
(a) 21.52%
(b) 31.20%
(c) 38.20%
(d) 43.40%
Ans: 
d
Solution: Mass percent of NaPractice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE


6. Select the quantity of NO2 with highest mass:
(a) 100 amu
(b) 1.0 x 10–3 g
(c) 7.0 x 1022 molecules
(d) 8.0 x 10–1 mol
Ans: d
Solution: 100 amu = (100)
Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE
= 1.66 x 10–22 g
Mass of 7.0 x 1022 molecules =Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE
Mass of 8.0 x 10–1 mol = 0.8 x 46 g = 36.8 g

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:The volume of concentrated sulphuric acid (98 mass % H2SO4, density 1.84 g cm–3) required to prepare 5 dm3 of 0.5 mol dm–3 solution of sulphuric acid is
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:Iron has a density of 7.86 g cm–3 and an atomic mass of 55.85 amu. The volume occupied by 1 mol of Fe is
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:The combustion of 4.24 mg of an organic compound produces 8.45 mg of CO2 and 3.46 mg of water. The mass percentages of C and H in the compound, respectively, are
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:The simplest formula of the compound containing 32.5% K, 0.839% H, 26.7% S and 39.9% O by mass is
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:If in a reaction HNO3 is reduced to NO, the mass of HNO3 absorbing one mole of electrons would be
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:The SI unit of magnetic flux density is
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:Boron occurs in two varieties, namely, 10B (atomic mass: 10.01 amu) 11B (atomic mass: 11.01 amu). The atomic mass of the naturally occurring element is reported as 10.82 amu. The percent of 10B in this naturally occurring boron is
View Solution


7. The volume of 0.25 M NaOH to be added to 250 mL of 0.15 M NaOH so that the resultant solution is 0.2 M would be
(a) 250 mL
(b) 350 mL
(c) 450 mL
(d) 550 mL
Ans: a
Solution: Let V be the volume of 0.25 M NaOH solution. Total amount of NaOH after mixing the two solutions is n = V (0.25 mol L–1) + (0.25 L) (0.15 mol L–1)
Total volume of the solution = V + 0.25 L
Molarity of the resultant solution
Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE
Equating this to 0.2 M, we get
Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE
Solving for V, we get V = 0.25 L = 250 mL


8. The mass of H2O2 that is completely oxidised by 30.2 g of KMnO4 (molar mass = 158 g mol–1) in acidic medium is
(a) 12 g
(b) 15 g
(c) 17 g
(d) 1 g
Ans:
c
Solution: The reaction is 2KMnO4 + 5H2O2 + 6H+ → 2Mn2+ + 5O2 + 8H2O + 2K+
2 x 151 g of KMnO4 reacts completely with 5 x 34 g of H2O2
30.2 g of KMnO4 reacts completely with Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:The sulphur in 1.0 g sample of steel is burned to sulphur dioxide and absorbed in 50.0 mL of 0.1 M sodium hydroxide solution. The excess sodium hydroxide requires 24.0 mL of 0.15 M hydrochloric acid solution for neutralization. The percentage of sulphur in the sample is
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:A 0.50 g sample containing only anhydrous FeCl3 (molar mass: 162.5 g mol-1) and AlCl3 (molar mass: 133.5 g mol-1) yielded 1.435 g of AgCl (molar mass: 143.5 g mol-1). The mass of FeCl3 in the sample is
View Solution

Question for Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry
Try yourself:The volume of water needs to be added to 10.0 mL of nitric acid (density: 1.40 g ml-1) containing 70 mass percent of acid to prepare 1.0 M solution would be
View Solution

The document Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE is a part of the JEE Course Chemistry for JEE.
All you need of JEE at this link: JEE

Related Searches

ppt

,

study material

,

Free

,

Exam

,

Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE

,

Sample Paper

,

Important questions

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE

,

past year papers

,

pdf

,

Semester Notes

,

MCQs

,

Practice Questions: Some Basic Concepts of Chemistry Notes | Study Chemistry for JEE - JEE

,

Summary

,

video lectures

,

practice quizzes

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

;