1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? 
Question 1: Find the number whose:
(a) 15% is 24
(b) 36% is 117
(a) We have, 15% of the required number = 24
Thus, the required number
Hence, 160 is the required number whose 15% is 24.
(b) We have 36% of the required number = 117
Thus, the required number
Hence, 325 is the required number whose 36% is 117.
Question 2: What per cent of 80 is 60?
60 out of 80 is equivalent to the fraction 60 / 80.
Hence, 75% of 80 is 60.
Question 3: Find:
(a) 20% of 80
(b) 32% of 75
(c) 45% of 80 days
a) 20% of 80
Hence, 20% of 80 = 16.
(b) 32% of 75
Hence, 32% of 75 = 24
(c) 45% of 80 days
Hence, 45% of 80 days = 36 days.
Question 4: Express each of the following as a per cent:
(a) 0.14
(b) 0.35
(c) 0.75
(a) 0.14 = (0.14 × 100)% = 14%.
(b) 0.35 = (0.35 × 100)% = 35%.
(c) 0.75 = (0.75 × 100)% = 75%.
Question 5: Express each of the following as a per cent:
(a) 11 / 20
(b) 14 / 25
(c) 27 / 50
(a)
(b)
(c)
Question 6: Express each of the following per cents as a decimal.
(a) 11%
(b) 72%
(c) 85%
(a) 11% = 11 / 100 = 0.11.
(b) 72% = 72 / 100 = 0.72.
(c) 85% = 85 / 100 = 0.85.Remember: By a certain per cent we mean that many hundredths.
Question 7: Express each of the following per cents as a fraction:
(a) 15%
(b) 64%
(c) 95%
(a) 15% = 15 / 100 = 3 / 20%.
(b) 64% = 64 / 100 = 16 / 25%.
(c) 95% = 95 / 100 = 19 / 20%.
Question 8: Praveen scored 432 marks out of 600. What percentage of marks did he score?
432 out of 600 is equivalent to the fraction 432/600.
Hence, the required percentage = 432/600 x 100% = 72%
Hence, Praveen scored 72% marks.
Question 9: Mr Bhardwaj earns ₹ 75,200 per month. He pays 10% as income tax. How much does he pay as income tax?
Mr Bhardwaj's monthly earnings = ₹ 75,200
Amount paid as income tax = 10% of ₹ 75,200
= ₹ 75,200 x 10/100 = ₹ 75,200 x 10/100 = ₹7,520
Question 10: In a school there are 725 students. Out of these, 32% are girls. How many girls are there? Also find the number of boys in the school.
Total number of students in the school = 725
Number of girls = 32% of 725 = 725 x 32/100 = 725 x 32/100 = 29 x 8 = 232.
Thus, number of boys in the school = 725  232 = 493.
12 videos55 docs35 tests

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF

Use Coupon Code 
12 videos55 docs35 tests
