Practice Test (Part -3), General Science UPSC Notes | EduRev

General Science for UPSC (Civil Services) Prelims

UPSC : Practice Test (Part -3), General Science UPSC Notes | EduRev

The document Practice Test (Part -3), General Science UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course General Science for UPSC (Civil Services) Prelims.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Question 1. In calves that consume large quantities of milk, the curdling of milk takes place due to ________ 

Answer: The action of rennin

Question 2. Which is most important for the growth of children up to the age of 14? 

Answer: Protein

Question 3. Roughage, a necessary constituent of diet, consists largely of indigestible ________ 

Answer: Carbohydrates such as cellulose and lignin

Question 4. What should be given to an athlete for instant energy? 

Answer: Carbohydrates

Question 5. People who live at high altitudes have rosy cheeks because ________ 

Answer: Red cell concentration becomes considerably above the average in response to lowered oxygen pressure

Question 6. The route of circulation in the human heart is ________ 

Answer: Right auricle-right ventricle-pulmonary artery-lungs-pulmonary veins-left auricle-left ventricles-aorta

Question 7. One of the organs that excretes water, fat and various catabolic wastes is the ________ 

Answer: Skin

Question 8. The numerous minute pores in the epidermis of a leaf are called ________ 

Answer: Stomata

Question 9. In some plants, water oozes through certain pores that remain permanently open. This phenomenon is called ________ 

Answer: Guttation

Question 10. From which part of the plant is turmeric, a commonly used colorant and antiseptic, obtained? 

Answer: Stem 

Question 11. A person will have brown eyes, blue eyes or black eyes depending upon the particular pigments present in the ________ 

Answer:  Iris

Question 12. It is not advisable to sleep under a tree at night because of the ________ 

Answer: Release of carbon dioxide

Question 13. In case of cardiac arrest, what should be the most primary step? 

Answer: Cardiac massage

Question 14. The volume of urine produced in an adult human every 24 hours is ________ 

Answer: 1.5 liter

Question 15. The rate at which the heart beats per minute in an adult average ________ 

Answer: 72

Question 16. Once blood clots at a wound, harmful bacteria are prevented from entering by ________ 

Answer: Scab formation

Question 17. Venous blood is carried to the lungs for oxygenation by the ________ 

Answer: Pulmonary arteries

Question 18. The fundamental role of root hairs in plant is ________ 

Answer: To absorb water and mineral salts from the soil

Question 19. Water and minerals salts are translocated in plants in the ________ 

Answer: Xylem

Question 20. Taxonomy is a science dealing with the ________ 

Answer: Identification, nomenclature and classification of all living organisms.

Question 21. The widely used antibiotic, penicillin, is produced by _ 

Answer: A fungus

Question 22. Lichen is considered to be a symbolic association of two living organisms. Which organism are involved in it? ________

Answer: Algae and fungi

Question 23. Why does a piece of bread when chewed taste sweet? 

Answer: Saliva’s actioncon -verts starch into maltose

Question 24. Plants absorb nitrates from soil and convert them into _______ 

Answer: Free nitrogen

Question 25. Plants have ________ while animals lack it. 

Answer: Cellulose

Question 26. Animal cells have.....while plant cells lack it 

Answer: Centriole

Question 27. Xerophytes are the plants which grow ________ 

Answer: In soils with scant water (deserts)

Question 28. ________ is sanguivorous (Blood sucking). 

Answer: Leech

Question 29. The growth of plants is measured by ________ 

Answer: Auxanometer

Question 30. The blood-pressure in normal human being is ________ 

Answer: 80/100 

Question 31. ‘Dead hearts’ are produced in ________ 

Answer: Sugarcane

Question 32. Ontogeny recapitulates phylogeny is the theory of ___ 

Answer: Recapitulation

Question 33. Winter dormancy is ________ 

Answer: Hibernation

Question 34. Bronchitis is a disease of ________ 

Answer: Respiratory tract

Question 35. What is meant by ‘Organ Culture’? 

Answer: Maintenance alive of a whole organ, after removal from the organism by partial immersion in a nutrient fluid

Question 36. BCG is used to prevent ________ 

Answer: Tuberculosis

Question 37. The molecules responsible for storing the genetic code are ________ 

Answer: DNA

Question 38. Test-tube baby means ________ 

Answer: Ovum fertilized in test tubes and developed in uterus

Question 39. What is the basic characteristic of antigens? 

Answer: They are capable of stimulating the formation of anti-bodies.

Question 40. When White-flowered F1 plants were crossed to pure red-flowered plants, the progeny had all ________ 

Answer: Red flowered plant

Question 41. In an adult human being, the number of vertebrae is _ 

Answer: 26

Question 42. Alimentary canal is usually longer in ________ 

Answer: Herbivores

Question 43. Seed dormancy is due to ________ 

Answer: Abscisic acid

Question 44. A bat is ________ 

Answer: A mammal

Question 45. Human blood has the highest percentage of ________ 

Answer: Neutrophils

Question 46. Most abundant tissues of our body are ________ 

Answer: Muscular

Question 47. Normal adult human male has ________ 

Answer: 14 gm of hemoglobin per 100 gm of blood

Question 48. The outer layer of the skin is called ________ 

Answer: Epidermis

Question 49. Blood does not clot in the absence of Vitamin K because it is ________ 

Answer: An essential for synthesis of prothrombin

Question 50. Sleeping on left side is useful because ________

Answer: It gives maximum relaxation to the muscles of the right side and keeps the liver warm, relaxed and improves bile secretion

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Extra Questions

,

Free

,

Practice Test (Part -3)

,

practice quizzes

,

General Science UPSC Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

video lectures

,

Viva Questions

,

study material

,

General Science UPSC Notes | EduRev

,

past year papers

,

General Science UPSC Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

Practice Test (Part -3)

,

ppt

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Practice Test (Part -3)

,

Sample Paper

,

Summary

,

MCQs

,

Important questions

;