Practice Test - Carboxylic Acids & Compounds containing nitrogen Notes | EduRev

: Practice Test - Carboxylic Acids & Compounds containing nitrogen Notes | EduRev

 Page 1


                                   [1] 
 
 
 
Test -7 Set-B Medical         
(Carboxylic Acids & Compounds containing nitrogen) 
1. In presence of acid, hydrolysis of methyl cyanide 
gives  
(a) Acetic acid  (b) Methylamine  
(c) Methyl alcohol   (d) Formic acid  
2. Which of the following is correct order of acidity  
(a) HCOOH > CH
3
COOH > ClCH
2
COOH >      
C
2
H
5
COOH 
(b) ClCH
2
COOH > HCOOH > CH
3
COOH >       
C
2
H
5
COOH 
(c) CH
3
COOH > HCOOH > ClCH
2
COOH >       
C
2
H
5
COOH 
(d) C
2
H
5
COOH > CH
3
COOH > HCOOH >       
ClCH
2
COOH 
3. Heating mixture of sodium benzoate and soda 
lime gives  
 (a) Benzene  (b) Methane  
 (c) Sodium phenoxide  (d) Calcium benzoate  
4. Amides may be converted into amines by a 
reaction named  
 (a) Perkin   (b) Claisen  
 (c) Hofmann  (d) Kekule  
5. Acetamide is treated separately with the 
following reagents. Which one of these would 
give methylamine ?   
 (a) PCl 5
   (b)  NaOH + Br
2
 
 (c) Sodalime   (d) Hot conc. H
2
SO
4
 
6. The compound that is most reactive towards 
electrophilic nitration is    
 (a) toluene          (b)  benzene  
 (c) benzoic acid         (d)  nitrobenzene 
7. Which one of the following order of acid strength 
is correct  
 (a) RCOOH > HOH > ROH > HC = CH  
 (b) RCOOH > HOH > HC = CH > ROH  
 (c) RCOOH > HC = CH > HOH > ROH  
 (d) RCOOH > ROH > HOH > HC = CH  
8. Which one of the following compounds 
undergoes decarboxylation upon heating  
 
 
 (a)   
 
 
  
 (b) 
 
 
  
 (c) 
 
 
 (d) 
9. What is the product of heating  
 
 COOH 
COOH HO 
HO 
 
 COOH 
COOH 
O 
 
(a) 
 
(b) 
 
COOH O 
 
  
 
 
O 
 
 
 
(c) 
  
 
(d) all of these  
10. What is Z in the following sequence of reactions?  
 Phenol Z Y X
4 KMnO
Alkaline
3
AlCl . Anhyd
Cl
3
CH
dust
Zn
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 
(a)  Benzene  (b)  Toluene 
(c)  Benzaldehyde  (d)  Benzoic acid  
11. C
6
H
5
C = N  and C
6
H
5
NC exhibit which type of 
isomerism  
(a) Position  (b) Functional  
(c) Chain  (d) Geometrical 
12. In Lab. Aliphatic amines are generally prepared 
by  
(a)  Schmidt reaction  
(b)  Curtius reaction  
(c)  Hofmann bromamide reaction  
(d)  all   
13. Identify ‘Z’ in the following series  
Z Y X I H C
excess
KCN
2
Br
KOH
Alcoholic
5 2
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 
(a) CH
3
CH
2
CN (b) CN – CH
2
CH
2
–CN  
(c) Br–CH
2
–CH
2
CN (d) Br– CH = CHCN  
14. R–
O
| |
C –NH
2
 + NaOBr ? ? ? RNH
2
 + CO
2
 + NaBr 
The reaction is known as  
(a)  Curtius reaction   
(b)  Schmidt reaction  
(c)  Hofmann bromamide reaction  
(d)  Mendius reaction   
15. Acetaldoxime reacts with P 2
O
5
 to give  
(a) Methyl cyanide  (b) Methyl cyanate  
(c) Ethyl cyanide  (d) None of these  
16. Which will not give pure C
2
H
5
NH
2
? 
(a)  CH
3
CN +H
2
  
(b)  Gabriel phthalimide reaction of C
2
H
5
Br 
(c)  C
2
H
5
Cl+ NH
3
 
(d)  CH
3
–
O
| |
C –NH
2
 + LiAlH
4 
17. Ethylamine on reaction with CS
2
 followed by 
treatment with HgCl
2
 gives 
(a) Ethyl isocyanate  
O 
O 
OH 
O 
O 
OH 
O 
O 
OH 
O O 
OH 
Page 2


                                   [1] 
 
 
 
Test -7 Set-B Medical         
(Carboxylic Acids & Compounds containing nitrogen) 
1. In presence of acid, hydrolysis of methyl cyanide 
gives  
(a) Acetic acid  (b) Methylamine  
(c) Methyl alcohol   (d) Formic acid  
2. Which of the following is correct order of acidity  
(a) HCOOH > CH
3
COOH > ClCH
2
COOH >      
C
2
H
5
COOH 
(b) ClCH
2
COOH > HCOOH > CH
3
COOH >       
C
2
H
5
COOH 
(c) CH
3
COOH > HCOOH > ClCH
2
COOH >       
C
2
H
5
COOH 
(d) C
2
H
5
COOH > CH
3
COOH > HCOOH >       
ClCH
2
COOH 
3. Heating mixture of sodium benzoate and soda 
lime gives  
 (a) Benzene  (b) Methane  
 (c) Sodium phenoxide  (d) Calcium benzoate  
4. Amides may be converted into amines by a 
reaction named  
 (a) Perkin   (b) Claisen  
 (c) Hofmann  (d) Kekule  
5. Acetamide is treated separately with the 
following reagents. Which one of these would 
give methylamine ?   
 (a) PCl 5
   (b)  NaOH + Br
2
 
 (c) Sodalime   (d) Hot conc. H
2
SO
4
 
6. The compound that is most reactive towards 
electrophilic nitration is    
 (a) toluene          (b)  benzene  
 (c) benzoic acid         (d)  nitrobenzene 
7. Which one of the following order of acid strength 
is correct  
 (a) RCOOH > HOH > ROH > HC = CH  
 (b) RCOOH > HOH > HC = CH > ROH  
 (c) RCOOH > HC = CH > HOH > ROH  
 (d) RCOOH > ROH > HOH > HC = CH  
8. Which one of the following compounds 
undergoes decarboxylation upon heating  
 
 
 (a)   
 
 
  
 (b) 
 
 
  
 (c) 
 
 
 (d) 
9. What is the product of heating  
 
 COOH 
COOH HO 
HO 
 
 COOH 
COOH 
O 
 
(a) 
 
(b) 
 
COOH O 
 
  
 
 
O 
 
 
 
(c) 
  
 
(d) all of these  
10. What is Z in the following sequence of reactions?  
 Phenol Z Y X
4 KMnO
Alkaline
3
AlCl . Anhyd
Cl
3
CH
dust
Zn
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 
(a)  Benzene  (b)  Toluene 
(c)  Benzaldehyde  (d)  Benzoic acid  
11. C
6
H
5
C = N  and C
6
H
5
NC exhibit which type of 
isomerism  
(a) Position  (b) Functional  
(c) Chain  (d) Geometrical 
12. In Lab. Aliphatic amines are generally prepared 
by  
(a)  Schmidt reaction  
(b)  Curtius reaction  
(c)  Hofmann bromamide reaction  
(d)  all   
13. Identify ‘Z’ in the following series  
Z Y X I H C
excess
KCN
2
Br
KOH
Alcoholic
5 2
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 
(a) CH
3
CH
2
CN (b) CN – CH
2
CH
2
–CN  
(c) Br–CH
2
–CH
2
CN (d) Br– CH = CHCN  
14. R–
O
| |
C –NH
2
 + NaOBr ? ? ? RNH
2
 + CO
2
 + NaBr 
The reaction is known as  
(a)  Curtius reaction   
(b)  Schmidt reaction  
(c)  Hofmann bromamide reaction  
(d)  Mendius reaction   
15. Acetaldoxime reacts with P 2
O
5
 to give  
(a) Methyl cyanide  (b) Methyl cyanate  
(c) Ethyl cyanide  (d) None of these  
16. Which will not give pure C
2
H
5
NH
2
? 
(a)  CH
3
CN +H
2
  
(b)  Gabriel phthalimide reaction of C
2
H
5
Br 
(c)  C
2
H
5
Cl+ NH
3
 
(d)  CH
3
–
O
| |
C –NH
2
 + LiAlH
4 
17. Ethylamine on reaction with CS
2
 followed by 
treatment with HgCl
2
 gives 
(a) Ethyl isocyanate  
O 
O 
OH 
O 
O 
OH 
O 
O 
OH 
O O 
OH 
                                   [2] 
 
 
 
(b) Ethyl isothiocyanate 
(c) Dithioethylcarbamic acid  
(d) N, N – Diethylthiourea 
18. Tautomerism will be exhibited by  
(a) (CH
3
)
3
CNO (b) (CH
3
)
2
NH 
(c) R
3
CNO
2
 (d) RCH
2
NO
2
  
19. Identify the compound ‘X’ in the following 
reactions 
CH
3
NO
2
Excess
NaOH / Cl
2
? ? ? ? ? ? ? ? X ? ? ? ? ?
3
HNO
 CHCl
3
 
(a) ClCH
2
NO
2
 (b) Cl
2
CHNO
2
 
(c) Cl
3
CNO
2 
(d) CH
3
Cl 
20. Tertiary nitro compounds do not tautomerise 
because 
(a) there is no double bond  
(b) there is no a–hydrogen  
(c) oxygen is more electronegative than hydrogen 
(d) all the above  
21. Ethyl isocyanide on hydrolysis in acidic medium 
generates  
(a) propanoic acid and ammonium salt  
(b) ethanoic acid and ammonium salt  
(c) methylamine salt and ethanoic acid  
(d) ethylamine salt and methanoic acid  
22. Attacking species in nitration of benzene in 
presence of fuming HNO 3
 is    
(a) SO
3
 (b) 
+
3
SO 
(c) 
-
3
NO (d) 
+
2
NO 
23. The intermediate obtained in the following 
reaction 
2
3
NaN
O
||
RNH Cl C R
?
? ? ? ? ? - - 
(a) 
.. ..
..
O
||
N N N C R = - - -
+ -
 (b) R – N = C = O  
(c) Both (d) None of these  
 
 
24.           ? ? ?
] o [
A ? ? ? ?
2
SOCl
B ? ? ? ?
3
NaN
C ? ? ? ?
Heat
D 
What is D is above sequence ? 
(a) An amide (b) Primary amide 
(c) Phenyl isocyanate (d) None of the above  
25. A colourless water soluble organic liquid 
decomposes sodium carbonate and liberates CO 2
. 
It produces black precipitate with tollen’s reagent. 
The liquid is  
(a) acetaldehyde  (b) Acetamide 
(c) formic acid (d) acetone  
Assertion –Reason  
In every question a statement of ASSERTION is 
followed by a statement of REASON .Mark the 
correct answer out of the following choices:  
(a) If both ASSERTION and REASON are true 
and reason is the correct explanation of the 
assertion. 
(b) If both ASSERTION and REASON are true 
but reason is not the correct explanation of the 
assertion 
(c) If ASSERTION is true but REASON is false 
(d) If both ASSERTION and REASON are 
false.  
26. Assertion :Benzoic acid on  reaction with 
Br 2
/FeBr
3
 undergo bromination to give 3- 
bromobenzoic acid.  
Reason: Br
2
 does not react with benzoic acid 
.However, the reaction goes only in presence of 
FeBr
3
 
27.  Assertion : p- fluorobenzoic acid is weaker than 
p- chlorobenzoic acid 
 Reason :  p- Chlorobenzoic possess higher –I 
 effect than the +R Effect. 
28. Assertion :  Lower the pK a
 value of an acid, the 
stronger is the acid. 
Reason:  Higher is the K
a
 of the acid, the weaker 
is the acid. 
29. Assertion : The aqueous solutions of amines are 
basic in nature . 
Reason :  Due to presence of lone pair of electrons 
on the N atom, amines like NH 3
 are stronger 
bases than H
2
O .So they react with water to form 
alkyl or aryl ammonium hydroxide , which 
ionizes to furnish hydroxyl ions.  
30. Assertion :Amines react with chloroplatinic acid 
(H
2
PtCl
6
) to form insoluble salts called 
chloroplatinates. 
Reason : Chloroplatinates of amines are used for 
the determination of equivalent and molecular 
masses of amines.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
CH
3
 
Page 3


                                   [1] 
 
 
 
Test -7 Set-B Medical         
(Carboxylic Acids & Compounds containing nitrogen) 
1. In presence of acid, hydrolysis of methyl cyanide 
gives  
(a) Acetic acid  (b) Methylamine  
(c) Methyl alcohol   (d) Formic acid  
2. Which of the following is correct order of acidity  
(a) HCOOH > CH
3
COOH > ClCH
2
COOH >      
C
2
H
5
COOH 
(b) ClCH
2
COOH > HCOOH > CH
3
COOH >       
C
2
H
5
COOH 
(c) CH
3
COOH > HCOOH > ClCH
2
COOH >       
C
2
H
5
COOH 
(d) C
2
H
5
COOH > CH
3
COOH > HCOOH >       
ClCH
2
COOH 
3. Heating mixture of sodium benzoate and soda 
lime gives  
 (a) Benzene  (b) Methane  
 (c) Sodium phenoxide  (d) Calcium benzoate  
4. Amides may be converted into amines by a 
reaction named  
 (a) Perkin   (b) Claisen  
 (c) Hofmann  (d) Kekule  
5. Acetamide is treated separately with the 
following reagents. Which one of these would 
give methylamine ?   
 (a) PCl 5
   (b)  NaOH + Br
2
 
 (c) Sodalime   (d) Hot conc. H
2
SO
4
 
6. The compound that is most reactive towards 
electrophilic nitration is    
 (a) toluene          (b)  benzene  
 (c) benzoic acid         (d)  nitrobenzene 
7. Which one of the following order of acid strength 
is correct  
 (a) RCOOH > HOH > ROH > HC = CH  
 (b) RCOOH > HOH > HC = CH > ROH  
 (c) RCOOH > HC = CH > HOH > ROH  
 (d) RCOOH > ROH > HOH > HC = CH  
8. Which one of the following compounds 
undergoes decarboxylation upon heating  
 
 
 (a)   
 
 
  
 (b) 
 
 
  
 (c) 
 
 
 (d) 
9. What is the product of heating  
 
 COOH 
COOH HO 
HO 
 
 COOH 
COOH 
O 
 
(a) 
 
(b) 
 
COOH O 
 
  
 
 
O 
 
 
 
(c) 
  
 
(d) all of these  
10. What is Z in the following sequence of reactions?  
 Phenol Z Y X
4 KMnO
Alkaline
3
AlCl . Anhyd
Cl
3
CH
dust
Zn
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 
(a)  Benzene  (b)  Toluene 
(c)  Benzaldehyde  (d)  Benzoic acid  
11. C
6
H
5
C = N  and C
6
H
5
NC exhibit which type of 
isomerism  
(a) Position  (b) Functional  
(c) Chain  (d) Geometrical 
12. In Lab. Aliphatic amines are generally prepared 
by  
(a)  Schmidt reaction  
(b)  Curtius reaction  
(c)  Hofmann bromamide reaction  
(d)  all   
13. Identify ‘Z’ in the following series  
Z Y X I H C
excess
KCN
2
Br
KOH
Alcoholic
5 2
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 
(a) CH
3
CH
2
CN (b) CN – CH
2
CH
2
–CN  
(c) Br–CH
2
–CH
2
CN (d) Br– CH = CHCN  
14. R–
O
| |
C –NH
2
 + NaOBr ? ? ? RNH
2
 + CO
2
 + NaBr 
The reaction is known as  
(a)  Curtius reaction   
(b)  Schmidt reaction  
(c)  Hofmann bromamide reaction  
(d)  Mendius reaction   
15. Acetaldoxime reacts with P 2
O
5
 to give  
(a) Methyl cyanide  (b) Methyl cyanate  
(c) Ethyl cyanide  (d) None of these  
16. Which will not give pure C
2
H
5
NH
2
? 
(a)  CH
3
CN +H
2
  
(b)  Gabriel phthalimide reaction of C
2
H
5
Br 
(c)  C
2
H
5
Cl+ NH
3
 
(d)  CH
3
–
O
| |
C –NH
2
 + LiAlH
4 
17. Ethylamine on reaction with CS
2
 followed by 
treatment with HgCl
2
 gives 
(a) Ethyl isocyanate  
O 
O 
OH 
O 
O 
OH 
O 
O 
OH 
O O 
OH 
                                   [2] 
 
 
 
(b) Ethyl isothiocyanate 
(c) Dithioethylcarbamic acid  
(d) N, N – Diethylthiourea 
18. Tautomerism will be exhibited by  
(a) (CH
3
)
3
CNO (b) (CH
3
)
2
NH 
(c) R
3
CNO
2
 (d) RCH
2
NO
2
  
19. Identify the compound ‘X’ in the following 
reactions 
CH
3
NO
2
Excess
NaOH / Cl
2
? ? ? ? ? ? ? ? X ? ? ? ? ?
3
HNO
 CHCl
3
 
(a) ClCH
2
NO
2
 (b) Cl
2
CHNO
2
 
(c) Cl
3
CNO
2 
(d) CH
3
Cl 
20. Tertiary nitro compounds do not tautomerise 
because 
(a) there is no double bond  
(b) there is no a–hydrogen  
(c) oxygen is more electronegative than hydrogen 
(d) all the above  
21. Ethyl isocyanide on hydrolysis in acidic medium 
generates  
(a) propanoic acid and ammonium salt  
(b) ethanoic acid and ammonium salt  
(c) methylamine salt and ethanoic acid  
(d) ethylamine salt and methanoic acid  
22. Attacking species in nitration of benzene in 
presence of fuming HNO 3
 is    
(a) SO
3
 (b) 
+
3
SO 
(c) 
-
3
NO (d) 
+
2
NO 
23. The intermediate obtained in the following 
reaction 
2
3
NaN
O
||
RNH Cl C R
?
? ? ? ? ? - - 
(a) 
.. ..
..
O
||
N N N C R = - - -
+ -
 (b) R – N = C = O  
(c) Both (d) None of these  
 
 
24.           ? ? ?
] o [
A ? ? ? ?
2
SOCl
B ? ? ? ?
3
NaN
C ? ? ? ?
Heat
D 
What is D is above sequence ? 
(a) An amide (b) Primary amide 
(c) Phenyl isocyanate (d) None of the above  
25. A colourless water soluble organic liquid 
decomposes sodium carbonate and liberates CO 2
. 
It produces black precipitate with tollen’s reagent. 
The liquid is  
(a) acetaldehyde  (b) Acetamide 
(c) formic acid (d) acetone  
Assertion –Reason  
In every question a statement of ASSERTION is 
followed by a statement of REASON .Mark the 
correct answer out of the following choices:  
(a) If both ASSERTION and REASON are true 
and reason is the correct explanation of the 
assertion. 
(b) If both ASSERTION and REASON are true 
but reason is not the correct explanation of the 
assertion 
(c) If ASSERTION is true but REASON is false 
(d) If both ASSERTION and REASON are 
false.  
26. Assertion :Benzoic acid on  reaction with 
Br 2
/FeBr
3
 undergo bromination to give 3- 
bromobenzoic acid.  
Reason: Br
2
 does not react with benzoic acid 
.However, the reaction goes only in presence of 
FeBr
3
 
27.  Assertion : p- fluorobenzoic acid is weaker than 
p- chlorobenzoic acid 
 Reason :  p- Chlorobenzoic possess higher –I 
 effect than the +R Effect. 
28. Assertion :  Lower the pK a
 value of an acid, the 
stronger is the acid. 
Reason:  Higher is the K
a
 of the acid, the weaker 
is the acid. 
29. Assertion : The aqueous solutions of amines are 
basic in nature . 
Reason :  Due to presence of lone pair of electrons 
on the N atom, amines like NH 3
 are stronger 
bases than H
2
O .So they react with water to form 
alkyl or aryl ammonium hydroxide , which 
ionizes to furnish hydroxyl ions.  
30. Assertion :Amines react with chloroplatinic acid 
(H
2
PtCl
6
) to form insoluble salts called 
chloroplatinates. 
Reason : Chloroplatinates of amines are used for 
the determination of equivalent and molecular 
masses of amines.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
CH
3
 
                                   [3] 
 
 
 
Test -7 Set-B Medical          
(Carboxylic Acids & Compounds containing nitrogen) 
ANSWER KEY 
 
1 A 6 A 11 B 16 C 21 D 26 A 
2 B 7 A 12 C 17 B 22 D 27 B 
3 A 8 D 13 B 18 D 23 C 28 C 
4 C 9 B 14 C 19 C 24 C 29 A 
5 B 10 D 15 A 20 B 25 C 30 B 
 
SOLUTIONS 
1. (A) CH
3
CN 
O H
H
2
? ? ?
+
 CH
3
COOH + NH
3
 
2. (B) Recall that presence of electron–withdrawing group increases, while presence of electron–releasing  
  group decreases the acidity of carboxylic acids. 
 OH C H C OH C CH OH C H COOH CICH
O
||
5 2
) right to left from g sin increa
character g sin rela Electron (
O
||
3
O
||
.) gp g withdrawin electron (
2
- - > - - > - - >
- -
 
 
 
 
 
 
3. (A)                    +   NaOH ? ? ? ? ?
CaO
             + Na
2
CO
3
 
4. (C) R -
O
||
C -NH
2
 + Br
2
 + KOH ? RNH
2
 + CO
2
 + KBr + H
2
O 
5. (B) CH
3
CONH
2
 (acetamide) ? ? ? ? ? ? ?
+
2
Br NaOH
 CH
3
NH
2
 (methylamine)  
6. (A) Toluene has electron donating methyl group and hence, reacts fastest.  
7. (A) R COOH > ROH > HC = CH. Water is more acidic then alcohol. 
8. (D) ß”– Keto acids are decarboxylated by heating.  
9. (B)   
 
COOH HO 
HO 
COOH 
+ + ? ? ?
?
2 2
CO O H 
COOH O 
 
10. (D) 
 
OH 
3
3
AlCl
Cl CH
? ? ? ? ? 
? ? ? ?
Zn
 
CH 3 
? ? ? ? ? ? ?
) alk ( KMnO
4
 
COOH 
 
11. (B) Nitriles and isonitriles are functional isomers.  
12. (C) 
13. (B) CN H C H CNC Br H C H BrC CH C H I H C
2
z
2
KCN
2
y
2
2
Br
2
x
2
KOH . alc
5 2
? ? ? ? ? ? ? ? = ? ? ? ? ? ? 
14. (C) Amides are converted into amines by Hoffmann’s reaction  
15. (A) O H CN CH NOH CH CH
2 3
5
O
2
P
3
+ ? ? ? ? ? = 
COONa 
Page 4


                                   [1] 
 
 
 
Test -7 Set-B Medical         
(Carboxylic Acids & Compounds containing nitrogen) 
1. In presence of acid, hydrolysis of methyl cyanide 
gives  
(a) Acetic acid  (b) Methylamine  
(c) Methyl alcohol   (d) Formic acid  
2. Which of the following is correct order of acidity  
(a) HCOOH > CH
3
COOH > ClCH
2
COOH >      
C
2
H
5
COOH 
(b) ClCH
2
COOH > HCOOH > CH
3
COOH >       
C
2
H
5
COOH 
(c) CH
3
COOH > HCOOH > ClCH
2
COOH >       
C
2
H
5
COOH 
(d) C
2
H
5
COOH > CH
3
COOH > HCOOH >       
ClCH
2
COOH 
3. Heating mixture of sodium benzoate and soda 
lime gives  
 (a) Benzene  (b) Methane  
 (c) Sodium phenoxide  (d) Calcium benzoate  
4. Amides may be converted into amines by a 
reaction named  
 (a) Perkin   (b) Claisen  
 (c) Hofmann  (d) Kekule  
5. Acetamide is treated separately with the 
following reagents. Which one of these would 
give methylamine ?   
 (a) PCl 5
   (b)  NaOH + Br
2
 
 (c) Sodalime   (d) Hot conc. H
2
SO
4
 
6. The compound that is most reactive towards 
electrophilic nitration is    
 (a) toluene          (b)  benzene  
 (c) benzoic acid         (d)  nitrobenzene 
7. Which one of the following order of acid strength 
is correct  
 (a) RCOOH > HOH > ROH > HC = CH  
 (b) RCOOH > HOH > HC = CH > ROH  
 (c) RCOOH > HC = CH > HOH > ROH  
 (d) RCOOH > ROH > HOH > HC = CH  
8. Which one of the following compounds 
undergoes decarboxylation upon heating  
 
 
 (a)   
 
 
  
 (b) 
 
 
  
 (c) 
 
 
 (d) 
9. What is the product of heating  
 
 COOH 
COOH HO 
HO 
 
 COOH 
COOH 
O 
 
(a) 
 
(b) 
 
COOH O 
 
  
 
 
O 
 
 
 
(c) 
  
 
(d) all of these  
10. What is Z in the following sequence of reactions?  
 Phenol Z Y X
4 KMnO
Alkaline
3
AlCl . Anhyd
Cl
3
CH
dust
Zn
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 
(a)  Benzene  (b)  Toluene 
(c)  Benzaldehyde  (d)  Benzoic acid  
11. C
6
H
5
C = N  and C
6
H
5
NC exhibit which type of 
isomerism  
(a) Position  (b) Functional  
(c) Chain  (d) Geometrical 
12. In Lab. Aliphatic amines are generally prepared 
by  
(a)  Schmidt reaction  
(b)  Curtius reaction  
(c)  Hofmann bromamide reaction  
(d)  all   
13. Identify ‘Z’ in the following series  
Z Y X I H C
excess
KCN
2
Br
KOH
Alcoholic
5 2
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 
(a) CH
3
CH
2
CN (b) CN – CH
2
CH
2
–CN  
(c) Br–CH
2
–CH
2
CN (d) Br– CH = CHCN  
14. R–
O
| |
C –NH
2
 + NaOBr ? ? ? RNH
2
 + CO
2
 + NaBr 
The reaction is known as  
(a)  Curtius reaction   
(b)  Schmidt reaction  
(c)  Hofmann bromamide reaction  
(d)  Mendius reaction   
15. Acetaldoxime reacts with P 2
O
5
 to give  
(a) Methyl cyanide  (b) Methyl cyanate  
(c) Ethyl cyanide  (d) None of these  
16. Which will not give pure C
2
H
5
NH
2
? 
(a)  CH
3
CN +H
2
  
(b)  Gabriel phthalimide reaction of C
2
H
5
Br 
(c)  C
2
H
5
Cl+ NH
3
 
(d)  CH
3
–
O
| |
C –NH
2
 + LiAlH
4 
17. Ethylamine on reaction with CS
2
 followed by 
treatment with HgCl
2
 gives 
(a) Ethyl isocyanate  
O 
O 
OH 
O 
O 
OH 
O 
O 
OH 
O O 
OH 
                                   [2] 
 
 
 
(b) Ethyl isothiocyanate 
(c) Dithioethylcarbamic acid  
(d) N, N – Diethylthiourea 
18. Tautomerism will be exhibited by  
(a) (CH
3
)
3
CNO (b) (CH
3
)
2
NH 
(c) R
3
CNO
2
 (d) RCH
2
NO
2
  
19. Identify the compound ‘X’ in the following 
reactions 
CH
3
NO
2
Excess
NaOH / Cl
2
? ? ? ? ? ? ? ? X ? ? ? ? ?
3
HNO
 CHCl
3
 
(a) ClCH
2
NO
2
 (b) Cl
2
CHNO
2
 
(c) Cl
3
CNO
2 
(d) CH
3
Cl 
20. Tertiary nitro compounds do not tautomerise 
because 
(a) there is no double bond  
(b) there is no a–hydrogen  
(c) oxygen is more electronegative than hydrogen 
(d) all the above  
21. Ethyl isocyanide on hydrolysis in acidic medium 
generates  
(a) propanoic acid and ammonium salt  
(b) ethanoic acid and ammonium salt  
(c) methylamine salt and ethanoic acid  
(d) ethylamine salt and methanoic acid  
22. Attacking species in nitration of benzene in 
presence of fuming HNO 3
 is    
(a) SO
3
 (b) 
+
3
SO 
(c) 
-
3
NO (d) 
+
2
NO 
23. The intermediate obtained in the following 
reaction 
2
3
NaN
O
||
RNH Cl C R
?
? ? ? ? ? - - 
(a) 
.. ..
..
O
||
N N N C R = - - -
+ -
 (b) R – N = C = O  
(c) Both (d) None of these  
 
 
24.           ? ? ?
] o [
A ? ? ? ?
2
SOCl
B ? ? ? ?
3
NaN
C ? ? ? ?
Heat
D 
What is D is above sequence ? 
(a) An amide (b) Primary amide 
(c) Phenyl isocyanate (d) None of the above  
25. A colourless water soluble organic liquid 
decomposes sodium carbonate and liberates CO 2
. 
It produces black precipitate with tollen’s reagent. 
The liquid is  
(a) acetaldehyde  (b) Acetamide 
(c) formic acid (d) acetone  
Assertion –Reason  
In every question a statement of ASSERTION is 
followed by a statement of REASON .Mark the 
correct answer out of the following choices:  
(a) If both ASSERTION and REASON are true 
and reason is the correct explanation of the 
assertion. 
(b) If both ASSERTION and REASON are true 
but reason is not the correct explanation of the 
assertion 
(c) If ASSERTION is true but REASON is false 
(d) If both ASSERTION and REASON are 
false.  
26. Assertion :Benzoic acid on  reaction with 
Br 2
/FeBr
3
 undergo bromination to give 3- 
bromobenzoic acid.  
Reason: Br
2
 does not react with benzoic acid 
.However, the reaction goes only in presence of 
FeBr
3
 
27.  Assertion : p- fluorobenzoic acid is weaker than 
p- chlorobenzoic acid 
 Reason :  p- Chlorobenzoic possess higher –I 
 effect than the +R Effect. 
28. Assertion :  Lower the pK a
 value of an acid, the 
stronger is the acid. 
Reason:  Higher is the K
a
 of the acid, the weaker 
is the acid. 
29. Assertion : The aqueous solutions of amines are 
basic in nature . 
Reason :  Due to presence of lone pair of electrons 
on the N atom, amines like NH 3
 are stronger 
bases than H
2
O .So they react with water to form 
alkyl or aryl ammonium hydroxide , which 
ionizes to furnish hydroxyl ions.  
30. Assertion :Amines react with chloroplatinic acid 
(H
2
PtCl
6
) to form insoluble salts called 
chloroplatinates. 
Reason : Chloroplatinates of amines are used for 
the determination of equivalent and molecular 
masses of amines.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
CH
3
 
                                   [3] 
 
 
 
Test -7 Set-B Medical          
(Carboxylic Acids & Compounds containing nitrogen) 
ANSWER KEY 
 
1 A 6 A 11 B 16 C 21 D 26 A 
2 B 7 A 12 C 17 B 22 D 27 B 
3 A 8 D 13 B 18 D 23 C 28 C 
4 C 9 B 14 C 19 C 24 C 29 A 
5 B 10 D 15 A 20 B 25 C 30 B 
 
SOLUTIONS 
1. (A) CH
3
CN 
O H
H
2
? ? ?
+
 CH
3
COOH + NH
3
 
2. (B) Recall that presence of electron–withdrawing group increases, while presence of electron–releasing  
  group decreases the acidity of carboxylic acids. 
 OH C H C OH C CH OH C H COOH CICH
O
||
5 2
) right to left from g sin increa
character g sin rela Electron (
O
||
3
O
||
.) gp g withdrawin electron (
2
- - > - - > - - >
- -
 
 
 
 
 
 
3. (A)                    +   NaOH ? ? ? ? ?
CaO
             + Na
2
CO
3
 
4. (C) R -
O
||
C -NH
2
 + Br
2
 + KOH ? RNH
2
 + CO
2
 + KBr + H
2
O 
5. (B) CH
3
CONH
2
 (acetamide) ? ? ? ? ? ? ?
+
2
Br NaOH
 CH
3
NH
2
 (methylamine)  
6. (A) Toluene has electron donating methyl group and hence, reacts fastest.  
7. (A) R COOH > ROH > HC = CH. Water is more acidic then alcohol. 
8. (D) ß”– Keto acids are decarboxylated by heating.  
9. (B)   
 
COOH HO 
HO 
COOH 
+ + ? ? ?
?
2 2
CO O H 
COOH O 
 
10. (D) 
 
OH 
3
3
AlCl
Cl CH
? ? ? ? ? 
? ? ? ?
Zn
 
CH 3 
? ? ? ? ? ? ?
) alk ( KMnO
4
 
COOH 
 
11. (B) Nitriles and isonitriles are functional isomers.  
12. (C) 
13. (B) CN H C H CNC Br H C H BrC CH C H I H C
2
z
2
KCN
2
y
2
2
Br
2
x
2
KOH . alc
5 2
? ? ? ? ? ? ? ? = ? ? ? ? ? ? 
14. (C) Amides are converted into amines by Hoffmann’s reaction  
15. (A) O H CN CH NOH CH CH
2 3
5
O
2
P
3
+ ? ? ? ? ? = 
COONa 
                                   [4] 
 
 
 
16. (C) C
2
H
5
Cl ? ? ? ?
3
NH
 C
2
H
5
NH
2
+(C
2
H
5
)
2
NH + (C
2
H
5
)
3
N+(C
2
H
5
)
4
N
+
Cl
–
 
17. (B) C
2
H
5
NH
2
 + S = C = S + HgCl
2 
HCl 2 HgS S C N H C
) smell oil Mustard (
nate isothiocya Ethyl
5 2
+ + = = - ? ? ? 
18. (D)Nitro compounds having a–hydrogen show tautomerism  
 
 
 
 
 
19. (C) 
20. (B) 
21. (D)CH 3
CH
2
N ? C + H
2
O ? ? ? ?
+
H
CH
3
CH
2
NH
2
 + HCOOH 
22. (D) 
 
23. (C)  
..
2
..
O
||
3
O
||
N O C N R : N N N C R NaN Cl C R + = = - ? = - - - ? + - -
+
-
 
24. (c)  
 
25. (c)  
  
26. (a) Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion . 
27. (b) Both assertion are reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.  
 We know that halogens are more electronegative than carbon and also possess lone pair of electrons. So, 
 they exert both –I and +R effects .In F, the lone pairs of electrons are present in 2p orbitals but in chlorine , 
 they are present in 3p orbitals .Since 2p orbitals of F and C are almost of equal size, therefore , the +R effect 
 is more pronounced in p- fluorobenzoic acid than in p- chlorobenzoic acid. 
  
 Thus, in p- fluorobenzoic acid, +R effect outweighs the –I effect but in p- chlorobenzoic acid, it is the –I- 
 effect which outweighs the +R effect .So, p-fluorobenzoic acid is weaker than p- chlorobenzoic acid.  
28. (c) Assertion is true but reason is false. 
 Greater is the value of K
a
 (dissociation constant of an acid), greater is the tendency of the acid to ionize and 
 thus stronger is the acid.And pK
a
 = - logK
a
, therefore smaller is the value of pK
a
 , stronger is the carboxylic 
 acid.  
29. (a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.  
30. (b) Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.  
 
 
RCH
2 
– 
+
N 
 
O 
 
O
–
 
 
RCH = 
+
N 
 
OH 
 
O
–
 
 
Read More
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!