Practice Test of General organic Chemistry (With Answers) (Class 11, Chemistry) Class 11 Notes | EduRev

Class 11 : Practice Test of General organic Chemistry (With Answers) (Class 11, Chemistry) Class 11 Notes | EduRev

 Page 1


 
GENERAL ORGANIC CHEMISTRY                                                                                                                          TEST 
 
1. Most stable carbonium ion amongst the following is 
                   –     – 
(A)  C
2
H
5
 – CH – C
6
H
5
 (B)  C
6
H
5
CH
2
 
          +             + 
(C)  CH
3
CH
2
  (D)  C
6
H
5
CH
2
CH
2
 
2. The number of optical isomers of the compound 
CH
3
CHBrCHBrCOOH is 
(A)  0   (B)  1 
(C)  3   (D)  4 
3. The order of decreasing stability of the carbanions is 
          T              T       T    T 
(CH
3
)
3
C(1), (CH
3
)
2
CH(2), CH
3
CH
2
(3), 
C
6
H
5
CH
2
(4) is 
(A)  1 > 2 > 3 > 4  (B)  4 > 3 > 2 > 1 
(C)  4 > 1 > 2 > 3  (D)  1 > 2 > 4 > 3 
4. The correct statement about the compound A, B and 
C. 
 
 
 
 
 
 
(A) A and B are identical 
(B) A and B are diastereomers 
(C) A and C are enantiomers 
(D) A and B are enantiomers 
5. Among the given compounds, the most susceptible 
to nucleophilic attack at the carbonyl group is 
(A)  MeCOCl  (B)  MeCHO 
(C)  MeCOOMe  (D)  MeCO – O – COMe 
6. Among the following compounds the one that is 
polar and has the central atom sp
2
 hybridised. 
(A)  H
2
CO
3
  (B)  SiF
4
 
(C)  BF
3
   (D)  HClO
2
 
7. Which can exist in enantiomeric forms. 
      CH
3
 
   | 
(A) CH
3
 – CH – COOH 
 
(B) CH
3
 – CH = CHCH
2
CH
3
 
 
 
 
   NH
2
 
   | 
(C) CH
3
 – CH – CH
3
 
 
    OH 
      | 
(D) CH
3
CH
2
CH – CH
3
 
8. The two isomers given below are 
 
 
 
 
 
 
(A)  Enantiomers  (B)  Diastereomers 
(C)  Mesomers  (D)  Position isomers 
9. The number of carbon atoms arranged linearly in the 
molecule CH
3
 – C = C – CH = CH
2
. 
(A)  2   (B)  3 
(C)  4   (D)  5 
10. Which of the following structures permits Cis–Trans 
isomerism. 
(A)  X
2
C = CY
2
  (B)  XYC = CZ
2
 
(C)  X
2
C = CXY  (D)  XYC = CXY 
11. Which of the following compounds can exist in 
optically active form. 
(A)  Butan–1–ol  (B)  Butan–2–ol 
(C)  Pentan–3–ol  (D)  Heptan–4–ol 
12. The hybridization of carbon atom in C–C single bond 
of H
2
C = CH – CH = CH
2
 is 
(A)  sp
3
 – sp
3
  (B)  sp
2
 – sp
2
 
(C)  sp
2
 – sp  (D)  sp
3
 – sp 
13. The number of p electrons present in 
cyclobutadienyl ion, (C
4
H
2
)
2–
  is 
(A)  8   (B)  6 
(C)  4   (D)  2 
14. The C–C bond length of the following molecules is in 
the order. 
(A) C
2
H
6
 > C
2
H
4
 > C
6
H
6
 > C
2
H
2
 
(B) C
2
H
2
 < C
2
H
4
 < C
6
H
6
 < C
2
H
6
 
(C) C
6
H
6
 > C
2
H
2
 > C
2
H
6
 > C
2
H
4
 
(D) C
2
H
4
 > C
2
H
6
 > C
2
H
2
 > C
6
H
6
 
15. The hybridization of carbon atoms in C–C single 
bond of H – C = C – CH = CH
2
  is 
(A)  sp
3
 – sp
3
  (B)  sp
2
 – sp
2
 
(C)  sp – sp
2
  (D)  sp
3
 – sp 
16. Homolytic fission of C–C bond in ethane gives an 
intermediate in which carbon is ……. hybridized. 
(A)  sp
3
   (B)  sp
2
 
(C)  sp   (D)  sp
2
d 
COOCH
3
H OH
COOH
H OH
COOH
H OH
COOCH
3
H OH
COOH
H OH
COOCH
3
H OH
COOH
H OH
COOH
H
COOH
H OH
COOH
H OH OH
GIITJEE (GURUS FOR IITJEE) Ph:268810, 2628811, 2628820,  5077401, 5077402, 5077403      P – 1 
 
Page 2


 
GENERAL ORGANIC CHEMISTRY                                                                                                                          TEST 
 
1. Most stable carbonium ion amongst the following is 
                   –     – 
(A)  C
2
H
5
 – CH – C
6
H
5
 (B)  C
6
H
5
CH
2
 
          +             + 
(C)  CH
3
CH
2
  (D)  C
6
H
5
CH
2
CH
2
 
2. The number of optical isomers of the compound 
CH
3
CHBrCHBrCOOH is 
(A)  0   (B)  1 
(C)  3   (D)  4 
3. The order of decreasing stability of the carbanions is 
          T              T       T    T 
(CH
3
)
3
C(1), (CH
3
)
2
CH(2), CH
3
CH
2
(3), 
C
6
H
5
CH
2
(4) is 
(A)  1 > 2 > 3 > 4  (B)  4 > 3 > 2 > 1 
(C)  4 > 1 > 2 > 3  (D)  1 > 2 > 4 > 3 
4. The correct statement about the compound A, B and 
C. 
 
 
 
 
 
 
(A) A and B are identical 
(B) A and B are diastereomers 
(C) A and C are enantiomers 
(D) A and B are enantiomers 
5. Among the given compounds, the most susceptible 
to nucleophilic attack at the carbonyl group is 
(A)  MeCOCl  (B)  MeCHO 
(C)  MeCOOMe  (D)  MeCO – O – COMe 
6. Among the following compounds the one that is 
polar and has the central atom sp
2
 hybridised. 
(A)  H
2
CO
3
  (B)  SiF
4
 
(C)  BF
3
   (D)  HClO
2
 
7. Which can exist in enantiomeric forms. 
      CH
3
 
   | 
(A) CH
3
 – CH – COOH 
 
(B) CH
3
 – CH = CHCH
2
CH
3
 
 
 
 
   NH
2
 
   | 
(C) CH
3
 – CH – CH
3
 
 
    OH 
      | 
(D) CH
3
CH
2
CH – CH
3
 
8. The two isomers given below are 
 
 
 
 
 
 
(A)  Enantiomers  (B)  Diastereomers 
(C)  Mesomers  (D)  Position isomers 
9. The number of carbon atoms arranged linearly in the 
molecule CH
3
 – C = C – CH = CH
2
. 
(A)  2   (B)  3 
(C)  4   (D)  5 
10. Which of the following structures permits Cis–Trans 
isomerism. 
(A)  X
2
C = CY
2
  (B)  XYC = CZ
2
 
(C)  X
2
C = CXY  (D)  XYC = CXY 
11. Which of the following compounds can exist in 
optically active form. 
(A)  Butan–1–ol  (B)  Butan–2–ol 
(C)  Pentan–3–ol  (D)  Heptan–4–ol 
12. The hybridization of carbon atom in C–C single bond 
of H
2
C = CH – CH = CH
2
 is 
(A)  sp
3
 – sp
3
  (B)  sp
2
 – sp
2
 
(C)  sp
2
 – sp  (D)  sp
3
 – sp 
13. The number of p electrons present in 
cyclobutadienyl ion, (C
4
H
2
)
2–
  is 
(A)  8   (B)  6 
(C)  4   (D)  2 
14. The C–C bond length of the following molecules is in 
the order. 
(A) C
2
H
6
 > C
2
H
4
 > C
6
H
6
 > C
2
H
2
 
(B) C
2
H
2
 < C
2
H
4
 < C
6
H
6
 < C
2
H
6
 
(C) C
6
H
6
 > C
2
H
2
 > C
2
H
6
 > C
2
H
4
 
(D) C
2
H
4
 > C
2
H
6
 > C
2
H
2
 > C
6
H
6
 
15. The hybridization of carbon atoms in C–C single 
bond of H – C = C – CH = CH
2
  is 
(A)  sp
3
 – sp
3
  (B)  sp
2
 – sp
2
 
(C)  sp – sp
2
  (D)  sp
3
 – sp 
16. Homolytic fission of C–C bond in ethane gives an 
intermediate in which carbon is ……. hybridized. 
(A)  sp
3
   (B)  sp
2
 
(C)  sp   (D)  sp
2
d 
COOCH
3
H OH
COOH
H OH
COOH
H OH
COOCH
3
H OH
COOH
H OH
COOCH
3
H OH
COOH
H OH
COOH
H
COOH
H OH
COOH
H OH OH
GIITJEE (GURUS FOR IITJEE) Ph:268810, 2628811, 2628820,  5077401, 5077402, 5077403      P – 1 
 
 
17. Which of the following is threoisomer. 
            B              B             A 
            |                          |              | 
[A] A – C – X [B] A – C – X [C] A – C – B 
            |                          |              | 
     A – C – X       X – C – A       X – C – A 
                     |                          |              | 
           Y                         Y             Y 
(A)  Only [A]  (B)  Only [B] 
(C)  Only [C]  (D)  All are correct 
18. The structure 
 
 
shows 
 
 
(A) Geometrical isomerism 
(B) Optical isomerism 
(C) Geometrical and optical isomerism 
(D) Tautomerism 
19. Allyl isocyanide has 
(A) 9 s and 4 p bonds 
(B) 8 s and 5 p bonds 
(C) 9 s, 3 p and 2 non–bonded electrons 
(D) 8 s, 3 p and 4 non–bonded electrons 
20. Which of the following is the correct order of stability 
of different conformations. 
(A) Staggered > Gauche > Partially eclipsed 
> Fully eclipsed 
(B) Gauche > Staggered > Partially eclipsed 
> Fully eclipsed 
(C) Staggered > Fully eclipsed > Partially 
eclipsed > Gauche 
(D) None 
21. The enol form of acetone after treatment with D
2
O 
gives 
    O 
    || 
(A)  CH
3
 – C = CH
2
 (B)  CH
3
 – C = CD
3
 
 | 
   OD 
 
    OH       OD 
                  |        | 
(C)  CH
2
 = C – CH
2
D (D)  CD
2
 = C – CD
3
 
22. A solution of (+ 2)–2–chloro–2–phenylethane in 
toluene racemises slowly in the presence of small 
amounts of SbCl
5
, due to the formation of 
(A)  Carbanion  (B)  Carbene 
(C)  Free radical  (D)  Carbocation 
23. The optically active tartaric acid is named as D (+) 
tartaric acid because it has a positive 
(A)  Optical rotation and is derived from D–
glucose 
(B) pH in organic solvent 
(C) Optical rotation and is derived from D – 
(+) – glyceraldehydes 
(D) Optical rotation when substituted by 
deuterium 
24. Which of the following will show optical activity. 
 
(A) 
 
 
 
(B) 
 
 
 
(C) 
 
 
(D)  None 
25. Tautomerism is exhibited by 
 
(A)    (B) 
 
 
(C)    (D)  
 
 
26. The pair of structures given below represents. 
 
 
 
 
 
(A)  Enantiomers  (B)  Position isomers 
(C)  Conformers  (D)  None 
27. Geometrical isomerism is shown by 
 
(A)   (B) 
 
 
 
(C)   (D) 
CH
3
CH
3
C = C
H
C
H
COOH
CH
3
|
H
H
C = C
H
C = C
CH
3
CH(Cl)CH
3
H
H
C = C
H
C = C
CH(CH
3
)
2
H
CH
3
CH
3
H
C = C
C = C
CHCl
2
CH
3
CH
3
CH
3
CH
3
- CH = CHOH O O
O
O
O
O
C
H
CH
3
CH
3
Cl
C
H
CH
3
CH
2
Cl
H
H
C = C
Br
H I H
CH
3
C = C
Br
I
CH
3
C = C
Br
Cl
CH
3
CH
3
C = C
Cl
Cl
H
GIITJEE (GURUS FOR IITJEE) Ph:268810, 2628811, 2628820,  5077401, 5077402, 5077403      P – 2 
 
Page 3


 
GENERAL ORGANIC CHEMISTRY                                                                                                                          TEST 
 
1. Most stable carbonium ion amongst the following is 
                   –     – 
(A)  C
2
H
5
 – CH – C
6
H
5
 (B)  C
6
H
5
CH
2
 
          +             + 
(C)  CH
3
CH
2
  (D)  C
6
H
5
CH
2
CH
2
 
2. The number of optical isomers of the compound 
CH
3
CHBrCHBrCOOH is 
(A)  0   (B)  1 
(C)  3   (D)  4 
3. The order of decreasing stability of the carbanions is 
          T              T       T    T 
(CH
3
)
3
C(1), (CH
3
)
2
CH(2), CH
3
CH
2
(3), 
C
6
H
5
CH
2
(4) is 
(A)  1 > 2 > 3 > 4  (B)  4 > 3 > 2 > 1 
(C)  4 > 1 > 2 > 3  (D)  1 > 2 > 4 > 3 
4. The correct statement about the compound A, B and 
C. 
 
 
 
 
 
 
(A) A and B are identical 
(B) A and B are diastereomers 
(C) A and C are enantiomers 
(D) A and B are enantiomers 
5. Among the given compounds, the most susceptible 
to nucleophilic attack at the carbonyl group is 
(A)  MeCOCl  (B)  MeCHO 
(C)  MeCOOMe  (D)  MeCO – O – COMe 
6. Among the following compounds the one that is 
polar and has the central atom sp
2
 hybridised. 
(A)  H
2
CO
3
  (B)  SiF
4
 
(C)  BF
3
   (D)  HClO
2
 
7. Which can exist in enantiomeric forms. 
      CH
3
 
   | 
(A) CH
3
 – CH – COOH 
 
(B) CH
3
 – CH = CHCH
2
CH
3
 
 
 
 
   NH
2
 
   | 
(C) CH
3
 – CH – CH
3
 
 
    OH 
      | 
(D) CH
3
CH
2
CH – CH
3
 
8. The two isomers given below are 
 
 
 
 
 
 
(A)  Enantiomers  (B)  Diastereomers 
(C)  Mesomers  (D)  Position isomers 
9. The number of carbon atoms arranged linearly in the 
molecule CH
3
 – C = C – CH = CH
2
. 
(A)  2   (B)  3 
(C)  4   (D)  5 
10. Which of the following structures permits Cis–Trans 
isomerism. 
(A)  X
2
C = CY
2
  (B)  XYC = CZ
2
 
(C)  X
2
C = CXY  (D)  XYC = CXY 
11. Which of the following compounds can exist in 
optically active form. 
(A)  Butan–1–ol  (B)  Butan–2–ol 
(C)  Pentan–3–ol  (D)  Heptan–4–ol 
12. The hybridization of carbon atom in C–C single bond 
of H
2
C = CH – CH = CH
2
 is 
(A)  sp
3
 – sp
3
  (B)  sp
2
 – sp
2
 
(C)  sp
2
 – sp  (D)  sp
3
 – sp 
13. The number of p electrons present in 
cyclobutadienyl ion, (C
4
H
2
)
2–
  is 
(A)  8   (B)  6 
(C)  4   (D)  2 
14. The C–C bond length of the following molecules is in 
the order. 
(A) C
2
H
6
 > C
2
H
4
 > C
6
H
6
 > C
2
H
2
 
(B) C
2
H
2
 < C
2
H
4
 < C
6
H
6
 < C
2
H
6
 
(C) C
6
H
6
 > C
2
H
2
 > C
2
H
6
 > C
2
H
4
 
(D) C
2
H
4
 > C
2
H
6
 > C
2
H
2
 > C
6
H
6
 
15. The hybridization of carbon atoms in C–C single 
bond of H – C = C – CH = CH
2
  is 
(A)  sp
3
 – sp
3
  (B)  sp
2
 – sp
2
 
(C)  sp – sp
2
  (D)  sp
3
 – sp 
16. Homolytic fission of C–C bond in ethane gives an 
intermediate in which carbon is ……. hybridized. 
(A)  sp
3
   (B)  sp
2
 
(C)  sp   (D)  sp
2
d 
COOCH
3
H OH
COOH
H OH
COOH
H OH
COOCH
3
H OH
COOH
H OH
COOCH
3
H OH
COOH
H OH
COOH
H
COOH
H OH
COOH
H OH OH
GIITJEE (GURUS FOR IITJEE) Ph:268810, 2628811, 2628820,  5077401, 5077402, 5077403      P – 1 
 
 
17. Which of the following is threoisomer. 
            B              B             A 
            |                          |              | 
[A] A – C – X [B] A – C – X [C] A – C – B 
            |                          |              | 
     A – C – X       X – C – A       X – C – A 
                     |                          |              | 
           Y                         Y             Y 
(A)  Only [A]  (B)  Only [B] 
(C)  Only [C]  (D)  All are correct 
18. The structure 
 
 
shows 
 
 
(A) Geometrical isomerism 
(B) Optical isomerism 
(C) Geometrical and optical isomerism 
(D) Tautomerism 
19. Allyl isocyanide has 
(A) 9 s and 4 p bonds 
(B) 8 s and 5 p bonds 
(C) 9 s, 3 p and 2 non–bonded electrons 
(D) 8 s, 3 p and 4 non–bonded electrons 
20. Which of the following is the correct order of stability 
of different conformations. 
(A) Staggered > Gauche > Partially eclipsed 
> Fully eclipsed 
(B) Gauche > Staggered > Partially eclipsed 
> Fully eclipsed 
(C) Staggered > Fully eclipsed > Partially 
eclipsed > Gauche 
(D) None 
21. The enol form of acetone after treatment with D
2
O 
gives 
    O 
    || 
(A)  CH
3
 – C = CH
2
 (B)  CH
3
 – C = CD
3
 
 | 
   OD 
 
    OH       OD 
                  |        | 
(C)  CH
2
 = C – CH
2
D (D)  CD
2
 = C – CD
3
 
22. A solution of (+ 2)–2–chloro–2–phenylethane in 
toluene racemises slowly in the presence of small 
amounts of SbCl
5
, due to the formation of 
(A)  Carbanion  (B)  Carbene 
(C)  Free radical  (D)  Carbocation 
23. The optically active tartaric acid is named as D (+) 
tartaric acid because it has a positive 
(A)  Optical rotation and is derived from D–
glucose 
(B) pH in organic solvent 
(C) Optical rotation and is derived from D – 
(+) – glyceraldehydes 
(D) Optical rotation when substituted by 
deuterium 
24. Which of the following will show optical activity. 
 
(A) 
 
 
 
(B) 
 
 
 
(C) 
 
 
(D)  None 
25. Tautomerism is exhibited by 
 
(A)    (B) 
 
 
(C)    (D)  
 
 
26. The pair of structures given below represents. 
 
 
 
 
 
(A)  Enantiomers  (B)  Position isomers 
(C)  Conformers  (D)  None 
27. Geometrical isomerism is shown by 
 
(A)   (B) 
 
 
 
(C)   (D) 
CH
3
CH
3
C = C
H
C
H
COOH
CH
3
|
H
H
C = C
H
C = C
CH
3
CH(Cl)CH
3
H
H
C = C
H
C = C
CH(CH
3
)
2
H
CH
3
CH
3
H
C = C
C = C
CHCl
2
CH
3
CH
3
CH
3
CH
3
- CH = CHOH O O
O
O
O
O
C
H
CH
3
CH
3
Cl
C
H
CH
3
CH
2
Cl
H
H
C = C
Br
H I H
CH
3
C = C
Br
I
CH
3
C = C
Br
Cl
CH
3
CH
3
C = C
Cl
Cl
H
GIITJEE (GURUS FOR IITJEE) Ph:268810, 2628811, 2628820,  5077401, 5077402, 5077403      P – 2 
 
 
28. The chief reaction product of reaction in between            
n–butane and bromine at 130°C. 
(A)  CH
3
CH
2
CH
2
CH
2
Br (B)  CH
3
CH
2
CHBr 
                                | 
                  CH
3
 
 
(C)  CH
3
CHCH
2
Br  (D)  (CH
3
)
3
C – 
Br 
 | 
CH
3 
 
29. Which of the following are chiral compounds 
 
 
(A)             (B) 
 
 
 
 
 
 
(C)              (D)  
 
 
 
30. Arrange the following free radicals in increasing 
order of stability. 
 
 
 
 
 
(A)  A < B < C < D < E (B)  E < C < D < B < A 
(C)  C < A < B < E < D (D)  B < A < D < E < C 
 
GIITJEE (GURUS FOR IITJEE) Ph:268810, 2628811, 2628820,  5077401, 5077402, 5077403      P – 3 
 
Page 4


 
GENERAL ORGANIC CHEMISTRY                                                                                                                          TEST 
 
1. Most stable carbonium ion amongst the following is 
                   –     – 
(A)  C
2
H
5
 – CH – C
6
H
5
 (B)  C
6
H
5
CH
2
 
          +             + 
(C)  CH
3
CH
2
  (D)  C
6
H
5
CH
2
CH
2
 
2. The number of optical isomers of the compound 
CH
3
CHBrCHBrCOOH is 
(A)  0   (B)  1 
(C)  3   (D)  4 
3. The order of decreasing stability of the carbanions is 
          T              T       T    T 
(CH
3
)
3
C(1), (CH
3
)
2
CH(2), CH
3
CH
2
(3), 
C
6
H
5
CH
2
(4) is 
(A)  1 > 2 > 3 > 4  (B)  4 > 3 > 2 > 1 
(C)  4 > 1 > 2 > 3  (D)  1 > 2 > 4 > 3 
4. The correct statement about the compound A, B and 
C. 
 
 
 
 
 
 
(A) A and B are identical 
(B) A and B are diastereomers 
(C) A and C are enantiomers 
(D) A and B are enantiomers 
5. Among the given compounds, the most susceptible 
to nucleophilic attack at the carbonyl group is 
(A)  MeCOCl  (B)  MeCHO 
(C)  MeCOOMe  (D)  MeCO – O – COMe 
6. Among the following compounds the one that is 
polar and has the central atom sp
2
 hybridised. 
(A)  H
2
CO
3
  (B)  SiF
4
 
(C)  BF
3
   (D)  HClO
2
 
7. Which can exist in enantiomeric forms. 
      CH
3
 
   | 
(A) CH
3
 – CH – COOH 
 
(B) CH
3
 – CH = CHCH
2
CH
3
 
 
 
 
   NH
2
 
   | 
(C) CH
3
 – CH – CH
3
 
 
    OH 
      | 
(D) CH
3
CH
2
CH – CH
3
 
8. The two isomers given below are 
 
 
 
 
 
 
(A)  Enantiomers  (B)  Diastereomers 
(C)  Mesomers  (D)  Position isomers 
9. The number of carbon atoms arranged linearly in the 
molecule CH
3
 – C = C – CH = CH
2
. 
(A)  2   (B)  3 
(C)  4   (D)  5 
10. Which of the following structures permits Cis–Trans 
isomerism. 
(A)  X
2
C = CY
2
  (B)  XYC = CZ
2
 
(C)  X
2
C = CXY  (D)  XYC = CXY 
11. Which of the following compounds can exist in 
optically active form. 
(A)  Butan–1–ol  (B)  Butan–2–ol 
(C)  Pentan–3–ol  (D)  Heptan–4–ol 
12. The hybridization of carbon atom in C–C single bond 
of H
2
C = CH – CH = CH
2
 is 
(A)  sp
3
 – sp
3
  (B)  sp
2
 – sp
2
 
(C)  sp
2
 – sp  (D)  sp
3
 – sp 
13. The number of p electrons present in 
cyclobutadienyl ion, (C
4
H
2
)
2–
  is 
(A)  8   (B)  6 
(C)  4   (D)  2 
14. The C–C bond length of the following molecules is in 
the order. 
(A) C
2
H
6
 > C
2
H
4
 > C
6
H
6
 > C
2
H
2
 
(B) C
2
H
2
 < C
2
H
4
 < C
6
H
6
 < C
2
H
6
 
(C) C
6
H
6
 > C
2
H
2
 > C
2
H
6
 > C
2
H
4
 
(D) C
2
H
4
 > C
2
H
6
 > C
2
H
2
 > C
6
H
6
 
15. The hybridization of carbon atoms in C–C single 
bond of H – C = C – CH = CH
2
  is 
(A)  sp
3
 – sp
3
  (B)  sp
2
 – sp
2
 
(C)  sp – sp
2
  (D)  sp
3
 – sp 
16. Homolytic fission of C–C bond in ethane gives an 
intermediate in which carbon is ……. hybridized. 
(A)  sp
3
   (B)  sp
2
 
(C)  sp   (D)  sp
2
d 
COOCH
3
H OH
COOH
H OH
COOH
H OH
COOCH
3
H OH
COOH
H OH
COOCH
3
H OH
COOH
H OH
COOH
H
COOH
H OH
COOH
H OH OH
GIITJEE (GURUS FOR IITJEE) Ph:268810, 2628811, 2628820,  5077401, 5077402, 5077403      P – 1 
 
 
17. Which of the following is threoisomer. 
            B              B             A 
            |                          |              | 
[A] A – C – X [B] A – C – X [C] A – C – B 
            |                          |              | 
     A – C – X       X – C – A       X – C – A 
                     |                          |              | 
           Y                         Y             Y 
(A)  Only [A]  (B)  Only [B] 
(C)  Only [C]  (D)  All are correct 
18. The structure 
 
 
shows 
 
 
(A) Geometrical isomerism 
(B) Optical isomerism 
(C) Geometrical and optical isomerism 
(D) Tautomerism 
19. Allyl isocyanide has 
(A) 9 s and 4 p bonds 
(B) 8 s and 5 p bonds 
(C) 9 s, 3 p and 2 non–bonded electrons 
(D) 8 s, 3 p and 4 non–bonded electrons 
20. Which of the following is the correct order of stability 
of different conformations. 
(A) Staggered > Gauche > Partially eclipsed 
> Fully eclipsed 
(B) Gauche > Staggered > Partially eclipsed 
> Fully eclipsed 
(C) Staggered > Fully eclipsed > Partially 
eclipsed > Gauche 
(D) None 
21. The enol form of acetone after treatment with D
2
O 
gives 
    O 
    || 
(A)  CH
3
 – C = CH
2
 (B)  CH
3
 – C = CD
3
 
 | 
   OD 
 
    OH       OD 
                  |        | 
(C)  CH
2
 = C – CH
2
D (D)  CD
2
 = C – CD
3
 
22. A solution of (+ 2)–2–chloro–2–phenylethane in 
toluene racemises slowly in the presence of small 
amounts of SbCl
5
, due to the formation of 
(A)  Carbanion  (B)  Carbene 
(C)  Free radical  (D)  Carbocation 
23. The optically active tartaric acid is named as D (+) 
tartaric acid because it has a positive 
(A)  Optical rotation and is derived from D–
glucose 
(B) pH in organic solvent 
(C) Optical rotation and is derived from D – 
(+) – glyceraldehydes 
(D) Optical rotation when substituted by 
deuterium 
24. Which of the following will show optical activity. 
 
(A) 
 
 
 
(B) 
 
 
 
(C) 
 
 
(D)  None 
25. Tautomerism is exhibited by 
 
(A)    (B) 
 
 
(C)    (D)  
 
 
26. The pair of structures given below represents. 
 
 
 
 
 
(A)  Enantiomers  (B)  Position isomers 
(C)  Conformers  (D)  None 
27. Geometrical isomerism is shown by 
 
(A)   (B) 
 
 
 
(C)   (D) 
CH
3
CH
3
C = C
H
C
H
COOH
CH
3
|
H
H
C = C
H
C = C
CH
3
CH(Cl)CH
3
H
H
C = C
H
C = C
CH(CH
3
)
2
H
CH
3
CH
3
H
C = C
C = C
CHCl
2
CH
3
CH
3
CH
3
CH
3
- CH = CHOH O O
O
O
O
O
C
H
CH
3
CH
3
Cl
C
H
CH
3
CH
2
Cl
H
H
C = C
Br
H I H
CH
3
C = C
Br
I
CH
3
C = C
Br
Cl
CH
3
CH
3
C = C
Cl
Cl
H
GIITJEE (GURUS FOR IITJEE) Ph:268810, 2628811, 2628820,  5077401, 5077402, 5077403      P – 2 
 
 
28. The chief reaction product of reaction in between            
n–butane and bromine at 130°C. 
(A)  CH
3
CH
2
CH
2
CH
2
Br (B)  CH
3
CH
2
CHBr 
                                | 
                  CH
3
 
 
(C)  CH
3
CHCH
2
Br  (D)  (CH
3
)
3
C – 
Br 
 | 
CH
3 
 
29. Which of the following are chiral compounds 
 
 
(A)             (B) 
 
 
 
 
 
 
(C)              (D)  
 
 
 
30. Arrange the following free radicals in increasing 
order of stability. 
 
 
 
 
 
(A)  A < B < C < D < E (B)  E < C < D < B < A 
(C)  C < A < B < E < D (D)  B < A < D < E < C 
 
GIITJEE (GURUS FOR IITJEE) Ph:268810, 2628811, 2628820,  5077401, 5077402, 5077403      P – 3 
 
 
GENERAL ORGANIC CHEMISTRY                                                                                                                          TEST 
 
 
ANSWERS TO GENERAL ORGANIC CHEMISTRY (TEST) 
1 (A) 2 (D) 3 (B) 4 (A) 5 (B) 
6 (A) 7 (D) 8 (B) 9 (C) 10 (D) 
11 (B) 12 (B) 13 (B) 14 (B) 15 (C) 
16 (B) 17 (B) 18 (B) 19 (C) 20 (A) 
21 (A) 22 (D) 23 (A) 24 (A) 25 (A,C,D) 
26 (C) 27 (B) 28 (B) 29 (B,D) 30 (B) 
 
GIITJEE (GURUS FOR IITJEE) Ph:268810, 2628811, 2628820,  5077401, 5077402, 5077403      P – 4 
 
Read More
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Chemistry) Class 11 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Summary

,

ppt

,

Extra Questions

,

Chemistry) Class 11 Notes | EduRev

,

past year papers

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Practice Test of General organic Chemistry (With Answers) (Class 11

,

shortcuts and tricks

,

Objective type Questions

,

Free

,

mock tests for examination

,

Chemistry) Class 11 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

MCQs

,

pdf

,

Practice Test of General organic Chemistry (With Answers) (Class 11

,

study material

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

Practice Test of General organic Chemistry (With Answers) (Class 11

,

Exam

;