Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

Chemistry for JEE Advanced

JEE : Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

The document Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev is a part of the JEE Course Chemistry for JEE Advanced.
All you need of JEE at this link: JEE

Q 1. Give the structures of the products in the following reaction Sucrose  Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev A+B   [IIT 2000]

 

Ans.

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev     Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

 

Q 2. Give the structure of the products in the following reaction                                              [IIT 2000]
Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

 

Ans.

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev


 

Q 3. Aspartame, an artificial sweetener, is a peptide and has the following structure :            [IIT 2001]


Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

(ii) Write the zwitter ionic structure.
(iii) Write the structure of the amino acids obtained from the hydrolysis of aspartame.
(iv) Which of the two amino acids is more hydrophobic?

 

Ans.

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

(iv) B is more hydrophobic due to presence of larger organic gp., benzyl gp. (C6H5CH2-).


Q 4. Write the structure of alanine at pH = 2 and pH = 10.                                                       [IIT 2002]

 

Ans. 

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev                     Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev


Q 5. Write down the heterogeneous catalyst involved in the polymerization of ethylene.      [IIT 2003]

 

Ans. nCH2 = CH2   Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev Zieglar Natta catalyst (R3Al + TiCl4) acts as heterogenous catalyst. While Willikinson's Catalyst ((Ph3P)3.RhCl) acts as homogenous catalyst.


Q 6.. Following two amino acids liosine and glutamine form dipeptide linkage. What are two possible dipeptides ?
Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev               [IIT 2003]

 

Ans.

Peptide linkage is  Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev and it is formed by the condensatoin between —NH2 group and —COOH group as follows :

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

In given amino acids liosine and glutamine the two possible dipeptides are formed as follows:

(i) When both NH2 gp. α to —COOH are condensed

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

(ii) When α-NH2 of both amino acids is used but in one terminal —COOH gp. lacking α-NH2 gp. is used.

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev


Q 7. The structure of D-glucose is as follows : [IIT 2004]
Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev
(a) Draw the structure of L-glucose

(b) Give the reaction of L-glucose with Tollen’s reagent

 

Ans. (a) The structure of L-glucose can be drawn by reversing the position of H and OH at the second last C-atom of D-glucose given i.e.,

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

Hence structure of L-glucose will be :


Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

Position of H and OH at C* is opposite to that in D.

(b) With Tollen's reagent the terminal —CHO group oxidised to —COOH group as :

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

 


Q 8. Which of the following disaccharide will not reduce Tollen’s reagent ?
 
Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev


Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

 

Ans. In structure (a), one ring has a free hemiacetal group, will hydrolyse into open chain in aqueous solution and therefore will reduce Tollen's reagent. Structure 'b' has only acetyl groups, will not hydrolyse in aqueous solution into open chain, will not reduce Tollen's reagent.


Q 9. Monomer A of a polymer on ozonolysis yields two moles of HCHO and one mole of CH3COCHO.
(a) Deduce the structure of A.
(b) Write the structure of “all cis”-form of polymer of compound A.                                       [IIT 2005]

 

Ans.

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

 

Q 10. What is the total number of basic grops in the following form of lysine ?                         [IIT 2010]
 

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev
 

Ans. 2

 

Q 11. When the following aldohexose exists in its D-configuration, the total number stereoisomers in its pyranose form is                                                                            [IIT 2012]
Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev
 

Ans. 8

 

Q 12. The substituents R1 and R2 for nine peptides are listed in the table given blow. How many of these peptides are positively charged at pH = 7.0?                                [IIT 2012]
Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev
Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

 

Ans. 4


Q 13. The total number of lone-pairs of electrons in melamine is                             [IIT(Advance) 2013]

 

Ans. 0006

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

Lone pairs of electrons in malamine is 6.
 

Q 14. A tetrapeptide has –COOH group on alanine. This produces glycine (Gly), valine (Val), phenyl alanine (Phe) and alanine (Ala), on complete hydrolysis. For this tetrapeptite, the number of possible sequencess (primary structures) with –NH2 group attached to a chiral center is        IIT(Advance) 2013]
 

Ans. 0004

Phe –– Gly –– Val –– Ala

Phe –– Val –– Gly –– Ala

Val –– Gly –– Phe –– Ala

Val –– Phe –– Gly –– Ala

(Glycine has no chiral centre)

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of JEE

JEE

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Semester Notes

,

Viva Questions

,

Free

,

MCQs

,

ppt

,

Summary

,

video lectures

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

,

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Important questions

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

study material

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

Previous Year Questions - Biomolecules (IIT - JEE Advanced) JEE Notes | EduRev

;