Previous Year: Short Questions With Answers (Part - 2) - A Thing of Beauty Class 12 Notes | EduRev

English Class 12

Class 12 : Previous Year: Short Questions With Answers (Part - 2) - A Thing of Beauty Class 12 Notes | EduRev

The document Previous Year: Short Questions With Answers (Part - 2) - A Thing of Beauty Class 12 Notes | EduRev is a part of the Class 12 Course English Class 12.
All you need of Class 12 at this link: Class 12

Q. 1. Why does a thing of beauty never pass into nothingness? [Comptt., Delhi, Set-I, II & III, 2012]
OR
How does Keats define a thing of beauty? [Foreign Set-II 2017]

Ans. Value Points: As a joy forever / its loveliness never fades into nothingness / beauty keeps on growing with time.
Detailed Answer: A thing of beauty never passes into nothingness because it would give us joy which would last with us forever and would never end.

Q. 2. How is a thing of beauty a joy forever? [HOTS] [Delhi Set-I, II & III, 2012]
Ans. According to the poet ‘A Thing of Beauty’ is an idea that beauty is an eternal source of pleasure. A lovely thing can give us heavenly joy for all times to come. Even if it is physically not there, its memories continue to inspire us and give us joy.

Q. 3. Mention any two things which cause pain and suffering? [Outside Delhi Set II, 2015]
OR
Describe any two things mentioned by Keats in ‘A Thing of Beauty’ which causes suffering and pain.
OR
Which evil things do we possess and suffer from? [Delhi Set-I, II & III, 2013]
OR
Mention any two things which, according to Keats, give us pain and suffering. 
Comptt., Outside Delhi, Set-I, 2010]
OR
What troubles and sufferings do human beings face in life? [Foreign Set-III, 2017]

Ans. Value Points:
– Face inhuman death of noble
– natures
– gloomy days
– unhealthy and o’er darkened ways
Detailed Answer: The things that cause suffering and pain are despondence, death of noble natures, gloomy days and over darkened ways.

Q. 4. According to Keats, what moves away the pall and suffering from human life? [CBSE SQP 2015]
OR
What makes human beings love life in spite of troubles and sufferings?

OR
According to Keats, what spreads the pall of despondence over our dark spirits? How is it 
removed? [Outside Delhi Set-II, 2012 & 2013]
Ans. No doubt, that there are things in life that cause suffering and pain like despondence, death of noble people, gloomy days and over darkened ways. It is at such times, that objects of beauty,some noble deeds, some powerful narratives remove our tension and sadness and we learn to love life.

Q. 5. What does a thing of beauty do for us? [HOTS] [Delhi Set I, 2015]
Ans. A thing of beauty is like a bower. It brings us endless pleasure, provides respite from our sorrows, and gives us peaceful sleep and a calm mind. It removes the pall from our dark spirits and brings us happiness and peace.

Q. 6. What makes human beings love life in spite of all the troubles they face? [Delhi Set II, 2015]
Ans. 
Human beings love life in spite of troubles and sufferings because of the existence of several natural and beautiful things around them. These things of beauty never fade. They give joy and optimism to human mind and thus, help in overcoming or bearing the troubles and sufferings.

Q. 7. How do beautiful things help us to live a happy life? [Foreign, 2014]
Ans.
Value Points:
— Beautiful things are a joy forever / source of eternal joy
— provide peaceful sleep and mental peace
— uplift our gloomy souls
— provide hope, health, happiness, contentment and comfort
— experience of the divine feeling.
Detailed Answer: Beautiful things are a source of eternal joy which provide peaceful sleep and mental peace. They uplift our gloomy souls and provide hope, health, happiness, contentment and comfort to us. These things provide an experience of divine feeling.

Q. 8. Which objects of nature does Keats mention as sources of joy in his poem, ‘A Thing of Beauty’? [Outside Delhi Set III, 2015]
Ans.
 Value Points: Sun / moon / trees – old and young / daffodils / sheep / forests / rills / forest brake / musk rose.
Detailed Answer: Keats mentions the sun, the moon, the trees, flowers, and clear rills as things of beauty.

Q. 9. Why is ‘grandeur’ associated with the ‘mighty dead’? [Outside Delhi Set-I, 2012]
Ans. Grandeur is associated with the ‘mighty dead’ because the poet refers to the great tragic plays written by the great playwrights. We admire and worship our heroes and even the fall of our great heroes is described, as glorious, as their lives. These stories inspire us to lead our lives and overcome our misery.

Q. 10. Mention any four things of beauty that add joy to your life? [Outside Delhi Set I, 2015]
Ans. 
Value Points: Sun / moon / trees – old and young / daffodils / sheep / forests / rills / forest brake / musk rose
Detailed Answer: The four things that add joy to our lives are the sun, the trees, the daffodils and the clear rills.

Q. 11. Mention, any two things of beauty that Keats talks of in his poem and explain how they influence us. [Comptt., Outside Delhi, Set-I, II & III, 2012]
OR
Describe any three things of beauty mentioned in the poem, ‘A Thing of Beauty’. [Outside Delhi Set-III, 2012]
Ans. 
The poet refers to the objects of nature as well as to the creation of literary work as things of beauty. The shady bushes of the daffodils and the dark passages that streams make to keep themselves cool in summer are some examples. The plays, epics and stories are also things of eternal beauty.

Q. 12. Mention any two ‘things of beauty’ that Keats has described in ‘A Thing of Beauty’. How do they make us joyful? [CBSE, SQP I, 2012, Comptt. Outside Delhi Set-I, 2010]
OR
Mention two things of beauty that Keats refers to in his poem. How do they influence us? [Comptt., Outside Delhi, Set-II/III, 2017]
Ans. Value Points: 
– Beauty in nature – beauty in literature – beautiful things in nature and stories of literature help to overcome sadness/gloom/enhance mood/ uplift soul.
Detailed Answer: The poet refers to the objects of nature as things of beauty. The bushes of dancing daffodils and the thickets in green forests sprinkled with musk roses make us joyful just by looking at them or by dreaming about them. All the beautiful objects us nature help us to overcome sadness and uplift our soul.

Q. 13. What does Keats consider as an endless fountain of immortal drink and why does he call it, immortal drink? [HOTS] [Outside Delhi Set-I & II, 2013]
Ans. Value Points: – Stories of heroic deeds/valour of noble ancestors/their mausoleums.
Detailed Answer: Keats considers Nature as an endless fountain of immortal drink. He calls it immortal because a man can get rest, relief and power in the company of nature and an endless beauty is hidden in her varied species.

Q. 14. How can ‘mighty dead’ be things of beauty? [Delhi Set-I, 2017]
Ans. The ‘mighty dead’ refers to our forefathers. The glorious tales of our forefathers fill us with a sense of pride and are also things of beauty as they fill us with pleasure and motivation.

Q. 15. In the hot season, how do man and beast get comfort? [Delhi Set-I, 2017]
Ans. Value Points: relax in a bower / walk by a cooling covert made by the rills / sit under the shade of young and old trees.
Detailed Answer: In the hot season, man and beast get comfort by taking shelter under the shade of the tree or by being one with absorbing nature and the coolness it provides. The things of beauty, which nature offers are simple. However, they have a calming effect on every living being.

Q. 16. How does Keats show his unhappiness with his fellow human beings ? [Foreign Set-I, 2017]
Ans. Value Points:
– By describing a death of noble natures
– O’er darkened ways cause unhappiness all around.
Detailed Answer: Keats shows his unhappiness and disappointment with his fellow human beings as they follow unhealthy path of negativity. He is also disappointed by the scarcity of whole human beings.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

ppt

,

Previous Year: Short Questions With Answers (Part - 2) - A Thing of Beauty Class 12 Notes | EduRev

,

Previous Year: Short Questions With Answers (Part - 2) - A Thing of Beauty Class 12 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

MCQs

,

Extra Questions

,

pdf

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Summary

,

Free

,

Previous Year: Short Questions With Answers (Part - 2) - A Thing of Beauty Class 12 Notes | EduRev

;