Previous Year Short Questions With Answers - Birth Class 11 Notes | EduRev

English Class 11

Class 11 : Previous Year Short Questions With Answers - Birth Class 11 Notes | EduRev

The document Previous Year Short Questions With Answers - Birth Class 11 Notes | EduRev is a part of the Class 11 Course English Class 11.
All you need of Class 11 at this link: Class 11

Q. 1. Who was Joe Morgan? Why had he been waiting for Dr. Andrew Manson?
Ans. 
Joe Morgan was a driller in Blaenelly a mining town. He was a big, strong and heavy middleaged person. Joe and his wife Susan, who had been married for nearly twenty years and were expecting their first child. Joe was waiting for the doctor to help Susan in the delivery of the child.

Q. 2. Why did Joe Morgan call on the doctor?
Ans.
Joe and his wife had been married for nearly twenty years. Now they were expecting their first child. Joe’s wife needed immediate medical attention. Therefore, he called on the doctor.

Q. 3. Where did Joe lead Andrew? Why did he not go in with the doctor?
Ans. 
Joe Morgan led Andrew to his house, number 12, Blaina Terrace. His wife was about to deliver her first child after being married for nearly twenty years. Joe was quite tensed. He refused to go inside. Even his voice showed signs of strain.

Q. 4. Why was Joe Morgan waiting for Dr. Andrew Manson and what was Dr. Andrew’s response?
Ans.
Joe Morgan was waiting for Andrew because he was going to have his first baby after twenty years. Andrew was concerned. There was still some time for the baby to be born. The family was worried that he would go but he decided to wait.

Q. 5. What did Andrew think of marriage as he sat dozing by the kitchen fire?
Or
What was Andrew’s view of marriage? Why was he resentful and confused.
Ans.
As Andrew sat dozing by the kitchen fire his thoughts wandered over the subject of marriage. He thought of Bramwell who was foolishly devoted to a woman who deceived him meanly. Then he thought of Edward Page who was married to the ill-natured Blodwen and was now living unhappily, apart from his wife. This led him to the conclusion that all marriages are dismal failures. Then he thought of his girl friend, Christine and wished to consider marriage as a pleasant state.

Q. 6. Why did Mrs. Morgan’s mother offer to make a cup of tea for the doctor?
Ans. 
Mrs. Morgan’s mother was a wise and experienced old woman. As the doctor moved about the room after examining the patient, she realised from his facial expression that there would be a period of waiting. She feared that he would leave the case, saying he would return later. In order to detain him she offered to make a cup of tea for him.

Q. 7. “Don’t fret mother, I’ll not run away.” Why do you think Andrew say so?
Ans. 
Mrs. Morgan’s mother offered to make a cup of tea for the doctor. The experienced woman realized that there must be a period of waiting. She was afraid that the doctor would leave the case saying that he would return later.

Q. 8. Why did the doctor decide to stay there until everything was over, though he knew there would be a period of waiting?
Ans.
After examining the patient, the doctor knew that there would be a period of waiting. He also knew that he would not be able to enjoy even one hour’s sleep if he went home. So, he decided to stay there until everything was over.

Q. 9. What disturbed Andrew out of his thoughts as he sat brooding by the kitchen fire?
Ans. As Andrew sat brooding by the kitchen fire, he was disturbed out of his thoughts to hear the voice of the old woman. She was telling him that her daughter didn’t want to be given chloroform if it would harm the baby. Just then, he heard the nurse’s voice calling from the top landing.

Q. 10. Why did a shiver of horror pass over Andrew?
Ans. 
Andrew had struggled for more than an hour to help Mrs. Susan Morgan in the safe delivery of the first child. At last the child was born, but it was lifeless. As Andrew gazed at the still form of a baby, a shiver of horror passed over him.

Q. 11. Why was the doctor in dilemma?
Ans. 
The woman gave birth to a still child. When the doctor looked at the lifeless form, a shiver of horror passed over him. He was torn between his desire to attempt to rejuvenate the child and his responsibility to the mother, who herself was in a desperate condition and needed immediate attention. So, he was in a dilemma.

Q. 12. What dilemma did Andrew face when the child was born.
Ans. The Morgans were expecting their first child after twenty years of their marriage. The child was stillborn and lifeless. The mother was in a desperate state and in immediate need of doctor’s attention. Now, Andrew was in a dilemma. He wanted to attend both of them and save them.

Q. 13 How was the doctor’s dilemma solved?
Ans.
The doctor’s dilemma was solved instinctively, not consciously. He handed the child to the nurse and turned his attention to the mother who lay faint. She was almost pulseless. Her strength was ebbing fast. The doctor made frantic efforts to restore the flabby woman. Gradually, her heart strengthened and the doctor knew that he could safely leave her.

Q. 14. Why was the mid-wife frightened when the doctor asked about the child?
Ans. 
When the doctor knew that he could safely leave the mother, he asked about the child. The mid-wife was frightened. Taking it as a still child, she had dumped it beneath the bed amongst the soaked newspapers.

Q. 15. Describe the condition of the child when the doctor pulled it out.
Ans. 
When the doctor pulled the child out, its limp, warm body was white and soft. Its skin was lovely, smooth and tender. Its head was hanging loosely on the thin neck. Its limbs seemed boneless. It was a perfectly formed boy.

Q. 16. Dr. Andrew tried an entirely new method but he managed to save the life of the child. What was the method which was the last resort for him?
Ans. 
Dr. Andrew began a special method of respiration. He took two basins and plunged the child into the icy water and then into the steamy water. As a last resort, he rubbed the child’s body, crushing and releasing his chest. Suddenly, the child’s chest moved and it gave a cry. This is how he saved the baby.

Q. 17. What was the child suffering from?
Ans. 
As soon as the doctor saw the child, he knew that it was a case of suffocation, the condition caused by lack of oxygen and excess of carbon dioxide in the blood. It is accompanied by paleness of the skin, weak pulse, and loss of reflexes.

Q. 18. Describe briefly the efforts made by the doctor to revive the child.
Ans. 
The doctor lay the child on a blanket and began the special method of respiration. Then he immersed it alternately in cold water and lukewarm water. Fifteen minutes passed, but no breath came from the body of the child. Then the doctor made one last effort. He rubbed the child with a towel, crushed and released the chest with both his hands. Thus, he tried to get breath into the limp body. His efforts bore fruit. The little chest gave a short, convulsive heave. The doctor redoubled his effort. The child was now gasping.

Q. 19. How did Andrew react to the first glimpse of the success of his efforts to help the stillborn child came alive?
Ans. 
As a result of Andrew’s persistent efforts, the small chest of the body heaved up. This short heave was followed by other heartbeats. Andrew turned giddy. The sense of life throbbing under his feelings almost made him faint.

Q. 20. What was the state of the room after the resuscitation of mother and child?
Ans. 
The room was littered with blankets, towels, basins and solid instruments. The hypodermic syringe was impaled in the linoleum by its point. The ewer was knocked over. The kettle lay on its side in a puddle of water.

Q. 21. Why did Andrew say “I’ll fetch my bag later, nurse?”
Ans. 
Andrew had worked hard single-handedly and constantly to save the mother as well as the still born child from the jaws of death. The constant efforts, tension, desperation caused by failure combined to make him weak and dozed. Being tired he told the nurse that he would fetch his bag later.

Q. 22. How did Andrew assess that night’s work?
Ans. 
As Andrew left driller’s house he felt tired. He kept thinking of the work he had done that night. He realized that at last he had done something real. For him it was an achievement.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

Previous Year Short Questions With Answers - Birth Class 11 Notes | EduRev

,

Summary

,

video lectures

,

Free

,

Previous Year Short Questions With Answers - Birth Class 11 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

ppt

,

Previous Year Short Questions With Answers - Birth Class 11 Notes | EduRev

,

pdf

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

past year papers

,

Exam

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Extra Questions

,

MCQs

;