Previous Year Short Questions With Answers - Laburnum Top Class 11 Notes | EduRev

English Class 11

Class 11 : Previous Year Short Questions With Answers - Laburnum Top Class 11 Notes | EduRev

The document Previous Year Short Questions With Answers - Laburnum Top Class 11 Notes | EduRev is a part of the Class 11 Course English Class 11.
All you need of Class 11 at this link: Class 11

Q. 1. How does the poet describe the laburnum tree top?
Ans. 
The laburnum tree top is silent and still in the afternoon of yellow September sunlight. Its few leaves are getting yellow. And all its seeds have fallen.

Q. 2. How does the laburnum tree appear in September?
Ans.
In the afternoon of September sunlight, the laburnum top appears silent and quite still. A few leaves of the tree are turning yellow. All the seeds of the tree have fallen.

Q. 3. Describe the scene when goldfinch with her family starts chirruping to the maximum.
Ans.
When the goldfinch starts chirruping to the maximum, the scene becomes musical. Chittering and trilling is heard all round. The whole tree seems to be trembling and thrilling because the tree has become like a live engine of great power.

Q. 4. What does the goldfinch do after showing her barred face?
Ans. 
The goldfinch shows her barred face and chirrups in strange and fearful chirrups. Her chirruping changes into a delicate whistle-chirrup whispering. After singing to the full, she flies away into the sky.

Q. 5. What happens to the laburnum tree after the goldfinch flies away?
Ans.
After singing, the goldfinch flies away into the infinite. The laburnum tree becomes silent and quiet again. Emptiness comes to it and it becomes as dead (silent) as it was earlier.

Q. 6. How does the poet describe the beauty of the goldfinch?
Ans. 
The poet describes the beauty of the goldfinch in the way it chirrups. It brings life to the silent and empty laburnum tree. Its chirruping is musical and ‘life’ has been brought to the tree in its singing. It is her ‘beauty’.

Q. 7. Give a brief account of the sounds and movements of the goldfinch on the top.
Ans.
The goldfinch chirps and suddenly settles on the end of a branch on the top of the laburnum tree. Then quite suddenly and watchfully she enters the middle part of the tree. She moves smoothly like a lizard. Then the tree is filled up with a series of short, quick high pitched chattering sounds, shaking of wings and quavering sound. The whole tree shakes slightly and is excited. It seems as if a whole machine has started working. This thickness of the tree houses the family of goldfinch and she stokes the engine of her family before leaving the tree and flying off to the infinite. The laburnum top regains its silence and stillness.

NCERT CORNER
Q. 1. What Laburnum is called in your language?
Ans.
Laburnum is called Amaltas (veyrkl) in our language.

Q. 2. Which local bird is like the goldfinch?
Ans.
A sparrow having colours on its body is like the goldfinch.

Q. 3. What do you notice about the beginning and the ending of the poem?
Ans.
In the beginning the Laburnum Top is silent. Then it becomes lively when a bird comes to it. In the end it again becomes silent.

Q. 4. To what is the bird’s movement compared? What is the basis of the comparison?
Ans.
The bird’s movement is compared to a lizard’s, because the birds enters the tree like a lizard, sleek, alert and abrupt.

Q. 5. Why is the image of the engine evoked by the poet?
Ans. 
A sound of machine comes from the tree. It is called the engine of her family as it provides support to her family.

Q. 6. What do you like most about the poem?
Ans.
We like the comparison of a bird’s movement with a machine.

Q. 7. What does the phrase “her barred face identity mask” mean?
Ans. 
A goldfinch has stripes on its face which marks her face and becomes her identity.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

Previous Year Short Questions With Answers - Laburnum Top Class 11 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

study material

,

Semester Notes

,

Summary

,

pdf

,

Viva Questions

,

Previous Year Short Questions With Answers - Laburnum Top Class 11 Notes | EduRev

,

Previous Year Short Questions With Answers - Laburnum Top Class 11 Notes | EduRev

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Exam

,

ppt

,

video lectures

,

Important questions

;