Previous Year: Short Questions With Answers - The Ailing Planet: the Green Movement's Role Class 11 Notes | EduRev

English Class 11

Class 11 : Previous Year: Short Questions With Answers - The Ailing Planet: the Green Movement's Role Class 11 Notes | EduRev

The document Previous Year: Short Questions With Answers - The Ailing Planet: the Green Movement's Role Class 11 Notes | EduRev is a part of the Class 11 Course English Class 11.
All you need of Class 11 at this link: Class 11

Q. 1. (a) What do you know about the Green Movement?
(b) What does the author mean by a mechanical view of the world?
Ans.
(a) In 1972, the world’s first Green Party was founded in New Zealand. The Green movement has never looked back since its inception.
(b) The mechanical view of the world means looking at the world as if it was a machine. A machine has no feeling and no emotional needs.

Q. 2. How does the author point out the importance of Green Movement?
Ans.
The author points out the importance of the Green Movement by comparing it to the revolutionary ideas of Copernicus. He had taught mankind in the 16th century that the earth and the other planets revolved round the sun.

Q. 3. How have human beings shifted their perceptions?
Ans. 
We have shifted our perception from mechanistic view to a holistic and ecological one. Now, we regard the earth as a living organism. It is an enormous being and we are its parts. It has its own metabolic needs and vital processes. We must respect and preserve them.

Q. 4. What is the holistic and ecological view of the world?
Ans. 
The holistic and ecological view means that the world is one whole one enormous being of which human beings are a part. So, the ecology depends not just on human beings but on all things living and non-living. Like a human being, the world has its own metabolic needs which should be respected and preserved. This view considers the earth as a living organism.

Q. 5. What do you understand by the concept of sustainable development? [KVS Silchar, 2017]
Ans. 
The concept of sustainable development is linked with the survival of human race. It means to consume the resources of the earth in a manner that does not hamper the survival of the coming generations. We should use the resources for our present need without compromising the right of our children to use them in their need.

Q. 6. Describe the terms ‘Holistic approach’ and sustainable development.
Ans.
The holistic approach is a comprehensive approach in which the world is viewed as a living organism with all its natural resources and species. Sustainable development is the development that meets the needs of the present, without compromising the ability of the future generation to meet their needs.

Q. 7. What is the new world view according to the author?
Ans. 
In the new world view, people feel concerned for the survival of not just the people but of the planet. The new world view is the holistic view of our existence. We can survive or perish only with all other creatures–our future is linked with them.

Q. 8. What is the state of earth today? How should we act now?
Ans. 
The signs of the earth which are connected with life shows that the earth is a patient in declining health. We must realize our moral obligations to be good stewards of the planet. We must act as responsible trustees of the legacy of future generations.

Q. 9. Why does Nani Palkhivala ‘call the earth’ ‘The Ailing Planet’? How can this ailing planet survive? [KVS Agra, 2017]
Ans. 
The signs of the earth connected with life (necessary for staying alive) show that the earth is a patient in declining health. Its deserts are advancing. Landscapes are being impoverished and environment is ailing. Aerial photography using satellites has revealed that the environment has deteriorated very badly in many parts of the world. In fact, it has become critical in most of the eighty eight countries investigated. The concept of sustainable development and Green Movement can help the ailing planet to survive. People must discharge their moral responsibility as stewards of the planet and trustees of the legacy of the future generations. The plundering of the natural resources should be controlled. These must be preserved for the future generations.

Q. 10. Who is the worlds’ most dangerous animal? Why is it called so?
Ans. 
There is a zoo at Lusaka, in Zambia. A notice outside one of the cages says ‘the world’s most dangerous animal’ and when one looks inside the cave, one finds himself in the mirror inside the cave clearly telling that human beings are the world’s most dangerous animals as they are the creators of all kinds of pollution, destruction and destruction.

Q. 11. How does the earth’s biological systems behave on reaching an unsustainable level?
Ans. The productivity of the earth’s biological systems is impaired on reaching an unsustainable level. Fisheries collapse, forests disappear, grasslands turn into barren wastelands, croplands become worse.

Q.12. How are the earths principal biological systems being depleted?
Ans. 
The four principal biological systems of the earth are croplands, fisheries, forests and grasslands. Their productivity has become impaired because of human pressure on them. Forests have been cleared. Grasslands have been converted into wastelands. People are overfishing for protein. The world’s increasing population is the cause behind the depletion of these biological systems.

Q. 13. How can overfishing and decimation of forests prove harmful?
Ans. 
Overfishing may lead to stripping of fisheries. Then man will lose a rich source of protein. The decimation of forests will harm ecology. Moreover, several species of life that live in forest will face extinction.

Q. 14. Why do we need to plant more forests in India?
Ans.
According to official data, India is losing its forests at the rate of 3.7 million acres a year. The actual loss of forests is estimated to be about eight times the rate indicated by government statistics. Large areas, officially named forest land are already treeless. Moreover a five fold increase in the rate of forest planting is needed to cope up with the expected fuel wood demand five years later.

Q. 15. How have the croplands deteriorated?
Ans.
The growing population needs more food. So, different chemical fertilizers are used to produce more and more food. In the long run these fertilizers deteriorate the quality of the soil, i. e., the croplands.

Q. 16. What is new awareness that has dawned upon most of the countries in the world?
Ans. The new awareness which dawned upon most of the countries of the world is the realization that we have to shift from a system based on domination of the earth to one of partnership. It means that if the human race is to survive, it can do so only with all other creatures and things.

Q. 17. What makes the author unhappy about the laws in India?
Ans.
The author is unhappy with the laws of India because laws are neither respected nor enforced in India. There are many good laws in India for the protection of the environment but they are shamelessly flouted.

Q. 18. How has the population increased after the year 1800?
Ans. 
The world’s population was only about one billion around the year 1800 and this had been possible after about a million years. However, there has been a very rapid increase since then. By the year 1900 it became two billions and it has reached upto some 6 billions now.

Q. 19. Why does the author agree that growth of world’s population is one of the strongest factors distorting the future of human society?
Ans. 
The world’s population has grown fast since the year 1800. At present the population of the world has reached 5.7 billion. Forest cover is deteriorated due to population pressure. It results in the expansion of deserts. Grasslands are becoming barren. Natural resources are depleting fast. The environment has deteriorated upto the critical point. The existence of man himself is threatened. Many species of life have faced total extinction. Thus, the population growth is one of the strongest factors distorting the future of human society.

Q. 20. Why is population control essential in India?
Ans. 
The population of India was estimated to be 920 million in 1924. Over population upsets all plans of development and causes poverty and unemployment. So, either population is to be controlled or people would remain poor forever. Voluntary family planning is essential in order to overcome such problems.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Previous Year: Short Questions With Answers - The Ailing Planet: the Green Movement's Role Class 11 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

pdf

,

Previous Year: Short Questions With Answers - The Ailing Planet: the Green Movement's Role Class 11 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

video lectures

,

Exam

,

past year papers

,

Summary

,

Important questions

,

Semester Notes

,

study material

,

MCQs

,

Viva Questions

,

ppt

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year: Short Questions With Answers - The Ailing Planet: the Green Movement's Role Class 11 Notes | EduRev

;