Previous Year: Short Questions With Answers - The Enemy Class 12 Notes | EduRev

English Class 12

Class 12 : Previous Year: Short Questions With Answers - The Enemy Class 12 Notes | EduRev

The document Previous Year: Short Questions With Answers - The Enemy Class 12 Notes | EduRev is a part of the Class 12 Course English Class 12.
All you need of Class 12 at this link: Class 12

Q. 1. What was his father’s chief concern about Dr. Sadao? [Delhi Set I, 2016]
Ans. 
Value Points: father’s chief concern was Sadao’s education
Detailed Answer: Dr. Sadao’s father had a great concern for Sadao’s career. His chief concern was his education. In order to fulfill that requirement, he sent him to America at the age of twenty–two to learn surgery and medicine.

Q. 2. What was Sadao’s father’s dream for him? How did Sadao realise it? [Outside Delhi Set III, 2015]
Ans.
Value Points : 
Sadao’s education was his father’s chief concern
– was sent to America at the age of 22 to learn all he could of surgery and medicine
– became an eminent surgeon and scientist
– perfecting a discovery which would render wounds clean
Detailed Answer: Sadao’s father wanted his son to be a doctor. Sadao realized this dream by becoming one of the most known and respectable surgeons of the country. He was also working to perfect a discovery which would render wounds clean. He was so trustworthy as a doctor that the General had not sent him abroad with the troops as he wanted to keep Sadao around for his surgery.

Q. 3. Why was Dr. Sadao not sent abroad along with troops? [HOTS] [Delhi Set II, 2016]
Ans.
Value Points 
– there may be danger to the old general’s life; might need operation; so Sadao required
– Sadao was perfecting a discovery which would render wounds entirely clean
Detailed Answer : Dr. Sadao was not sent abroad with the troops for two reasons—
(i) He was working on a discovery which would render wounds entirely clean.
(ii) The General was in a condition where he might need an emergency operation. He could only trust Sadao as his surgeon.

Q. 4. How nearly had Dr. Sadao missed marrying Hana? [Comptt., Delhi Set-I, 2013]
Ans. 
Dr. Sadao met Hana at a party. He did not want to go to that party and had almost avoided going to the party. If he had not gone there, he would never have met Hana and would have missed marrying her.

Q. 5. What role did the American play in bringing Hana and Sadao together? [Outside Delhi Set II, 2015]
Ans.
Value Points :
- American professor and wife were kind-hearted
– anxious to do something for foreign students
– Professor Harley invited students to his place
– Sadao found rooms too small and food bad
– met Hana, felt he would love her if it were all possible
Detailed Answer : Sadao had met Hana at an American professor’s house. The professor and his wife had been kind people. They wanted to do something for their few foreign students. Sadao had almost not gone to Professor Harley’s house that night. But when he went there, he had found Hana, a new student, for whom he developed a liking.

Q. 6. Where, when and how did Dr. Sadao meet Hana? [Delhi Set III, 2016]
OR
Where had Dr. Sadao first met his wife? What had been his initial reaction? [Comptt. Delhi / Outside Delhi 2018]
Ans.
Value Points :
– had met her in America / in his American professor’s house
– had waited to fall in love with her until he was sure she was a Japanese
Detailed Answer : Dr. Sadao met Hana in America at an American Professor’s house during a party. At first, he had almost avoided going to the party. Had he not gone there, he would have missed meeting and marrying her.

Q. 7. In what condition did Dr. Sadao find the American soldier at the seashore? [Outside Delhi Set I, 2015]
OR
In what condition was the American soldier when Sadao found him? [Comptt., Outside Delhi Set-I, 2013]
Ans. 
Value Points : – motionless with his face in the sand – unconscious – with a gun wound on the right side of his lower back which had reopened / flesh blackened with gunpowder
Detailed Answer : Dr. Sadao found the American soldier in an unconscious state . He was badly injured with a gun wound on the right side of his lower back, hit by a bullet and battered by rocks. The waves had thrown him onto the shore. He was bleeding profusely.

Q. 8. Why does Dr. Sadao mutter the word, ‘My friend’ while treating the American prisoner of war? What is ironical about his words? [CBSE, SQP, 2014, 2015]
Ans.
Value Points : Sadao trained to talk to patients - to comfort them - elicit response – Ironical : as the soldier / sailor is an enemy - Sadao saves his life.
Detailed Answer : Being a doctor, may be he was trained to talk to patients in a friendly manner to comfort them and to get back response. It was ironical because the patient was a soldier of the American army which was their enemy. Finally, Sadao, saved his life, too.

Q. 9. Why Hana had to wash the wound herself? [Delhi Set-II, 2012, 2011]
Ans.
When Hana saw that her husband was willing to help the wounded man, she also got ready to help him. When the maid-servant refused to wash the wounded man, she herself washed him.

Q. 10. What forced Dr. Sadao to be impatient and irritable with his patient? [Outside Delhi Set-I & II, 2013]
Ans.
Hana started vomiting when she saw Dr. Sadao operating on the prisoner, as she had never seen an operation in her life. Sadao wanted to help her in distress but he couldn’t leave his patient alone because the wounded man urgently needed an operation or he could die. This situation made Dr. Sadao impatient and irritable with his patient.

Q. 11. What help did Dr. Sadao seek from Hana while operating on the wounded white man? [Delhi Set-III, 2012]
OR
How did Hana help Dr. Sadao while he operated upon the enemy soldier? [CBSE, SQP I, 2012]
Ans.
When the maid-servant refused to wash the wounded man, Hana herself washed him. When her husband asked her to help him to turn the man she did so. He asked her to give the anesthesia, on seeing the blood Hana ran out of the room. Then, she came back with a bottle and some cotton in her hand and assisted her husband in removing the bullet.

Q. 12. What made a cool surgeon like Sadao speak sharply to his wife and what was her reaction? [Outside Delhi Set-III, 2013]
Ans.
The sight of blood made Hana choke. Sadao spoke sharply and asked her not to faint. He argued if he stopped, the patient would die. Hana clasped her hands to her mouth and ran out of the room.

Q. 13. Did Hana think that the Japanese tortured their prisoners of war? Why? [Delhi Set-I, 2012]
Ans.
Hana thought that the prisoners of war were tortured. She had heard stories of the sufferings of the prisoners. When the wounded American soldier was brought in, she had seen the red scars behind his neck. In fact, these scars were the proofs of torture, he had suffered in prison.

Q. 14. Who sent a messenger to Dr. Sadao? What for? [Comptt., Outside Delhi Set-I, II & III, 2012]
Ans. 
The General sent a messenger to Dr. Sadao as there was an emergency operation which had to be performed. His gallbladder needed to be operated upon.

Q. 15. What dilemma did Dr. Sadao face? [Comptt., Delhi Set-I/II, 2017]
Ans.
Value Points: dilemma between duty towards nation and duty towards profession
Detailed Answer : Dr. Sadao found an American soldier badly wounded. As a doctor, it was his duty to save the dying man, yet he was in a dilemma as the American soldier was an enemy of his country, Japan and it was his duty to report to the army about the soldier.

Q. 16. Why did Dr. Sadao’s servants leave his service? [Comptt., Outside Delhi Set-III, 2015]
Ans. 
Value Points: servants unhappy at Sadao’s decision to treat the wounded soldier, felt it was unpatriotic

Detailed Answer: The servants felt that they could not stay if Sadao kept that white man

any more in the house. People would think that they liked Americans. The servants grew more watchful daily. On the seventh day, the servants left all together.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Viva Questions

,

Free

,

mock tests for examination

,

pdf

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Previous Year: Short Questions With Answers - The Enemy Class 12 Notes | EduRev

,

past year papers

,

Exam

,

ppt

,

Summary

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

Sample Paper

,

Previous Year: Short Questions With Answers - The Enemy Class 12 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Previous Year: Short Questions With Answers - The Enemy Class 12 Notes | EduRev

,

video lectures

;