Previous Year Short Questions With Answers - The Tale of Melon City Class 11 Notes | EduRev

English Class 11

Class 11 : Previous Year Short Questions With Answers - The Tale of Melon City Class 11 Notes | EduRev

The document Previous Year Short Questions With Answers - The Tale of Melon City Class 11 Notes | EduRev is a part of the Class 11 Course English Class 11.
All you need of Class 11 at this link: Class 11

Q. 1. The Tale of Melon city is full of irony. Give any two examples from the poem? [KVS Agra, 2017, 2014, 2013]
Ans.
 
‘The Tale of Melon City’ by Vikram Seth is full of ironical instances. The poem begins with a ‘just and placid’ king ordering the construction of an arch. After the construction, the king went there and his crown struck the arch. He felt disgraced and ordered death sentence for the person responsible for it. The circumstances took such a turn that he himself got hanged. The second instance is that a chance was given to any person who passed that gate to decide the ruler of the state. The first person who passed that gate was a foolish man and he decided that a melon should be the ruler of the state. Without giving any second thought, a melon was placed on the throne.

Q. 2. How was the melon crowned the king of the state? [KVS Silchar, 2017]
Or
How did the melon become the ruler? [DDE SQP]
Ans. 
The ministers sent out messengers to declare that the next man to pass the City Gate would choose the ruler of their state. An idiot happened to pass the gate. When asked to decide who was to be the King, he replied, “A melon”. This was his standard answer to all questions. The minister declared that a melon would be their new ruler. They crowned the melon and it became the city king.

Q. 3. Why did the King order the chief of builders to be hanged?
Ans.
One day the King was riding down the thoroughfare. The arch was so low that it struck against the Crown. The Crown fell off. The King was angry at this disgrace. He held the chief of builders responsible for this and ordered him to be hanged.

Q. 4. How did the workmen escape being hanged?
Ans.
When the chief of builders blamed the workmen for the incident, the King stopped the proceedings of hanging for a while. Then he decided to have all the workmen hanged. The workmen argued that the size of the bricks was wrong. The King decided to hang the masons instead. Thus, the workmen escaped being hanged.

Q. 5. How did the architect lay the blame on the King?
Ans. 
The King ordered that the architect should be hanged. The architect reminded the King that he had made certain amendments to the plans when they were shown to him. Thus, the architect indirectly lays the blame on the King.

Q. 6. What was the King’s reaction when the architect blamed him for the incident?
Ans.
When the architect blamed the King for the incident he was confused and nearly lost control over himself. However, being a just and placid King, he said that it was an intricate matter and he needed someone’s advice. He ordered to bring him the wisest man in the country.

Q. 7. Comment upon the criteria of selection of the wisest man and the quality of councillor he offered.
Ans. 
The criteria was that wisdom comes with grey hair. The old man they selected could not walk or see. He spoke in a trembling voice. The advice he offered was absurd. A lifeless object cannot be deprived of life by hanging it.

Q. 8. What was the advice given by the wisest man?
Ans. 
At the King’s command the wisest man was found and brought, rather carried, to the Royal Court in fact, he was so old that he could neither walk nor see. He said that the culprit must be punished. He held the arch responsible for hitting the Crown violently and causing it fall. So, according to him, the arch was the real culprit.

Q. 9. How did the arch escape punishment?
Ans.
As advised by the wisest man, the arch was held responsible for hitting the Crown and led to the scaffold. Suddenly, a councillor said that it would be a shameful act to hang the arch that touched his Majesty’s head. The King thought it was true and spared the arch.

Q. 10. Describe the circumstance which led to the hanging of his Majesty.
Ans. 
The crowd was getting restless as the hanging was being delayed. Sensing their mood, the King said that someone must be hanged immediately, as the nation wanted it. A noose was set up. It was somewhat high. Each man was measured turn by turn. There was only one man who was tall enough to fit in the noose, and it was the King. So, His Majesty was hanged.

Q. 11. What was the problem confronted by the Ministers? How did they solve it?
Ans.
After hanging of His Majesty, the ministers were confronted with the problem of finding a ruler for their state. To solve this problem they followed their old custom. The heralds were sent out to proclaim that the next person who passes the City Gate would choose the ruler of their state.

Q. 12. Where did the King want an arch to be constructed and why?
Ans. 
The King wanted an arch to be constructed extending over the main thoroughfare from one side to the other. He thought that it would improve the lookers-on morally and mentally.

Q. 13. What sort of King ruled over the state?
Ans. 
The King was fair and gentle. He seemed to be interested in the welfare of the masses. So, he proclaimed that an arch should be constructed which should extend across the major thoroughfare. He hoped that it would improve people’s mind on looking at it.

Q. 14. Are the people happy with their Melon King? Why or why not?
Ans.
Yes, the people are happy with their Melon King because he follows the policy of non-interference. They don’t bother what he is as long as he leaves them in peace and liberty.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Previous Year Short Questions With Answers - The Tale of Melon City Class 11 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

Semester Notes

,

Free

,

ppt

,

Summary

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

Exam

,

Previous Year Short Questions With Answers - The Tale of Melon City Class 11 Notes | EduRev

,

study material

,

Previous Year Short Questions With Answers - The Tale of Melon City Class 11 Notes | EduRev

;