Notes | EduRev

Physics 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 11

Created by: Shiksha Academy

NEET : Notes | EduRev

The document Notes | EduRev is a part of the NEET Course Physics 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 11.
All you need of NEET at this link: NEET

Q 1. A soap bubble, having radius of 1 mm, is blown from a detergent solution having a surface tension of 2.5 × 10-2 N/m. The pressure inside the bubble equals at a point Z0 below the free surface of water in a container. Taking g = 10 m/s2, density of water = 103 kg/m3, the value of Z0 is     [2019]
A: 100 cm
B: 10 cm
C: 1 cm
D: 0.5 cm
Ans: 
C
Solution:
Excess pressure = 4T/R, Gauge pressure
 Notes | EduRev

Q 2. A small hole with area area of cross-section 2 mm2 is present near the bottom of a fully filled open tank of height 2 m. Taking g = 10 m/s2, the rate of flow of water through the open hole would be nearly    [2019]
A: 12.6 × 10–6 m3/s
B: 8.9 × 10–6 m3/s
C: 2.23 × 10–6 m3/s
D: 6.4 × 10–6 m3/s
Ans:
A
Solution:
 Notes | EduRev
Rate of liquid flow
 Notes | EduRev
 Notes | EduRev

Q 3. A small sphere of radius 'r' falls from rest in a viscous liquid. As a result, heat is produced due to viscous force. The rate of production of heat when the sphere attains its terminal velocity, is proportional to:-    [2018]
A: r3
B: r2
C: r5
D: r4
Ans: 
C
Solution:

 Notes | EduRev

Q 4. A U tube with both ends open to the atmosphere, is partially filled with water. Oil, which is immiscible with water, is poured into one side until it stands at a distance of 10 mm above the water level on the other side. Meanwhile the water rises by 65 mm from its original level (see diagram). The density of the oil is:-    [2017]
 Notes | EduRev
A: 425 kg m–3
B: 800 kg m–3
C: 928 kg m–3
D: 650 kg m–3
Ans:
C
Solution:
 Notes | EduRev

Q 5. Two non-mixing liquids of densities ρ and nρ (n > 1) are put in container. The height of each liquid is h. A solid cylinder of length L and density d is put in this container. The cylinder floats with its axis vertical and length pL (p < 1) in the denser liquid. The density d is equal to    [2016]
A: {1 + (n - 1)p}ρ
B: {1 + (n + 1)p}ρ
C: {2+(n + 1)p}ρ
D: {2 + (n - 1)p}ρ
Ans:
A
Solution:
 Notes | EduRev
wt of body = upthrust by the two liquids
If A = Area of section then
 Notes | EduRev

Q 6. The approximate depth of an ocean is 2700 m. The compressibility of water is 45.4 x 10-11 Pa-1 and density of water is 103 kg/m3. What fractional compression of water will be obtained at the bottom of the ocean?    [2015]
A: 1.4 x 10-2
B: 0.8 x 10-2
C: 1.0 x 10-2
D: 1.2 x 10-2
Ans:
D
Solution:

 Notes | EduRev

Q 7. A wind with speed 40 m/s blows parallel to the roof of a house. The area of the roof is 250 m2. Assuming that the pressure inside the house is atmospheric pressure, the force exerted by the wind on the roof and the direction of the force will be:
(Pair = 1.2 kg/m3)    [2015]
A: 2.4 x 105 N, downwards
B: 4.8 x 105 N, downwards
C: 4.8 x 105 N,upwards
D: 2.4 x 105 N, upwards
Ans:
D
Solution:

 Notes | EduRev

 Notes | EduRev

Q 8. A certain number of spherical drops of a liquid of radius ‘r’ coalesce to form a single drop of radius ‘R’ and volume ‘V’. If ‘T’ is the surface tension of the liquid, then:    [2014]
A:  Notes | EduRev
B: energy is neither released nor absorbed
C:  Notes | EduRev
D:  Notes | EduRev
Ans: 
A
Solution:

 Notes | EduRev

 Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of NEET

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

ppt

,

Sample Paper

,

pdf

,

Objective type Questions

,

Notes | EduRev

,

Notes | EduRev

,

MCQs

,

Exam

,

study material

,

past year papers

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Free

,

mock tests for examination

,

Notes | EduRev

,

Important questions

;