Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

Physics Class 12

Created by: Shiksha Academy

JEE : Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

The document Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev is a part of the JEE Course Physics Class 12.
All you need of JEE at this link: JEE

Q 34. An ideal capacitor of capacitance 0.2 µF is charged to a potential difference of 10 V. The charging battery is then disconnected. The capacitor is then connected to an ideal inductor of self-inductance 0.5 mH. The current at a time when the potential difference across the capacitor is 5 V, is:     [2018]
(1) 0.34 A
(2) 0.25 A
(3) 0.15 A
(4) 0.17 A
Ans:
(4)
Solution:

Qo = 0.2 × 10 µC = 2µC
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Vo = 10V
Ei of capacitor = 1/2 × 0.2 µf × (10V)2
= 10µJ
Ef of capacitor = 1/2 × 0.2µf × (5V)2
= 2.5 µj
Einductor  = 7.5 µJ = 1/2 Li2
⇒ 7.5 × 10−6 = 1/2 × 0.5 × 10−3 × i2
⇒ 30 × 10−3 = i2
⇒ i = √3/10 = 0.17 A

Q 35.  A power transmission line feeds input power at 2300V to a step down transformer with its primary windings having 4000 turns giving the output power at 230V. If the current in the primary coil of the transformer is 5A and its efficiency is 90% the output current would be:    [2018]
(1) 45A
(2) 50A
(3) 20A
(4) 25A
Ans: 
A
Solution:

We know, formula
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
where, η is efficiency, Px denotes pawar of secondary transmission, Pη
denotes power of primary transmission
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
so, 0.9 = 230 x Ix / 2300 x 5
hence, Ix = 45A
therefore, output current would be 45A

Q 36.  A plane electromagnetic wave of wavelength λ has an intensity I. It is propagating along the positive Y-direction. The allowed expressions for the electric and magnetic fields are given by:    [2018]
(1)
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

(2)
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

(3)
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

(4)
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Ans:
A
Solution:
If E0 is magnitude of electric field then 1/2ε0E2 x C = I
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
direction of  Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

Q 37. A charge q is spread uniformly over an insulated loop of radius r. If it is rotated with an angular velocity ω with respect to normal axis then magnetic moment of the loop is:    [2018]
(1) Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

(2) Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
(3) qωr2
(4) Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Ans:
(2)
Solution:
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

Q 38. A coil of cross-sectional area A having N turns is placed in a uniform magnetic field B. When it is rotated with an angular velocity ω, the maximum e.m.f. induced in the coil will be:    [2018]
(1) 3/2NBAω 
(2) 3NBAω
(3) NBAω
(4) 1/2NBAω
Ans: 
(3)
Solution:
Given, a coil of N turns having an area A, rotated with angular speed 'ω' in a uniform magnetic field 'B' connected to a resistor ' R'.
The flux linking to coil, φ = NBA sin (ωt)
Therefore,
Induced EMF,
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
When, sinωt = ±1, the induced emf value is maximum.
∴ the maximum EMF, E0 = NBAω

Q 39. In a coil of resistance 100 Ω, a current is induced by changing the magnetic flux through it as shown in the figure. The magnitude of change in flux through the coil is    [2017]
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
(1) 250 Wb
(2) 275 Wb
(3) 200 Wb
(4) 225 Wb
Ans
: (1)
Solution:
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Magnitude of change in flux = R × area under current vs time graph
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

Q 40. A small circular loop of wire of radius a is located at the centre of a much larger circular wire loop of radius b. The two loops are in the same plane. The outer loop of radius b carries an alternating current I = I0 cos (ωt). The emf induced in the smaller inner loop is nearly ?    [2017]
(1)Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
(2) Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
(3)Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
(4)Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Ans:
(4)
Solution:
Magnetic field due to outer current loop 
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Induced emf in inner loop 
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

Q 41. Magnetic field in a plane electromagnetic wave is given by
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Expression for corresponding electric field will be    [2017]
(1)Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
(2)Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
(3)Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
(4)Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Ans: (3)
Solution:
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

Q 42. A sinusoidal voltage of peak value 283 V and angular frequency 320/s is applied to a series LCR circuit. Given that R = 5 W, L = 25 μH and C = 1000 μF. The total impedance, and phase difference between the voltage across the source and the current will respectively be -    [2017]
(1) 10 Ω and tan-1(5/3)
(2) 7 Ω and 45°
(3) 7 Ω and tan-1(5/3)
(4) 10 Ω and tan-1(8/3)
Ans:
(2)
Solution:
e0 = 283 volt    ω = 320
xL = 320 × 25 × 10-3 = 8 Ω
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

Q 43. The electric field component of a monochromatic radiation is given by Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Its magnetic field Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
 is then given by:   [2017]
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Ans:
(1)
Solution:
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

Q 44. Hysteresis loops for two magnetic materials A and B are given below :
These materials are used to make magnets for electric generators, transformer core and electromagnet core.    [2016]
Then it is proper to use :
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
(1) A for electric generators and transformers
(2) A for electromagnets and B for electric generators
(3) A for transformers and B for electric generators
(4) B for electromagnets and transformers
Ans:
(4)
Conceptual (Requires low retentivity and low coercivity)

Q 45. An arc lamp requires a direct current of 10 A at 80 V to function. It is connected to a 220 V (rms), 50 Hz AC supply, the series inductor needed for it to work is close to:    [2016]
(1) 80 H
(2) 0.08 H
(3) 0.044 H
(4) 0.065 H
Ans: 
(4)
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

Q 46. Arrange the following electromagnetic radiations per quantum in the order of increasing energy :    [2016]
A: Blue light
B: Yellow light
C: X-ray
D: Radiowave
(1) D, B, A, C
(2) A, B, D, C
(3) C, A, B, D
(4) B, A, D, C
Ans:
(1)
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
radio wave<yellow light<blue light<X-rays
(Increasing order of energy)

Q 47. A series LR circuit is connected to a voltage source with V(t) = V0 sinΩt. After very large time current I(t) behaves as Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev    [2016]
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Ans: (3)
Solution:
Current will be in the form of
I = I0 sin (Ωt - φ)
Graph will be sinusoidal

Q 48. The ratio (R) of output resistance r0, and the input resistance ri in measurements of input and output characteristics of a transistor is typically in the range:     [2016]
(1) R~0.1 –0.01 
(2) R~0.1 –1.0 
(3) R~102 –103 
(4) R~1 –10      
Ans: 
(3)
Solution:
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
The small signal model of a BJT is shown in the figure. From this figure, Rout = ro since the voltage across B and E will be 0 and hence current will only flow through r0.
Input resistance will be Rin = rπ since current will flow only through rπ
Hence
Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
Since r0 is very large and of the order of 100 kΩ and rπ  is of the order of 1- 10 kΩ, the ratio R will be of the order of 100 - 1000.

Q 49. Consider an electromagnetic wave propagating in vacuum. Choose the correct statement:
(1) For an electromagnetic wave propagating in +y direction the electric field is Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev and the magnetic field is Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

(2) For an electromagnetic wave propagating in +y direction the electric field is Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev and he magnetic field is Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
(3) For an electromagnetic wave propagating in +x direction the electric field is Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev and the magnetic field is Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev
(4) For an electromagnetic wave propagating in +x direction the electric field is Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev and the magnetic field is Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev     [2016]
Ans: (4)
Solution:
If wave is propagating in x direction, Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev must be functions of (x, t) & must be in y- z plane.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!
204 videos|288 docs|125 tests

Up next >

Complete Syllabus of JEE

JEE

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

shortcuts and tricks

,

Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

pdf

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

,

Important questions

,

study material

,

Previous year questions (2016-20) - Electromagnetic Induction and Alternating Current (Part - 2) Notes | EduRev

,

Exam

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

past year papers

,

practice quizzes

,

Free

,

Viva Questions

,

video lectures

,

MCQs

,

mock tests for examination

;