RD Sharma Solutions -Ex-1.10 Knowing Our Numbers, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 6 : RD Sharma Solutions -Ex-1.10 Knowing Our Numbers, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions -Ex-1.10 Knowing Our Numbers, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Q1) Write the roman – numerals for each of the following:

i) 33

ii) 48

iii) 76

iv) 95

Sol : i) XXXIII

ii) XLVIII

iii) LXXVI

iv) XCV


Q2) Write the following in roman numerals:

i) 154

ii) 173

iii) 248

iv) 319

SOL : i) CLIV

ii) CLXXIII

iii) CCXLVIII

iv) CCCXIX


Q3) Write the following in roman numerals:

i) 1008

ii) 2718

iii) 3906

iv) 3794

SOL : i) KVIII

ii) KKDCCXVIII

iii) KKKCKVI

iv) KKKDCCXCIV


Q4) Write the following in roman numerals :

i) 4201

ii) 10009

iii) 44000

iv) 25819

SOL : i) IV¯CCI

ii) X¯IX

iii) XLIV¯

iv) XXV¯DCCCXIX


Q5) Write the following in Hindu – Arabic numerical:

i) XXVI

ii) XXIX

iii) LXXII

iv) XCI

SOL : i) 26

ii) 29

iii) 72

iv) 91


Q6) Write the corresponding Hindu – Arabic numerical for each of the following :

i) CIX

ii) CLXXII

iii) CCLIV

iv) CCCXXIX

SOL : i) 109

ii) 172

iii) 254

iv) 329


Q7) Write the corresponding Hindu – Arabic numerical for each of the following :

i) KXIX

ii) KDLXV

iii) KKCXXIII

iv) KKKDCXL

SOL : i) 1019

ii) 1565

iii) 2123

iv) 3640


Q8)Write the following in Hindu – Arabic numerical :

i) IV¯CDXLIV

ii) VI¯CKXLIX

iii) IX¯CCCXCI

iv) LX¯XIX

SOL : i) 4444

ii) 6949

iii) 9391

iv) 70009


Q9) Which of the following is meaningless ?

i) III¯CC<

ii) KKKCCXI

iii) XD

iv) VC

SOL : (i) and (iii) are meaningless.

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

pdf

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

study material

,

Class 6

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

Class 6

,

Sample Paper

,

Free

,

Important questions

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

RD Sharma Solutions -Ex-1.10 Knowing Our Numbers

,

Class 6

,

RD Sharma Solutions -Ex-1.10 Knowing Our Numbers

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

MCQs

,

video lectures

,

Exam

,

mock tests for examination

,

RD Sharma Solutions -Ex-1.10 Knowing Our Numbers

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

ppt

;