RD Sharma Solutions -Ex-1.6 Knowing Our Numbers, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 6 : RD Sharma Solutions -Ex-1.6 Knowing Our Numbers, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions -Ex-1.6 Knowing Our Numbers, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Q1) Round off each of the following numbers to nearest tens :

i)84

ii)98

iii)984

iv)808

v)998

vi)12,096

vii)10,908

viii)28,925

Sol : i) 80

ii) 100

iii) 980

iv) 810

v) 1,000

vi) 12,100

vii)10,910

viii)28,930


Q2) Round off each of the following numbers to nearest hundreds :

i) 3,985

ii) 7289

iii) 8074

iv) 14,627

v) 28,826

vi) 4,20,387

vii)43,68,973

viii) 7,42,898

Sol : i) 4,000

ii) 7,300

iii) 8,100

iv) 14,600

v) 28,800

vi) 4,20,400

vii) 43,69,000

viii)7,42,900


Q3) Round off each of the numbers to nearest thousands :

i) 2401

ii) 9600

iii) 4278

iv) 7832

v) 9567

vi) 26,019

vii) 20,963

viii) 4,36,952

Sol : i) 2000

ii) 10000

iii) 4000

iv) 8000

v) 10000

vi) 26000

vii) 21000

viii) 4,37,000


Q4) Round off each of the following numbers to nearest tens , hundreds and thousands.

i) 964

ii) 1049

iii) 45,634

iv) 79,085

Sol : Tens :

i) 970

ii) 1050

iii) 45,630

iv) 79,090

Hundreds :

i)1000

ii) 1000

iii) 45,600

iv) 79,100

Thousands :

i) 1000

ii) 1000

iii) 46000

iv) 79000


Q5. Round off the following measures to the nearest hundreds :

i) Rs 666

ii) Rs 850

iii) Rs 3,428

iv) Rs 9,080

v) 1265 km

vi) 417 m

vii) 550 cm

viii) 2486 m

ix) 360 gm

x) 940 kg

xi) 273 l

xii) 820 mg

Sol : i) Rs. 700

ii) Rs. 900

iii) Rs. 3,500

iv) Rs.9100

v) 1300 km

vi) 400 m

vii) 600 cm

viii) 2500 m

ix) 400 gm

x) 900 kg

xi) 300 l

xii) 800 mg


Q6. List all numbers which are rounded off to the nearest ten as 370.

Sol : 365 , 366 , 367 , 368 , 369 , 370 , 371 , 372 , 373 , 374


Q7. Find the smallest and the greatest numbers which are rounded off to the nearest hundreds as 900.

Sol : Smallest number: 850

Greatest number: 949


Q8. Find the smallest and the greatest numbers which are rounded off to the nearest thousands as 9000.

Sol : Smallest number: 8,500

Greatest number: 9,499

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Viva Questions

,

Extra Questions

,

RD Sharma Solutions -Ex-1.6 Knowing Our Numbers

,

Class 6

,

study material

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

past year papers

,

RD Sharma Solutions -Ex-1.6 Knowing Our Numbers

,

Important questions

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

pdf

,

video lectures

,

ppt

,

Class 6

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Class 6

,

Summary

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

RD Sharma Solutions -Ex-1.6 Knowing Our Numbers

,

Semester Notes

,

Exam

;